設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: chief424

[討論] 聽歌討論 (應該會引起罵戰...所以報定案先XDDD)

鉑金玩家

我平時好少喺呢到留言
但係見到你呢篇"偉論"真係火都黎埋!
你明知會引起罵戰,咁你講黎做乜?
你講到外國歌幾好幾好,廣東歌幾衰
幾衰,係咪想顯得自己好有品味,好有Taste?
你好似講到所有廣東歌都係衰,係咪有少少以偏概全?
宜家香港有80年代歌手可以企到今時今日,你當呢啲歌手冇料到?
以你嘅心態,你係用音樂黎聽器材多過用器材黎聽音樂。
(Post76 Android 手機版送出)

評分

參與人數 5威望 +100 金錢 +100 收起 理由
komiya + 10 + 10 一定要加分
CDR + 10 + 10
ernietse + 20 + 20 then please reply and post us your cd mo
窮小子 + 10 + 10 絕對認同
sunboy + 50 + 50

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

笑左!
又一鍵盤戰士受靶!

鉑金玩家

bh72bh72 發表於 2016-6-30 21:09
笑左!
又一鍵盤戰士受靶!

你話我?

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我都覺得音樂除咗技術層面外,意境內容一樣重要,廣東歌好多言之有物,又配合社會環境,《加價熱潮》,《鴉烏婆》十分有趣,你可以話都係改編歌,好聽就ok,再者香港咁細,同英,美,日,韓比較是不公平的。基本上亦無須罵戰,你只是表達心中所想,一笑置之啦。

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

extremehong 發表於 2016-6-30 21:11
你話我?

吾好誤會!千萬吾好對號入座!
段古c hing吾會係挑起駡戰之人!

1萬

白鑽玩家

老而不

甘又係, 可能我唔係record industry 的人, 還有未及一D擁有天文數字的器材, 未必太多資格去講 .
不過有幾多支咪都係假. 以我當年參觀所知, 錄一支古典有時都是一組Decca Tree (3支咪), 再加左右兩支咪已搞好,
set左N支咪可以話幫手再錄多少少 (好似Decca phase 4), 但唔多表多就一定有用.
成成敗敗其實是在一個混音師手上, 佢功力好的, 會有好音樂, 唔好的, 好似以前連反相都唔知,.
買完之後聽的人以為自已器才唔好, 再去買器材, 無人知其實係一個混音師害事, 又或者只係一個混音師去捧一個人

我知香港地好多野都無,
無一個似樣的hall , 最好的的得2個 : City Hall, HKU,
無一個似樣的studio , 人地是一座建築物連地, 香港是座寫字樓 (或者廠廈)  入面一個單位 (以前寶利金在嘉利大廈), 可能連一個echo chamber都無.
再賴落去, 年年交稅中政府無培養過music industry tim.

甘又點? 香港地的唱作, 唔係無人, 無錢, 而係無左人帶頭 /前眺, 無人敢寫劃時代的新野
唱的唱法出入唔大,  作詞的十中有八九是情愛, 唱得通就收貨, 下個月再一支, 當反正香港日日新, 月頭發過咩新聞都未必記得.
仲邊有好似以前有許氐兄弟, 霑叔的時代, 會咬文嚼字?
最後可以話塘水塘魚, 一版CD又一版CD, 網上忽然寫話前一版唔好, 下一版好,  吹一下就去做銷量. 變成一場愚人愚已的遊戲.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
chief424 + 10 + 10 絕對認同, 因為香港真係冇一個出色的hall, .

查看全部評分

還是好音樂最好.

黃金玩家

金耳朵銀耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

extremehong 發表於 2016-6-30 20:45
我平時好少喺呢到留言
但係見到你呢篇"偉論"真係火都黎埋!
你明知會引起罵戰,咁你講黎做乜?

咁 器材先,或 音樂軟件 先又無對錯的 ... 只是人人 "玩" 不同的取向 ... ...

甚至有人以 "現場" 來對 自己的器材 作評分標準 ... ... 但 演奏錄音 有幾多隻 錄音時 枝MIC 係放係 觀聽眾坐位呢?
同時又係咪 錄音個場 你都在現場呢 ? 否則 邊個知 "現場" 跟 用 "現場 錄音隻碟" 播放效果差多少 ?

有人的確玩器材 ... 這裡大多師兄都是 ... 否則點會 不斷換機、線、玩電 ... ...

但亦有不少人 ... 例如公園伯伯 ... 用部百多元的 卡式機 聽音樂都聽到笑笑口 ... 快快樂樂又一天

不過樓主看不起本地歌手又有點偏激 ... 其實本地不是無歌手 ... 只是 廣東歌 市場真的太細 ... 就如電影一樣 ... 拍內地人喜歡的電影 ... 還是 拍香港人喜歡的 ... 作為投資者 ... 好易揀吧 !

電影可以配音都如此 ... 歌 ... 廣東話 ... 點會吾收皮 ... 全世界有幾多人識 廣東話   賣樣賣身材又吾及 韓國、日本 ... ... 加上 廣東話人 喜歡 偷野 (侵權 下載 / 轉載 ... ) 廣東歌點會吾死

如果要比較 ... 可以參考吓近年的 福音歌 ... 可能多了 基督徒 ... 市場大了 ... 近年的福音歌都不再是 "走音"歌 ... 不會唱到信徒自己都頂吾順 ... 以前有D音真係唱到 "豬"耶穌 都有。
A.C. Spectrum DIY
Sharp LC-52LX830H
Philips BDP 2980
PD-10-K, Foobar
CA 351C
CA 651A
QED Ruby Anniv. Evo. Spk Cable
B

鉑金玩家

bh72bh72 發表於 2016-6-30 21:20
吾好誤會!千萬吾好對號入座!
段古c hing吾會係挑起駡戰之人!

唔好單單打打!唔該!

鉑金玩家

bh72bh72 發表於 2016-6-30 21:09
笑左!
又一鍵盤戰士受靶!

又一??你擺明講緊我啦!又一??對號入座??

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

睇晒D文章, 真係如某師兄講
有時D野講得太直會引人狂插XDDD (理論上可能呢D人同港樂有利益, 或係呢行搵食, 都唔講咁多
個個人有自已真理, 但真相得一個, 大家自已去判斷)

咁我都想補充少少, 個人意見啦, 當偉論又好, 笑話又好, 真唔真, 流定堅, 自已去諗, 因為人係有腦...

咁點為之一隻好既耳機, 個個人定義唔同, 但其實有一個共通點; 就係分析力 (好簡單的共通點)

越高分析力的耳機, 就係越好(起碼個人而言), 因為"佢帶出到平時聽唔到的細節"(段故你都唔會願意聽隻又嘈又冇料的耳機啦)

咁一隻歌點為之好壞, 就係由呢D"分析力"去判斷, 咁如果一隻作品係真材實料的話, 咁例如ABC的節奏; 分析力高的耳機係可以做到A,AA,B,BB,C,CC咁樣如是"放大", 但唔會無啦啦走個D出黎, 呢D係冇得呃人既

但係我聽廣東歌(真係得廣東歌), 來來去去都係ABC, 即使長聽, 都出現唔到A,AA,或BB出黎, 係隻歌唔舒服

有人話係器材問題, 咁點解同一隻耳機, 同一個file source, 但兩首唔同的歌; 一隻會聽到好舒服, 但另一隻聽到頭暈或冇feel ? 唔通係隻耳機唔夾人?

呢D野冇得呃人

分析力好比照妖鏡, 咁照到你係妖魔, 你就係妖魔, 冇理由妖魔都話係天使...對不對?