設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: chief424

[討論] 聽歌討論 (應該會引起罵戰...所以報定案先XDDD)

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

本來都唔想講, 因為再講可能會得罪人, 或者死胡同...XDDDD
不過又真係忍唔住XDDDDD
咁我自已其實都只係一個普通人, 冇咩樂理知識, 更加唔係李雲迪吧, 哈哈

但係人係會進步, 當年我都係對歌冇咩認識, 係玩開之後, 慢慢去品嘗, 得知咩叫分析力, 咩叫空間感, 咩叫Bass, 咩叫感染力

如是者就去分辨一隻歌好唔好聽, 點解唔好聽, 點解好聽? 但係呢D唔可以亂up, 因為歌既野係呃唔到人, 你講出黎, 如果B君, C君同有相同感覺就係你的睇法正確 (當然以前去第個論壇有人會搬毛澤東果套"1個人講大話係大話, 100個人講大話就=真話黎串我)

可能D人冇認真睇我話聽廣東歌"點解浪費器材(其實我文筆可能唔好, 應該話浪費耳機, 浪費player會好D), 因為廣東歌"冇料", 可能個個人睇法唔同, 但係最基本佢"感染唔到我"

我都列左幾個point點解廣東話冇料; 抄人, 冇出神入化的演奏, 冇出色的人力物力(呢一點某師兄都講左), 只可以話係亞洲區排唔知幾多, 但係唔少人卻好陶醉係呢個落後上, 咁對其他果D真係有料的國家, 你指鹿為馬, 或者好似某個唔知醜的校長將人地隻歌當左自已, 仲要好威好有taste咁年年唱慢慢唱調轉唱, 你係有良心的人係唔係都覺得睇唔過眼?

有人會為佢平反, 話80年代也好, 90年代也好, 曾有一炸好的作品歌手, 咁都如我之前講過10隻有9隻係抄, 即使你而家果隊咩Mrs 都有抄人的懷疑; 咁既然係抄, 點解我唔去聽原著而去聽翻版? 香港人識話香港音樂死在翻版, 咁點解自已又咁鐘意聽翻版? (好老實講一個例, 陳慧X, 當年佢的歌我幾乎隻隻上網都搵到原著), 呢D係唔make sense

之後有幾位朋友為廣東歌平反, 舉左幾個例子, 咩本地創作歌手, 咩咩借錢兄弟的音樂, 好啦咁我好認真(堅認真), 以一個食家的角度去欣賞佢地的作品, 點知結果令我大開眼界...

一個把聲根本就係Fiona 2號, 另一個就係玩Hip hop或者rock style的, 但兩者共通點都係, 會將一隻歌的節奏, 唱法有咁長拉咁長, 有咁慢拉咁慢(假R&B), 同而家時下的巨星(例如咩咩俊宏?)一樣, 咁有咩特別? nothing special

Fiona 2號果隻超級英雄, 我聽左1分鐘已經放低耳機(即使我俾機會聽佢其他作品, same result), 另一位就...nothing special

可能我自已係左派, 接受唔到新事物, 因為類似的唱功, 節奏, 好多年前已經有(R&B個個都唱啦, 有冇新意呀), 如果2016年仲繼續玩呢種Style, 死得啦

一樣野好唔好聽, 人的眼睛係雪亮, 唔好話呢D野了, 好直接, 如果真係好聽, 咁個個都會搶住去買碟買佢的作品 (我自己都有買一炸CD/藍光)

Fiona 2號有冇人識? 有冇人買碟? HMV有冇出現沽清? 我眼見的係Love Live呢套動漫的碟買清都未見廣東歌手的碟買清, 唔通呢D係盜版神通廣大到迫使消費者唔買?

咁有人會中肯地說, 雞蛋與雞的問題, 呢一點係冇野講既, 因為真係有人鐘意食M記, 有D人鐘意KFC

但係我會覺得, 鐘意食呢D野的人, 係未食過好野...

呢個情況令我諗起我自己就好比早排warcraft首映, 我係穿住第二隻online game踩場的人咁XDDDDD

個人感想:

Fiona 2號把聲一般, 好似唱choir咁去演繹一隻歌, (懷疑有少少走音), 似讀歌多過唱歌...

借錢兄弟的音樂; nothing special...

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

點解我會寫呢個文章, 睇法呢
因為早排係facebook, 一位我好欣賞的學者佢都提出類似的言論, 但就俾班"香港人"插到PK, 但係佢講的野又係有point
如是者就將呢樣壓左係心底內好多年, 好想講的野出黎, 想D人醒下也好, 又或者睇下D人有咩反應
估唔到咁咁都會俾人話我想出位XDDDD

1萬

白鑽玩家

老而不

ernietse 發表於 2016-7-1 01:17
黃秀儀: 夢到沙田  

這些八十年代嘅民歌,簡單、直接、清新、抒情! 好落地體貼紀錄咗香港80年代 ...

迷你倉給我的教訓係:
借些CD出去, 令對方得樂之餘, 仲有人打理, 自己又唔使愁無地方.

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
ernietse + 20 + 20 please borrow me some! Iam delighted

查看全部評分

還是好音樂最好.

