設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: chief424

[討論] 聽歌討論 (應該會引起罵戰...所以報定案先XDDD)

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

識幾個編曲作曲的朋友,佢地真係成日通頂做歌,冇計喎,基本上整多一隻就多一舊錢,idea唔錯會用心做否則相反.
佢地用的器材都係萛pro級數,未置於用hifi級數,唔似外國studio會放對B&W802喺度.
點解? 因為香港市場細囉,外國band日本band/組合用心作2-3隻大碟已經可以走tour成個歐美日本咁大.
制作當然可以慢慢黎,貴精不貴多.

再講香港人聽歌9成都重係用mp3/download/BT/youtube/串流聽,冇咩質數可言而佢地多數係睇歌詞為主.
買CD? 我諗係會俾人笑...係而家興Hi-Res,先見多人話上網買歌,買CD返黎rip咋.

學生時代有人問我聽咩多,我話純音樂多,係會俾人笑.
我自己第一隻買的CD係風之谷soundtrack,變咗久石讓fans,雖然而家乜都聽,希望可以聽多D唔同種類可以增加我既閲歷,但到而家都久唔久聽下久石讓.(精神支拄黎haha)

我都想介紹下近期追開的歌手,

鈴華ゆう子 Yuko Suzuhana

佢由唱演歌變而家唱Rock.超鐘意佢,佢隊band前途無可限量!!!
[youtube]2FMIv2lBF_w[/youtube]

[youtube]fcucbhJ-Orc[/youtube]

星級玩家

請投票:
如果孖女搵 E.clapton & band 去 J.mayer studio, 用最高級嘅器材人材去錄唱曲奇嘅好心人上,
又或者如果 C.dion 姐用日本最top樂手去楊成成先生公司嘅studio 重錄my heart will go on,

我個人估計樓主會投好心人上.

其實我自己都會投好心人上.

鉑金玩家

不大苟同……
聽歌同器材並非劃等號……
例如係香港買超跑一樣……

星級玩家

新手魔人

76-FC 藍寶石勲章

與其討論製作,不如討論下點解宜家咁多人下載歌而唔尊重版權搞到好多做音樂既搵唔到食,咁樣點會有好質素既歌曲、錄音甚至Album

評分

參與人數 4威望 +80 金錢 +70 收起 理由
Msuper + 10 + 10 無錯,無人買CD點會有好制作!.
pak327 + 10 + 10 絕對認同
CDR + 10 絕對認同
ykluk + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

ISOL-8 | Cubox | CA | YBA | Focal | Velodyne

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

買左貴耳機原來高級D@咩耳機甘高級?

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
sunboy + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

我比較欣賞老一代個的填詞人.... 如黃霑, 黎彼德.... 用詞簡單直接; 新一代個的將的詞填到好似新詩甘.... 一來好既原創音樂旋律已經少, 二來再加上的好深澀既修辭, 好多歌都係聽完算, 水過鴨背;

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
twinggy + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

周杰倫的歌又算吾算樓主個種浪費器材?  死.... 我用ROXANNE 聽咋, 吾知夠吾夠班高攀...

周杰倫張新碟聽完一次, 呢個簡直係天材, 音樂可以玩成有畫面既, 快, 慢歌都入到位....

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

1.廣東歌粗製濫造, 好難造到Eric Clapton或者日系果種"演奏得出神入化"的效果(聽歌係要聽呢D), 樂器單調, 單一

@香港地都有好多結他高手, EUGENE PAO識吾識? DANNY SUMMER首結他吾錯架, 獨沽一味聽ERIC CLAPTON有時又會覺得好寡, 所以好多心甘走左去聽埋SLASH, PAT METHENY, BILL FRISELL, JOHN SCOFIELD, 松本孝弘, STEVE VAI, Julian Bream, PACO DE LUCIA ....

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
pak327 + 10 精彩報告, 你聽果D我好多都未聽過, 又有新.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

我都知講得太直都應被人插到半死,
事實係有D玩家會倒錢甘樣買器材為求將一只錄得唔太好的廣東歌CD 播到佢心目中的完美.
又會撐話 "自已聽得舒服就得" , 真相是首歌其實一直錄得唔舒服

高級少少的器才是真的可以把錄得唔好的地方展現, 不只廣東歌, 古典, 西樂等等皆是.
可惜有不少玩家一直是倒轉行, tune 貴器才去遷就. 好似買架法拉利去開田.

廣東歌粗製濫造...近年的也算是. 出碟方面更甚. 返出又翻出, 值乜?

唉....

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
chief424 + 10 + 10 超正!

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

何來會引起駡戰?

鍾意未買,唔鍾意就唔買,

不過,就唔好未買先評。這樣是最差的。

評分

參與人數 3威望 +80 金錢 +80 收起 理由
jaffeinism + 10 + 10
CDR + 20 + 20 絕對認同
ykluk + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分