設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: chief424

[討論] 聽歌討論 (應該會引起罵戰...所以報定案先XDDD)

鑽石玩家

jaffeinism 發表於 2016-7-2 00:01
押韻呢樣野吾係佢第一個講啦, 同埋廣東歌尾音會比較"掘" .... 歌唱起上尼係無國語歌甘好聽

呢篇野都係陳 ...

絕對認同 , 達明一派/人山人海 / 明哥係香港音樂創作不可缺少嘅好重要支柱,對小弟來講,佢哋係真係為藝術同音樂嘅 legend !

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
窮小子 + 10 + 10 C兄 心得^_^

查看全部評分

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

其實成個香港都係咁,吾單只係唱片業,所有行業都響度揾快錢。

你睇下X心西餅,以前真係食得下,而家賣十蚊一個隔夜麵包,無論份量賣相味道都衰過啲豬漱,但係每朝咪一樣一大班港豬排隊去買。

唱片業一樣,依家仲有幾多人用心做碟呢,改編歌≠冇誠意,好多時日本日本作曲嗰時已經一雞兩味知道會賣埋俾香港,最緊要首歌好聽。

依家只有不停無限 loop 去翻出同翻唱,呢啲咪正正係搵快錢囉。

九十年代香港流行曲黃金期已經成過去⋯

評分

參與人數 5威望 +60 金錢 +60 收起 理由
komiya + 10 + 10 絕對認同
ernietse + 20 + 20 I would say 80's is HK gollden era! 90's
psb + 10 + 10 絕對認同
kl122002 + 10 + 10 絕對認同
窮小子 + 10 + 10 絕對認同 ,-_-# 行行搵快錢。。。.

查看全部評分

千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

黃金玩家

我也來個最後吧.
我對您聽歌喜好完全沒有意見,為什麼你要改正我的聽音官.
對您來說是好野,對我來說可能是毒薬.
你喜歡LADY GAGA 對不起我比較喜歡Taylor Swift

你要說日本流行不知道我聽這些算不算入流

你喜歡LOVE LIVE 可惜我只喜歡K-ON

而且香港流行不代表就是便宜,而且我也有聽粵曲又如何,
而且真的對不起我只會說粵語而說不出英語,因為我就是讀書成績差的垃圾

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 3威望 +560 金錢 +560 收起 理由
hiyori + 50 + 50 一定要加分
kenlaw1228 + 10 + 10 絕對認同
小瑟 + 500 + 500 一定要加分

查看全部評分

音源: LUXMAN D-06u
耳放: LUXMAN P-700u,AT HA5050H
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII

鑽石玩家

laiwingnang 發表於 2016-6-30 18:57
有部份唔同意

外國做得好過香港D 垃圾錄音MIXING好多就真, 香港錄音聽落去欠層次&立體感, 我又唔覺

師兄,Taylor Swift 隻 "1989" 大碟CD 小弟有入,亦淨係得呢隻 TS 大碟,佢美國好紅,頭幾隻大碟好重"鄉村"風味唔啱小弟口味,但 1989 大碟突然轉型走 electro-pop ,同英國嘅另一位創作才女 Dido 一樣 , 新人嚟講勉強都算唔錯嘅,又係創作才女一名 , 好過 Britney Spears 呀 , 聽下也無妨 :
https://post76.hk/forum.php?mod= ... ight=taylor%2Bswift

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

聽歌聽得開心快樂便是享受,just enjoy!
Listening is  better than talking!
我們都是這樣電大的!
早買早享受,遲買平幾舊!
貴有貴玩,平有平玩,唔好唔玩!

鑽石玩家

黑翼菜鳥 發表於 2016-7-2 17:53
我也來個最後吧.
我對您聽歌喜好完全沒有意見,為什麼你要改正我的聽音官.
對您來說是好野,對我來說可能是毒 ...

小弟至喜歡動漫頭文字D , 同相關 CD 大碟/M.O.V.E 大碟 CD 同 細碟 CD single,一套都冇走雞,得閒分享下 :
https://post76.hk/forum.php?mod= ... %E6%96%87%E5%AD%97D

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

psb 發表於 2016-7-3 14:09
師兄,Taylor Swift 隻 "1989" 大碟CD 小弟有入,亦淨係得呢隻 TS 大碟,佢美國好紅,頭幾隻大碟好重"鄉 ...

唔覺得佢係才女, 佢自己作曲玩COUNTRY POP 時期D 歌既旋律全部都似唸經咁, 作曲
冇技巧, 而家佢全部派台單曲都有COWRITER, 自己單獨寫個D 全部係SIDE TRACK...聽
過隻碟, 好HIT, 但佢D 歌旋律好重覆, BAD BLOOD, BLANK SPACE, SHAKE IT OFF
等等一句旋律HOOK不斷重覆幾十次, 只係歌詞唔同, 聽得好煩

唔係好鍾意而家美國主流音樂, 重BEAT, 但旋律編曲重覆不斷, 編曲比香港而家D 垃
圾K 歌有層次, 但又係三幅被, 來來去去都係個D CHORD / SOUND EFFECT ....GAGA 個D 仲好D..

之前幾鍾意LANA DEL REY 第一隻碟, 佢上左主流之後又變晒質.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
psb + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

psb 發表於 2016-7-3 14:09
師兄,Taylor Swift 隻 "1989" 大碟CD 小弟有入,亦淨係得呢隻 TS 大碟,佢美國好紅,頭幾隻大碟好重"鄉 ...

Britney Spears都有一首歌我OK架, 新碟果隻 Work Batch 用來煲低音單元都幾ok架!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章

進階玩家

老实说香港唱片的录音真的好差好差。。总就得香港唱片太过商业化。。如比起台湾的唱片。。
但香港也有些好的录音。。就比较少了一点。。
我常和朋友说太浪费了这些好歌好歌手。。
当然我是说这那些实力派的歌手。。这些歌手大多数是80,90年代的。。
我不会因录音不好而不买香港唱片。。只因太多的经典好歌。。
当然很多也是翻唱的歌。。可能那是比较流行这个。。就像现在的韩凤一样。。
我觉得唱得好听就可以了。。但想听歌手如何去唱这首歌如唱法,拉音,气势,娇美这些就听不到。。因为录音太烂了。。
总结就是80年代唱片公司的问题。。投资在宣传上没花在心思上。。
90年代中就开始出现大量的翻版而造成了唱片公司赚少了很多。。so当是就会出现cut唱片的预算了。。