設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ipodtouch

[HDMI線] 76紅極一時富士極光解剖圖+ 富士極光(鍍銀HDMI 1.4)無鍍銀成...

關閉 [複製鏈接]

進階玩家

Bomb_Dance 發表於 2013-1-2 15:04
這的確是音響線中的名牌……問題是出HDMI線居然不肯加入HDMI Adopter……

這要麼就是由其他HDMI Adopter ...

我仲諗住大牌子實冇死錯啦~~~原來........

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

Ken704 發表於 2013-1-2 15:05
好彩前幾個月我買左富士線無話比人知,否則就大劑!哈哈!

睇咗呢個post成朝, 諗緊好唔好回應下.....不過我只係講自己感受.....{:9_428:}

1. 首先第一樣嘢係多謝樓主咁好咁犧牲條線去比較, 當然宜家都算係幾明顯呢條樓主手上既富士極光係無鍍銀既. 如以消費角度去睇, 嗰間淘寶店的確係講大話呃人, 樓主可以開呢間淘寶店名比大家知, 再去淘寶投訴, 然後再比"劣評"佢, 因為評語對淘寶店生意的確係影響好大.

2. 我自己由年半前都已經入咗條富士黃金版玩, 不過咁耐以嚟都無買過富士極光, 因為覺得黃金已經好抵玩: {:9_434:}

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=76032

問心, 我自己對於淘寶買祖國線材一直無信心, 當初買都係因為只係一百幾十蚊嘢, 就算真係比人呃咪算, 如果結果係好既話就得到一條CP值極高既線. 而我都唔會覺得一百幾十蚊嘢會比到咩銀咩金你, 銀要幾錢兩我諗好多人都諗到, 就算我去買2-4%銀線去焊嘢都要百幾2舊水啦.

不過問題係, 唔係我鍾意比人呃而去呃, 我自己只會當係廣告宣傳, 淘寶店裡面好多嘢講到識飛咁, 唔通下下都信佢咩? 對住唔同既嘢同事物, 自然會用唔同既方式去理解. 你開阿里旺旺, 啲大陸人第一句就同你"親", 唔通你一見到就即刻錫落個MON到呀~? {:9_433:}

我唔敢講自己咩睇法係啱與錯, 我只能相信自己理解睇法既價值觀. 但價值觀每個人都唔同, 小弟只希望大家可以尊重大家既價值觀. 發表自己意見無問題, 但語氣無謂咁重, 你就算喺度講到有幾啱, 自己荷包唔會多咗錢架~~!!

3. 小弟自己試過都有十幾條HDMI線, 好多都係借CHING既線材返嚟比較. 玩HIFI/AV既嘢, 好多都未必係根據咩理論咩資料一定嬴, 小弟最相信既就係一句:"耳聽為實, 眼看為真"~~!! {:9_423:}

況且之前上過JAMES堂, 知道一啲有關HDMI既製作, 就算宜家有好多CHING師兄認識既大廠線都未必有真正既HDMI認証, 咁係咪代表嗰啲線一定唔得呢? {:9_419:} 我諗未必啦下話.

最後, 小弟想講多一樣嘢. 我喺post76年幾2年, 當初唔認識小瑟WIL總KEN哥, 純係為咗玩樂而入嚟玩. 而小弟做既工作亦都會明白小瑟去維持一個網站究竟要有幾多付出同支出, 但係如果大家會以為做一個post76可以搵好多錢, 而又可以向5萬幾會員收好多錢既話, 大家不妨可以開多個post77, post78, post79. 講真, 呢個網站係只有傻佬先會維持落去, 下下倒水倒時間, 時不時叫我幫手出吓design你估好過癮~~??!! 如果小弟真係去收小瑟錢既話, 你估佢仲會唔會做落下, 大家仲有無地方發表大家既"言論自由"~~?? {:9_436:}

最後嗰段純係個人心聲only, 並唔係針對任何CHING講, 不喜勿插~~!!

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +20 收起 理由
Samson2011 + 10 + 10 絕對認同
raymond430 + 10
andylau.com + 10 + 10 咁慘, 等我多少都俾番D你啦, CHING. 或者.
沙煞比 + 10

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

k750750k 發表於 2013-1-2 15:36
佢原價$8XX喎,我仲諗住佢由$8XX減到$2XX好抵添........