黃金玩家

OK算我食古不化,心智未開,我不知道什麼是好野,還在一直聽垃圾
我之前的回覆就當我完全是錯吧,算我民智未開好了
音源: LUXMAN D-06u
耳放: LUXMAN P-700u,AT HA5050H
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

chief424 發表於 2016-7-1 20:59
本來都唔想講, 因為再講可能會得罪人, 或者死胡同...XDDDD
不過又真係忍唔住XDDDDD
咁我自已其實都只係一個 ...

其實你話FIONA #2 個位, 隻碟香港唱片商會銷量榜三個禮拜冠軍, 停留10大 15星期
, 有好多人捧場, "不過"佢隻碟既錄音的確係垃圾, 不過編曲, 詞同旋律都OK, 雖
然唔係有咩新意, 唱就事實真係好一般, 但如果你要求新意既話, 基本上全球呢十
幾年既音樂都係停滯不前, 你話LADY GAGA 其實佢玩既音樂同90年代HOUSE音樂有咩
分別? 而且佢都被評抄歌, 連風格形像都係抄偶像MADONNA, 但你因為佢隻碟MIXING
比較好就可以當冇件事然後去挑剔香港個D "抄歌", 仲要搵MR 個D 極端既例子, 比
人感覺你根本就係雙重標準, 事實我都覺得香港以前咁多改編/COVER VERSION係好
樣衰, 但又有唔少HIT歌唔係改編...所以唔可以一概而論, 只能講個風氣係差而唔
係偏激咁話10首有9 首係抄, 事實個比率係5-6首左右, 90年代後期直情係差不多全
原創, 日系出色例如邊D?...不過我聽10年前JPOP, 編曲的確係流行曲之中上承水準
, 而家個D 就算罷.... 其實我覺得最大問題係香港D 錄音同MIXING, 實在係垃圾水準, MADONNA隻REBEL HEART
D 錄音比外國FANS插到飛起, 但拍埋香港大部份碟比都仍然WIN

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
psb + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

黃金玩家

再PO一下平常最常聽的垃圾,就當我錢多買垃圾

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 6威望 +110 金錢 +110 收起 理由
komiya + 10 + 10
edgeyim + 10 + 10 聽歌o既o野,樓主識條鐵咩
ernietse + 20 + 20 Terrence Choi is great!!!
dennis33kwong + 10 + 10 精彩報告
sunboy + 50 + 50 人地刀有把口,由佢9UP啦!
psb + 10 + 10 咪咁講,聽歌係好個人嘅事...

查看全部評分

音源: LUXMAN D-06u
耳放: LUXMAN P-700u,AT HA5050H
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chief424 發表於 2016-7-1 21:02
點解我會寫呢個文章, 睇法呢
因為早排係facebook, 一位我好欣賞的學者佢都提出類似的言論, 但就俾班"香港人 ...

智力有問題先寫得出呢個文章, 
(Post76 Android 手機版送出)
easyliao99@gmail.com

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

psb 發表於 2016-7-1 19:17
好開心知道你都有聽 AGA,其實佢未出過精選,single 就有,你應該係講緊佢嘅處女大碟 Ginadoll  ...

#1. Hifi音響360期副刊内介绍, .... 一張擁有10首作品的album.  ....   只有4首是新歌, 其其餘都是在aga, one推出過的上榜歌.  換句話說, 這其實是一張"新曲加精選"的大媒罷了°

....

馬其發

#2. 而唔係拎住支 mic 一碌葛企响台上 show off 把聲同淨係識唱慢歌情歌嘅karaoke 典型香港歌手/口水歌發燒歌手@ 口水歌發燒吾易, 唱功渣少少好易俾人KO ...

鑽石玩家

laiwingnang 發表於 2016-7-1 22:39
其實你話FIONA #2 個位, 隻碟香港唱片商會銷量榜三個禮拜冠軍, 停留10大 15星期
, 有好多人捧場, "不過" ...

小弟唔覺 Gaga 嘅風格係 90's house,有唔同囉,Gaga 應該都係係 electro-pop / pop , 不過有佢個人風格。另外, 睇嚟樓主佢真係要 holistic 同 critical 一啲,做多啲 research 先,比如咪以某一條街嘅某一間唱片店舖某一日嘅唱片銷量走勢來判斷香港唱片銷量囉,而且亦要知唱片究竟出左幾耐, 以免俾人一個太主觀嘅感覺,雖然聽歌都係好個人嘅嘢, 而銷量也不能代表一張唱片質素。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

好老實講一個例, 陳慧X, 當年佢的歌我幾乎隻隻上網都搵到原著)@中島美雪原版同陳慧嫻唱改編, 老老實實, 我都係會簡陳慧嫻, 好大程度上, 中島美雪多人識, 要多謝番陳小姐

樓主你搬陳慧嫻做例子真係錯曬...陳小姐個影響力好勁, 80年代紅到而家, 內地好多當年聽佢歌大既而家都做曬老闆, 有時搵佢登台唱幾首歌就幾十個... 你睇下邊個有甘既影響力?

還有一首呂方翻唱過既改編歌流浪花, 原版又係中島美雪, 老實講, 佢把聲真係吾係我杯茶

我真係好懷疑你係米非原版不聽?

二次創造不嬲係港人絕活

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
extremehong + 10 + 10 絕對認同
psb + 10 + 10 用家心得

查看全部評分