設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: nikfung

[DAP播放器] 矛盾後,心痛告白後。重試SONY索六萬的結果是.....心癢癢!

鑽石玩家

ip_csl 發表於 2018-8-12 11:27
S-Master是有别於ㄧ般的dap dac(digital to analoge,sony現時的黑和金磚是不經這方法轉換的) ...

請詳解、以便學習!

黑鑽玩家

成套加埋好易八皮四
從來睇價錢牌做人, 有機會令耳仔比對耳機煲番轉頭 !
正如我覺得 M7 好順耳過 M9, 不過都係 over-priced !

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
PV3638 + 5 + 5 超正, 一定要加分!

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

nikfung 發表於 2018-8-12 12:05
請詳解、以便學習!

借圖和文章,以供參考!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kinagiyuki 發表於 2018-8-12 11:44
不過DSD Remaster又不只有Sony獨有
IFI Pro iDSD的 DSD512/1024 Remaster在外國論壇亦受好評
Chord之後亦 ...

呢台定位的確奇怪的,重貴過自家上年部ES dac amp幾倍,但又無ES名份,真係忠粉向到一個點

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我個人聽過Z1R 我覺得唔錯
音場大,低音彈,分析力平平,人聲有點向前,不過還算舒服
呢隻聲標價萬四我覺得合理
同Air2相比我覺得各有優點,打五五波

六萬幾果部枱M就真係有D失望
原因我唔知係咪用左AKM4497
D聲同SP1000cu真係有少少相似,但賣貴4皮.....
我覺得個產品定位真係有少少問題, 咁大舊野應該無人拎出街
但作為枱擴....只有一組4.4,一組3.5輸出.....連4pin XLR都沒有....很不方便
明顯TAZH1ES 便優秀
earphone: Empire Ear Zeus R/ Fitear EST/ T8ie Mk2/ Major
headphone: Ath-A2000z
cable: Han Sound Venom / PW audio 1960s / No.10

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Ching勇氣可嘉!
無論品產用左幾多幾勁既技術,唔代表好聲,自己的聽感永遠係絕對
唔鐘意就係唔鐘意, 唔需要怕大牌子多fans, 就忍住唔講感想
post76 上太多吹噓附和, 真正會插一件產品既意見唔多,
但我覺得都是需要的
earphone: Empire Ear Zeus R/ Fitear EST/ T8ie Mk2/ Major
cable: Han Sound Venom / PW audio 1960s / No.10

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

wkk0504 發表於 2018-8-12 12:49
Ching勇氣可嘉!
無論品產用左幾多幾勁既技術,唔代表好聲,自己的聽感永遠係絕對
唔鐘意就係唔鐘意, 唔需要怕 ...

post76 上太多吹噓附和?
師兄有無上過disuss (你試找巨人post)

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

wkk0504 發表於 2018-8-12 12:40
我個人聽過Z1R 我覺得唔錯
音場大,低音彈,分析力平平,人聲有點向前,不過還算舒服
呢隻聲標價萬四我覺得合理 ...

我用自己player + 耳擴聽Z1R, 真心覺得唔錯, 同樓主睇法一致; 部player......我覺得一般

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ip_csl 發表於 2018-8-12 13:02
post76 上太多吹噓附和?
師兄有無上過disuss (你試找巨人post)

post76 同其他耳機論壇相比的確係少好多唔同角度的意見
經常見到某件產品既用家圍爐,有讚無壇,(例如黑磚,仙女幾個討論帖也是)

究竟真相是持相反的意見者無興趣加入討論還定是不敢出聲
個人就真是不知道了

反之看其他論壇如香討,連登耳機post,評論和意見都不會一面倒

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

業界人士回復