設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: nikfung

[DAP播放器] 矛盾後,心痛告白後。重試SONY索六萬的結果是.....心癢癢!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

今屆耳機產品還是覺得SONY 公司耳機部門比較熱血, 主打的IER系列試了M7, M9和Z1R; 定制 JE MH2系也試了, 留下印象比較深刻應該是Z1R和M9, 估計會入手

傳說中吹左好似有年幾既什麼索6萬 (大陸係甘叫法, 因為都成日泡國內耳機圈), 一日件產品未蒲頭, 心諗, 會吾會係手提金嗓子?

點知件貨8月9日爆光, 拆曬殼之後, 已經有電子佬刨丁解牛甘分析曬, 成件貨最有誠意既, 其實係個個萬零蚊既"電位器"

正式公開俾人試聽, 都有去聽左一陣, 講真, 現階段係"未煲開", 但真係同部WM1Z綑綁分別吾大, 6皮野, 聲音一的貴氣都無, 講真SONY呢次另類宣傳, 算係做到效果了

聽完呢舊索6萬, 我反而有番少少興趣想買番部WM1Z, 而家相對來講, 真係抵玩左, SONY呢招另類速銷, 幾高章架~~~

鉑金玩家

信自己對耳,勿用眼聽歌。

鑽石玩家

jaffeinism 發表於 2018-8-12 13:53
今屆耳機產品還是覺得SONY 公司耳機部門比較熱血, 主打的IER系列試了M7, M9和Z1R; 定制 JE MH2系也試了, 留 ...

Sony清舊貨、真高招

黃金玩家

我都唔怕講,DMP-Z1係Walkman部門試咗好多新技術嘅作品,我花咗成個鐘同兩位佐藤さんR水吹好過d所謂專業嘅角度睇嘅分析。
1) 唔用S-Master係因爲現有S-Master未做到高出力,並唔係咩矯正。以後有新S-Master一樣會用番自己技術唔靠外來嘢。今次認輸但反而有動力去進步,好事嚟。下次Walkman出力方面會又有提高
2) 成日睇晶片但唔睇其他嘢嘅 - 今次DMP-Z1採用咗極多新嘅自行開發/有分參與開發嘅部件, 新嘅FT-con, 新嘅high grade capacitor, 新嘅獨門配方焊石(無鉛之外再有金嚟提高導電性)... d所謂專家又有冇講有冇睇有冇問?睇晶片spec sheet背書一個大學一年級嘅EE都識啦..
3) Walkman隊第一次嘗試用全類比無氧銅嘅音量控制 - 對音質有冇影響呢?可唔可以導入Walkman而唔用digital volume control? 呢度賣個關子...
4) 鋁殼外表處理新技術 - 原來鋁殼係可以做到鏡面而唔一定要拉花, 咁都俾佢哋試到.....

6萬佢應該唔諗住賣好多,佢自己内部當交學費而已, 有人買就bonus

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
hphp + 10 + 10 正到爆
PV3638 + 10 + 10 俾個Like你啦
bye2 + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

nanaholic 發表於 2018-8-12 14:59
我都唔怕講,DMP-Z1係Walkman部門試咗好多新技術嘅作品,我花咗成個鐘同兩位佐藤さんR水吹好過d所謂專業嘅 ...

用萬元的volume,就代表ㄧ定靚聲?audio grade電容都有好多種.電池供電又做到半桶水(要做就做到左右channel各自ㄧ組正,負極電池負責,並非只是做獨立正負極電池比L+R chanel.)

真是多了點費話,如有錯誤,請多多原諒!

專業玩家

有正負兩面既意見係好事, 有興趣入耳版 Z1r ,可惜排唔到, 等大鋪有DEMO 再試試。 另外 同意CHING 講法, 係出面見到有試聽空位,望左一輪都仲係吉既, 如果試聽安排可以彈性少少, 多D 人有機會試聽一下吧

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

DMP-Z1係Walkman部門試咗好多新技術@ 其實都無咩新技術==, 都係舊科技執藥再包裝

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

銘Mine@G 發表於 2018-8-12 16:25
有正負兩面既意見係好事, 有興趣入耳版 Z1r ,可惜排唔到, 等大鋪有DEMO 再試試。 另外 同意CHING 講法, ...

佢其實個安排手法係做得吾錯, 首先會安排一定數量既人入去, 而時間又可以滿足呢個數量既人試勻 SONY既所有產品, (m9, m7, IER-Z1R, 大Z1R, 金磚, 黑磚, 電磁爐, DMP-Z1)  而當有一個人離開個房, 佢地亦都會安排一個新人入去, 至少呢個做法係星期五入邊既做法;

星期五六點零排, 之前佢地話無攞籌既會有LINE可以排後補, 跟住聽到每45分鐘一節, 初頭都驚排吾到, 之後到左新既一節放人入去, 等左大約十幾分鐘, 會幾個人離開個房, 之後SONY既職員又放的後補位人入去, 個安排係做得好好, 同埋佢地SONY職員真係好有禮貌, 至少星期五係甘做法

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

https://www.devialet.com/soon/expert-pro-audio-system/

將呢部野縮到DMP-Z1既SIZE, 都幾驚爆下

黃金玩家

咁公道啲講句……
有好多對佢地黎講既新技術放左落去
同部野出黎好唔好聲
兩者又唔一定掛鉤既……

市面好多high-tech野都用左好多新技術
但又係唔係大眾受落既……
利申,我就唔反對工程師試新野既,反而好鼓勵