設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: nikfung

[DAP播放器] 矛盾後,心痛告白後。重試SONY索六萬的結果是.....心癢癢!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

其實呢部6索, 佢作為SONY PROTOTYPE 做DEMO俾人試米好咯, 但又要當成CONSUMER PRODUCT, 講真, 60K, 吾係6K, 準買家無要求都好奇怪?

星級玩家

jaffeinism 發表於 2018-8-15 18:10
其實呢部6索, 佢作為SONY PROTOTYPE 做DEMO俾人試米好咯, 但又要當成CONSUMER PRODUCT, 講真, 60K, 吾係6K, ...

有個建議:
SONY應該開番QUALIA哩條LINE將哩部DAP放入去
好似當年咁要落ORDER訂造
咁買家俾6皮野買佢一定HAPPY好多

諗番當年部QUALIA 017 MD機賣189000YEN

評分

參與人數 2威望 +15 金錢 +15 收起 理由
rodywong + 10 + 10 絕對認同
PV3638 + 5 + 5 絕對認同

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

之前台電磁爐好像都有 ES,今次這台 R 字都冇,重想入 Qualia?

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

6皮一部player咩料呀?
有得試點都要試聽下,結果係拿6皮買其它玩會更開心.

黑鑽玩家

Sony 可能有工程師耳朵青黃不接問題。。。。

但可能也是全日本都有問題。

反之中國國內有點起頭了。

黃金玩家

nikfung 發表於 2018-8-15 15:29
無知?說得真好......Sony把MDR-Z1R做DEMO也真的好無知呢!

只出 16ohm 的功率資料,唔出 32ohm 和 300oh ...

佢用MDR-1Z一d都唔無知。你估佢自己唔知MDR-Z1R係64ohm同埋有咩靈敏度咩?因爲佢自己都知道部機係足夠推到Z1R到耳壟嘅音量level有餘呀.

但講到輸出功効呢樣嘢你就差唔多要同成個音響界講啦。

基本上好多機都係攞一個阻力值去寫輸出率嘅,冇錯好d嘅就寫3個左右。衰d嘅就好似AK咁寫no load condition添係直頭計唔到輸出率嘅,但又唔見d人話AK機唔夠力?所以呢個其實真係一個好大嘅問題。如果你有資料都不妨攞嚟睇下。

Sony嘅1500mW@16ohm(JEITA)呢條數起碼都係JEITA幫佢哋量(所以先可以寫住係JEITA呢個字),衰衰地都叫做係第3者機構幫佢測嘅數值,而且你係計到出嚟而你自己都識計啦。cl750阻力係150ohm, 最多都係多9.4倍,理論上當你有10% lost都應該出到140mW比佢。以89dB/mW靈敏度計都輕易可以推115dB係公認會損害聽覺嘅音量level. 呢個係客觀嘅推論,所以話佢唔夠力除咗係無知之外我真係諗唔到有咩適合嘅形容詞。你話唔夾聲係完全可以理解,但唔夠力就完全講唔過,只係主觀覺得"唔好聽=唔夠力"呢個好多人都會墮入嘅誤解之中,加強咗d人成日以爲唔好聽就要多d力嘅迷思,噉樣你覺得係好嘅方向咩?

夠唔夠力推都唔係剩係睇出力除阻力㗎啦,咁呢d理據你又接唔接受?

黃金玩家

rodywong 發表於 2018-8-15 15:17
有爭論才有進步,咁可否問下此部DMP-Z1研發人員是用什麼耳機去調聲及用那一個耳機可以引發部機的威力?

...

好唔好聲係主觀嘅,冇定義。呢d你自己鍾意就得。開發人員都講得好清楚佢哋自己整嘅嘢攞出嚟比公司内部試都有人讚好有人彈,咁樣嘅人你覺得佢會話咩係所謂嘅"絕配"嗎?佢只會笑笑同你講你自己鍾意就係絕配了。

但"夠唔夠力"呢就唔係主觀啦,而係可以用客觀數據去證實嘅。所以你可以睇我上面個post解釋點解話以cl750配1500mW@16ohm輸出嘅機話"唔夠力"係無知。

都係果句 - 唔夾聲唔等如唔夠力,呢樣嘢其實應該要分得好清楚至係。你覺得唔好聲咪講唔好聲,主觀意見冇人可以反對你。但當你一搬出"唔夠力"你就要有覺悟有人係可以攞數據嚟challenge你。

黑鑽玩家

如果夠 VOLUME = 夠力, HIFI 就真是易玩好多了~~

DMP-Z1 我聽又不是好不夠力, 但用 ED5 感覺也是 PORTABLE 級的推力, 比較是JUST ENOUGH, 而沒有大台機大把在手的感覺, 多少聽多台機, 要求會有D不同....

黃金玩家

t1174 發表於 2018-8-18 02:23
如果夠 VOLUME = 夠力, HIFI 就真是易玩好多了~~

DMP-Z1 我聽又不是好不夠力, 但用 ED5 感覺也是 PORTABLE ...

絕對冇呢回事,如果掉反轉嚟講,推力大都唔等於好聲你同唔同意?一定唔會唔同意吧。再舉個更具體嘅例,應該好少人會話AK380會唔好聲過KANN吧?但KANN係"大力"過AK380喎。更貼題嘅例子都有,有部分Sony粉絲覺得ZX2係好聲過WM1A的更有Sony味,但客觀數字上ZX2只有15mW, 就算對俾WM1A單端嘅60mW都係少得可憐嘅輸出數字。咁樣講會唔會容易明d?
所以我要強調我講嘅係要將個d音質同出力直接掛勾嘅概念矯正同再分得更清楚去表達。

舉個例,假如有個人買咗一部有500mW@32ohm出力嘅DAP, 接咗佢嘅10ohm/110dB/W嘅耳機佢覺得唔好聽問人點解,通常最多人即刻會答佢嘅一定係"應該係唔夠力推唔開",咁佢就拎住d數據去搵有更大出力嘅機,點知已經係冇更大出力嘅機,咁唯有去買外接amp搞一大輪,咁佢就好可能已經忽略咗其他嘅要素唔係對症下藥而係搵錯咗花緊好多冤枉錢,例如冇理會到部機本身嘅聲底係唔係同隻耳機夾,又或者原來部機個輸出阻力過大夾唔到低阻力嘅耳機等等嘅要素。呢d要素(同埋音量level)都係客觀地可以以數據比較,討論同參考嘅嘢嚟,所以我唔認爲將呢d概念矯正有咩唔妥,而唔係下下一唔好聽就跳針話"唔夠力"呢個壞習慣。

黑鑽玩家

nanaholic 發表於 2018-8-18 02:44
咁掉反轉嚟講,推得大力都唔等於好聲你同唔同意?
所以我要強調我講嘅係要將個d概念分得清楚。

那是因為這些數據本來就好片面呢。

聽得多就會好易明那個啊夠力點解。

要知,推動要要數有太多,只是一個1500mW...1.5W@16 ohm, 大家都已經唔多睇,多少唔會睇更重要是發現唔多反映多少聽應經驗。

更多比如 dumping 更會影響聽感,對這台 play 也內置了,電也來自自已電池的機,我們還可以抵賴哪個方面使聽感結果平平呢?唔通加釘都可以咁大去改善這一點咩?