睇清楚, 佢係1.3, 即係舊線來架, 要清貨唔出奇架, 不過小心D貨放得太耐, D頭會氧化呢~~~
果陣我買QED REF時就試過勒~~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

k750750k 發表於 2013-1-2 15:37

其實好多大牌子都冇 JOIN HDMI Adopter架, 可能因為佢地覺得以佢地牌子名氣, 唔 JOIN都唔怕冇人買, 而就係咁, 就算係大牌子出既HDMI, 都有機會未合乎HDMI的標準呢, 不過5M以內既基本上都唔易出問題既, 但再上既長度就好易出事呢~~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

科林玩家

小瑟 發表於 2013-1-2 15:36
有人話冇問題呢個都係各人既個人意願, 老實講, 我買野都係咁, 插左覺得正就好小理用咩料, 最緊要有效果,  ...

版管兄,在你這個post 之前我大致同意你既解釋同觀點,但當你剛剛也了解事件已經相信可定性為行騙時,反而話 "難唔難接受(冇問題的行騙)呢個就係你個人對其他人尊重程度既表現來",實在極不苟同,雖然身為版管無絕對責任向其他人灌輸正確觀念,因為應該係老師同家長責任,但能力愈大責任愈大,如果你也能在這方面作出紏正,相信會加分不少。

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2013-1-2 15:37
睇咗呢個post成朝, 諗緊好唔好回應下.....不過我只係講自己感受.....

1. 首先第一樣嘢係多謝 ...

6兄......差d 比你呢句笑死左

----quote-----
不過問題係, 唔係我鍾意比人呃而去呃, 我自己只會當係廣告宣傳, 淘寶店裡面好多嘢講到識飛咁, 唔通下下都信佢咩? 對住唔同既嘢同事物, 自然會用唔同既方式去理解. 你開阿里旺旺, 啲大陸人第一句就同你"親", 唔通你一見到就即刻錫落個MON到呀~?
---end of quote----
己所不欲勿施於人
各有前因莫羡人

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

k750750k 發表於 2013-1-2 15:37

個人看法是這樣的……

HDMI這標準是要收費的,基本上任何HDMI產品廠家理應要給錢HDMI組織。
所謂的HDMI Adopter,就是給了錢HDMI組織,而且也測試過產品符合HDMI標準的公司。

當然,你不給錢HDMI組織,你自己另外測試HDMI線,也不一定會出問題。
而HDMI Adpoter也不是一定沒有問題,有些HDMI Adopter把某些短的線拿去測試拿到HDMI 1.4認證,然後聲稱長線也通過HDMI 1.4認證。這些你不去問清楚,多數情況下那些Sales都會輕輕帶過。

問題是,某些發燒HDMI線標上天價,那公司連HDMI Adopter錢都不交那麼吝嗇,你的HDMI線憑甚麼賣那麼貴?
「こちらが話す内容を理解してもらえないのは話し手にとって面白くないが、最初から知っている相手に既存の情報を伝えても意味がない。」(不管說甚麼,對方都無法理解的話無異是對牛彈琴;但是跟早就知道的人大談既有的資訊更沒有意思。)――佐々木《涼宮ハルヒの分裂》

乞丐甲隨筆

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

沙煞比 發表於 2013-1-2 16:05

沙兄...我o黎你...  
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

高級玩家

難唔難接受呢個就係你個人對其他人尊重程度既表現來, 去到攞命咁嚴重就真係..................................!!!

即係有人撐CY,有人支持CY,
支持既,覺得犯法都冇問題一樣,
成件事,根本就係錯,但有人覺得1佰幾拾冇問題,仲有人出來撐,
我覺得真係好本末倒置.....
當人既判斷及邏輯去到呢個地步,
所以我先深感攞命.

本人無意得罪任何一方,亦非撥火,
只係希望唔好錯都變小事再變無事.

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

沙煞比 發表於 2013-1-2 16:05

沙兄言重喇, 你得閒開吓阿里旺旺, 仲有大把得你笑.....
呢期我裝修買嘢, 佢哋啲淘寶人又話幾時送貨, 次次都錯, 一時又話係全實木, 不過我都唔會信我買幾百蚊嘢會有真黑檀木比我呢....