設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: avgod

2022 Q990B用家分享交流區 (1008.2固件) (#33樓 音效分享)

鉑金玩家

avgod 發表於 2022-7-13 11:37
如果你試過唔夠力就不要考慮了 因為好因環境影響的 我情況係要woofer減-3

可否請教師兄的擺法和整體聽感

銀級玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

avgod 發表於 2022-7-11 11:56
如果後置同SOFA好近,後置天空不要加 反而要減, 將前置天空增加 ,後置天空減少少,因為後置天空聲不能正 ...

我個後置貼住sofa好近, soundbar 距離sofa有8~9呎到。 個天空聲宜家前後都係6, 咁點樣調先係最好?

黑鑽玩家

jcoool 發表於 2022-7-14 10:07
各位,想請問下,你地睇Netflix / Disney+ Dolby Amos 片既時候,條soundbar 個front display係唔係只displ ...

你隨時按遙控的"i" 兩下 也可以顯示啊

黑鑽玩家

Wingo123 發表於 2022-7-14 10:27
可否請教師兄的擺法和整體聽感

我woofer擺放係右角落(即震膜對牆), 我之前用q900a +後置,換q990b 感覺也很明顯.
因為地方不大,對我黎講已經好足夠 聽歌 睇戲 打機 感覺非常好,延遲感也沒有(sony 2021 oled EARC),暫時無投訴.
睇紙房子第五季 槍彈果幾段好爽

黑鑽玩家

keeliu 發表於 2022-7-14 11:45
我個後置貼住sofa好近, soundbar 距離sofa有8~9呎到。 個天空聲宜家前後都係6, 咁點樣調先係最好? ...

一樣情況咋嘛 試下前面+2 or +3 & 後面-1 or -2,  因為兩者加大會相撞(理論上的說法)

鉑金玩家

想問, 我用緊 TV Q70T + Q990b, 點解 Q990b 成日自動轉去 Adaptive Sound mode ?

同打機會轉去遊戲 mode, 但打完睇電視, tv sound 唔會自動轉返去標準 mode....... ?

想問師兄係咪o甘 ? thx

見習玩家

avgod 發表於 2022-6-27 18:35
使用後分享 (Firmware是1006.2)

我想問下點樣可以連Android 電話既Chromecast? 我開kkbox見唔到支990b

另外果個Smart Things app 點樣可以加支990b 入去app到
我撳完“立即加入” 等咗一陣佢又話事服器錯誤

我用 LG C1

Thanks

黃金玩家

想問各位師兄,q990b可否外加有線拾仔?謝謝了

鉑金玩家

kwong68 發表於 2022-7-17 15:02
想問各位師兄,q990b可否外加有線拾仔?謝謝了

不能 只可行無線
補品只有換電線

黑鑽玩家

三星玩樂勲章

avgod 發表於 2022-6-27 18:35
使用後分享 (Firmware是1006.2)

師兄,主體那條8字曲頭線邊度有得買?