設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: chief424

[討論] 聽歌討論 (應該會引起罵戰...所以報定案先XDDD)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

chief424 發表於 2016-7-2 00:10
我正係聽ACG, 買ACG碟, 鐘情ACG的, 因為ACG有以前變化大, 有層次感,有開心的影子  
我前文都有 ...

隱惡揚善, 你個人一的都吾公道... 又偏激

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

點解我欣賞gaga? gaga老實講唱功好普通, 唱功唔得咪style打救
gaga佢有自已的風格; 前衛創新, 老實講David Bowie都做過啦, 咁但係唔好理, 起碼2010年仲有人敢玩, 唔會覺得核突,learn
你會唔會見其他歌手好似佢咁成件牛肉穿上身, 會唔會唱Judas呢D歌?
我個人欣賞係佢俾到果D舊feel我, New wave係要創新, 前衛, 人不做你做
同而下時下的歐美歌相比, 唔係rap就係懶有感情的情歌, 唔係R&B就係gay direction果D 玩後生的...

我會選gaga, 起碼係"有型"

(不過其實我聽Gaga都覺得可悲, 好似感覺執番D舊野咁, 講真玩到咁癲的以前A flock of seagull, Boy george, Kiss, Price仲勁...)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

我正係聽ACG, 買ACG碟, 鐘情ACG的, 因為ACG有以前變化大, 有層次感,有開心的影子  
我前文都有 ...

你吾會吾識顧家輝  ...  嘛?

我剩係識澤野弘之...., RYUICHI SAKAMOTO ...

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

countryboyhk 發表於 2016-7-1 23:46
自從 Social Media 既出現, 我發覺好多人唔係迷失左, 就係想係當中揾番個位置, 做個有身份既人.  最直接既 ...

承讓承讓, 小弟未去到打殘廣東歌呢個level, 只係純討論同發表下個人意見者

如果我的能力可以KO廣東歌呢一行, 咁社會都唔需要港獨份子或熱血公民啦, 因為互聯網的一句已KO整個行業

星級玩家

我開頭仲以為你指的抄歌係侵權果隻,原來你係指改編...咁你都要了解下過往邊D香港出既歌在外國被改編

留意到近期好多網友都好書卷派, 以推理方式去決定一件事的價值, 例如你果D「隻碟冇沽清就係垃圾」, 得淡笑, 其實最冇分析力就係LEE D推理。亦有其他網友已指出你果D非黑即白的概念...什麼「音響就是追求分析力」...這只是你的準則, 我亦想提出, 排在分析力之前會否是器材聲底更重要? 以及三頻取向、聲底厚薄冷暖更重要? 講到底, 做人既野都係喜好排序, 特別係藝術

我明白藝術本質係好抽象/好靠感覺, 所以好多人往往係想創立一套客觀體系黎批判藝術...可惜, 未必WORK, 客觀觀點往往未能解釋藝術的全部

香港音樂有問題, 但同時都有其可取之處, 相反外國音樂一樣有佢地劣同優

事實上, 香港絕大部份聽歌D人都停留在「只留意melody同歌詞」的階段, 未必好似LEE度D 發燒友一樣, 講究各種細微音質層次/編曲/音效等等...咁各大唱片公司當然冇需要整到D 音源咁靚...LEE個係經濟問題, 而聽眾亦都有責任

「每一段不得不完結的關係  只是一種選擇」 -->  意思係LEE個世界冇一樣野係絕對岩或絕對錯, 只在乎大家點選擇

如你想客觀D, 請踩香港音樂之前, 了解下香港音樂有咩可取之處, 亦需了解其優其劣的原因, 更需要了解清楚香港的音樂
廣東話本質有幾差劣有點? 唔夠押韻又點? (下...唔夠押韻?) 邊個話一定要押韻就好聽?
(如你咁鍾意分析力同音效層次, 難度外國就冇音效較差的音樂嗎?)

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
extremehong + 10 + 10
sunboy + 50 + 50

查看全部評分

星級玩家

sum_gor 發表於 2016-7-2 02:06
我開頭仲以為你指的抄歌係侵權果隻,原來你係指改編...咁你都要了解下過往邊D香港出既歌在外國被改編

留意 ...

純粹個人感觀, 香港最有問題其實係人既「德智體群美」質數, 例如:

1) 盲目批評, 可能大家讀書習慣左critical thinking, 或者大家由小學開始就培養出寸人的習慣, 但批評背後往往冇建設性的提議做back up/改善方案, 批評亦不夠客觀, 睇結果但睇唔到成件事來龍去脈經過因由, 睇唔清成件事。成個世界好似圍住投訴者黎轉咁, 投訴者有佢個人的不滿, 就無限放大, 覺得件事一定有唔岩

2) 雙重標準, 寬己嚴人, 代表住投訴者其實都有佢個人的喜好/主觀感覺。例如香港人好興小內地人黎到香港嘈, 講野大聲, 打尖唔排隊, 等等...講真丫, 「嘈, 講野大聲」--> 香港人去到外國玩, 咪一樣係大聲講大聲笑high到拆天, 「打尖唔排隊」--> 搭多幾次地鐵你就知架喇, 金鐘站排哂隊等上車, 香港人為上車簡直無所不用其極, 車上面亦永遠有D空位冇人企, 因為車上面D人唔會為左遷就上車果D人而移動自己個地盤

以上講既野都唔係同音樂有直接關係, 但我相信LEE D都係問題的一部份, 係較內在/本質/核心既問題

所以最後想用一句「好多人都會諷刺佢做牙肉王唔識唱歌/唱歌難聽冇料」既歌既其中一句歌詞黎埋尾:
「人有苦與甜  學欣賞它好的那邊」

(利申: 係呀...又係廣東歌, 又係我非常尊敬的偶像, 又係令我對歌唱了解更深更透徹體會既歌手)

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
komiya + 10 + 10 超正!

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

psb 發表於 2016-7-1 23:15
小弟唔覺 Gaga 嘅風格係 90's house,有唔同囉,Gaga 應該都係係 electro-pop / pop , 不過有 ...

覺得LADY GAGA D 歌同呢堆90年代 italo house, eurodance 音樂冇咩大分別
, 不過EDM 音樂對我黎講其實真係差小小已經當係一個新GENRE, 就
咁個BEAT 窒兩窒就叫DUBSTEP, 其實同10多年前D DRUM N BASS唔覺有咩大分別.

評分

psb + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我前文都有 ...

宇宙巨肺更加要送票 
你有證據先好講

(Post76 Android 手機版送出)
easyliao99@gmail.com

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

我前文都有 ...

其實你知唔知Kalafina黎香港開演唱會個場係600座位既香港柴灣青年廣場Y綜藝館, GEM同黎明係近萬人觀眾既紅館+係好幾場咁開?
人地香港站PARTI&II 共10場冇傳送票, 人地被傳送票係UK倫敦萬人場館WEMBLY ARENA concert,
KALAFINA 離開日本可以開到任何大型場館先算
同埋你唔好話我聽KALAFINA 歌唱實力同舞台表現力高過GEM
我覺得你超級偏激囉

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=241449

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=241328

冇好耳機講分析力

(Post76 Android 手機版送出)

評分

jaffeinism + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分