設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: chief424

[討論] 聽歌討論 (應該會引起罵戰...所以報定案先XDDD)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

chief424 發表於 2016-7-1 21:02
點解我會寫呢個文章, 睇法呢
因為早排係facebook, 一位我好欣賞的學者佢都提出類似的言論, 但就俾班"香港人 ...

不如你貼條LINK睇下....

你寫的POINT仲未好到位...

鑽石玩家

jaffeinism 發表於 2016-7-1 23:09
#1. Hifi音響360期副刊内介绍, .... 一張擁有10首作品的album.  ....   只有4首是新歌, 其其餘都是在aga, ...

I see ... AGA or GAGA, 兩個都係掂! {:9_426:}

黑鑽玩家

自從 Social Media 既出現, 我發覺好多人唔係迷失左, 就係想係當中揾番個位置, 做個有身份既人.  最直接既方法, 係運用二元理論將件事情簡單化, 非黑即白...而家連聽歌都要西風壓東風, 新舊一齊打, 究竟係想尋仇定訴苦 !? 無論作為苦主想揾斯德哥爾摩人又好? 想做毒舌又好?  問題經已遠離分享音樂方面,  總之利申一次就可以打殘人地成個行業, 你話係咪(自覺)好有身分地位呢.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

樓主先前先讚ERIC CLAPTON, 佢玩左BLUES ROCK 廿X幾年, 但樓主竟然吾講佢悶; 但調轉頭係下面既回覆就話R&B呢種曲風好耐無新意.... 嘩, 你鍾意既就乜都得, 吾岩聽既就插到亞媽都吾認得 .... 實在十分欽敬欽敬....

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
pak327 + 10 + 10 絕對認同
sunboy + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

countryboyhk 發表於 2016-7-1 23:46
自從 Social Media 既出現, 我發覺好多人唔係迷失左, 就係想係當中揾番個位置, 做個有身份既人.  最直接既 ...

佢無甘大影響力掛? 講野前後自相矛盾....

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

R&B 我聽得少.... 但係TONI BRAXTON隻同名大碟, 好明顯可以做一個樣辨

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

好彩樓主無留意ACG, 如果吾係仲得罪多一瓣人

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

jaffeinism 發表於 2016-7-1 23:36
不如你貼條LINK睇下....

你寫的POINT仲未好到位...

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

chief424 發表於 2016-7-1 23:58

押韻呢樣野吾係佢第一個講啦, 同埋廣東歌尾音會比較"掘" .... 歌唱起上尼係無國語歌甘好聽

呢篇野都係陳腔濫調... 以前已有人寫過...

之前你講過話港/廣流無新意, 我個人猜測, 其實會吾會係唱片公司問題呢? 好多走得太前既野, 開會講已經俾人BAN左... 要賣番大路野!

但你話港流無新野玩我又吾係幾同意, 至起碼達明, 黃耀明/人山人海, 林憶蓮/恭碩良, 陳慧嫻/陳輝陽, 呢的你又有無真正去聽過?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
psb + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

jaffeinism 發表於 2016-7-1 23:53
好彩樓主無留意ACG, 如果吾係仲得罪多一瓣人

我正係聽ACG, 買ACG碟, 鐘情ACG的, 因為ACG有以前變化大, 有層次感,有開心的影子
我前文都有講; Love Live的碟會出現沽清, 也不見Fiona2號的碟沽清
咁我又係唔係得罪一班人?

閱讀文章真係咁困難嗎?

點解Kalafina黎香港開演唱會短短5分鐘賣晒門票, 但相對4D天王都冇呢個效果, 宇宙巨肺更加要送票

點解?

ACG都好多值得欣賞的, 例如尾浦由記作D歌,歌曲好勁, 拔劍哥哥都好勁

舊一點,喜多郎都唔錯

之但係香港會唔會有喜多郎? 會唔會有尾涌由記?