設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: nikfung

[DAP播放器] 矛盾後,心痛告白後。重試SONY索六萬的結果是.....心癢癢!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kaz7 發表於 2018-8-13 19:46
我反而諗緊洗唔洗入定隻JUST EAR 渣FIT人松尾SAN隻作品EX1000  
IER系列出左之後可能SONY會正式FADE OUT  ...

MDR-EX800係米松尾SAN作品?

星級玩家

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kaz7 發表於 2018-8-13 21:57
yes
https://twitter.com/i/moments/893594936364249088

師兄有無玩過支XBA-Z5?

鉑金玩家

kaz7 發表於 2018-8-13 19:46
我反而諗緊洗唔洗入定隻JUST EAR 渣FIT人松尾SAN隻作品EX1000  
IER系列出左之後可能SONY會正式FADE OUT  ...

我係exk用家
有日係街見到仲有得買($3000左右),都有d想買返隻收藏

黃金玩家

waiwai929 發表於 2018-8-13 10:05
老實講我都欣賞sony 肯去做研發 但出到黎既聲唔好亦係事實 入耳z1r就玩數字遊戲 吹噓頻寬
高音延伸明顯好弱 ...

DMP-Z1出力有1500mW, 如果咁樣你都話唔夠力我只可以話無言。

有咁嘅數字,好明顯係部機同隻耳機嘅聲底唔夾而已,絕對唔關冇力事。

鑽石玩家

nanaholic 發表於 2018-8-14 17:39
DMP-Z1出力有1500mW, 如果咁樣你都話唔夠力我只可以話無言。

有咁嘅數字,好明顯係部機同隻耳機嘅聲底唔 ...

配合 4.4mm 平衡耳機插頭,最高1500mW(16Ω) 耳機輸出功率~我都想知他們是在什麼狀況下計出來?因為用Sony自己隻MDR-Z1R......HIFIMAN隻R2R2000只有500mw都比DMP-Z1更推得好....
毒海無涯....回頭又不見岸!!

黃金玩家

nikfung 發表於 2018-8-15 08:38
配合 4.4mm 平衡耳機插頭,最高1500mW(16Ω) 耳機輸出功率~我都想知他們是在什麼狀況下計出來?因為用Son ...

JEITA規格的測試 - 你可以睇JEITA佢點寫

我好耐以前已經講過 - 根本好多人誤會咗兩個儀器夾唔夾同大唔大力呢兩樣嘢溝亂咗。一部機推某隻耳機推得好唔好聲同大唔大力根本係兩樣嘢嚟無絕對關係。
例如耳擴輸出阻力都係會影響音色,更甚係如果耳擴輸出嘅阻力係高過隻耳機嘅話,係成條FR線會變曬型,一般嚟講低音會變得肥大同高音會冇晒。所以如果你攞部Sennheiser HDV820 (輸出阻力係40ohm)去推一隻16ohm嘅入耳,理論上d聲會變得好奇怪,但如果你因爲呢個組合唔好聲就話HDV820唔夠力推d 16ohm耳機(因爲佢成2.5W輸出)你只係證明緊你嘅無知而已。

一部amp同耳機夾唔夾係有唔少變數(重未包括個人主觀意見),咩都賴話唔夠力只係證明緊你冇學到嘢。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
PV3638 + 10 + 10 受教

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

nanaholic 發表於 2018-8-15 13:13
JEITA規格的測試 - 你可以睇JEITA佢點寫

我好耐以前已經講過 - 根本好多人誤會咗兩個儀器夾唔夾同大唔大 ...

Ching何必郁D就話人無知!崩口人忌崩口碗!我哋的確係一班無知小玩家,的確無知到成日睇完一班打手文而中伏!不過唔知閣下Sony 邊個部門返工

黃金玩家

AnthonyIU 發表於 2018-8-15 13:45
Ching何必郁D就話人無知!崩口人忌崩口碗!我哋的確係一班無知小玩家,的確無知到成日睇完一班打手文而中 ...

唔識一d嘢 = 無知。 呢個係事實,並唔係鬧人。

我對好多嘢都係重係好無知。例如我對中文史詩係完全無知。做人冇呢個自覺d知識係永遠都唔會進步㗎。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

nanaholic 發表於 2018-8-15 14:19
唔識一d嘢 = 無知。 呢個係事實,並唔係鬧人。

我對好多嘢都係重係好無知。例如我對中文史詩係完全無知 ...

有爭論才有進步,咁可否問下此部DMP-Z1研發人員是用什麼耳機去調聲及用那一個耳機可以引發部機的威力?

P.S. 小弟冇試聽過此部M,所以不知道聲底如何,所以無法參加意見説這機好不好聲。