設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: nikfung

[DAP播放器] 矛盾後,心痛告白後。重試SONY索六萬的結果是.....心癢癢!

黃金玩家

t1174 發表於 2018-8-18 03:01
那是因為這些數據本來就好片面呢。

聽得多就會好易明那個啊夠力點解。

但依家嘅問題點解唔用一d更有形容詞嘅字眼,而硬係要用"唔夠力"咁容易令人(特別係初學者)誤會嘅字眼?

當你講話"唔夠力",正常嘅人就係會去睇輸出有幾多watt然後聯想到直線關係, 而當你掉番轉頭話"唔係睇呢個數據㗎,你聽得多就明點解",我估好多新手真係多得你唔少。

例如低音散漫,可能係關機power delivery收放嘅問題,但你又係彈個"唔夠力"萬用label嚟講係未必講得中個重心點,呢個問題你覺得唔嚴重唔值得正視嗎?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

唔夠力這個名稱又不是我作的,反正一直玩大家也是咁叫,同類問題早數年大陸討論區都有人問過,大約是問如何叫推好咁上下問題。用詞都唔 sync 點講聲音都有主觀同客觀標準呀。

另一個個笑死可能是音場,D 人聽人說廣東話回來就音釋了解,變成音牆,聽上來要有牆。。。。笑到我反肚。。。。

音響本身就是在聽中學習成長,唔多去聽多比較,那點好點衰真是明?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

重有,為何叫唔夠力,其實有好大可能真是唔夠一種力 ~控制力,其實是推力, dumping, 還有好多因素的結果。但唔
會有人同你上如 cro 等東西拆件用,聽就本來就是燒友的能力呢。但如此聽到有問題,但可能只有估原因的情況下,如簡單咁說唔夠力,其實正確不過吧,多少未知也唔太可能知力點
解唔到位。

鑽石玩家

其實Sony白己也註明1500mW16Ohm是在使用平衡標準插孔(高增益)的時侯才出現.....咁我都想知唔開High Gain會是什麼數字(嘅然Sony咁誠實)?

再者、其實討論中、大部份朋友都是用Sony提供的耳機和自己用開的耳機去試DMP-Z1....結果是不合聲音上的要求.....那請大家選取最合適的答案!

A)DMP-Z1就是一部好Player...只是世上還未有出現合適耳機吧!(包括Sony自己)

B)這裡大部份人都是腦袋和耳朵還未開發、聽不到Sony DMP-Z1未來之聲

C)其它廠商因為怕Sony、所以夾埋來出不夾Sony的耳機.

D)索尼大法好.只要信、不要問!

E)只有聰明的人才懂得聽DMP-Z1的

F)___________________________________(請提供)
毒海無涯....回頭又不見岸!!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

nikfung 發表於 2018-8-18 08:35
其實Sony白己也註明1500mW16Ohm是在使用平衡標準插孔(高增益)的時侯才出現.....咁我都想知唔開High Gain ...

小弟選擇 (A)+(B)+(D) 答案,最希望有人提供答案(A)耳機

黑鑽玩家

其實Sony白己也註明1500mW16Ohm是在使用平衡標準插孔(高增益)的時侯才出現.....咁我都想知唔開High Gain ...

小弟選擇(D),只要信一定好聲。

黑鑽玩家

我係攞黎 PK 挑機既, 唔 care 出勿野聲, 但求件野一攞出黎就可以鎮壓全場, 金磚黑磚請行埋一邊, 我先至係當今榙棚新貴

銀級玩家

提隻cl750 搞到大家咁大反應 哈哈 我想講我係用3.5試 而sony 係冇提依個數據 唔知各位計數既師兄搵唔搵倒3.5既數據

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

nanaholic 發表於 2018-8-18 02:44
絕對冇呢回事,如果掉反轉嚟講,推力大都唔等於好聲你同唔同意?一定唔會唔同意吧。再舉個更具體嘅例,應 ...

完全同意
唔計推力,個人覺得ZX2係好聲過WM1A

黃金玩家

我個答案是:我會用6W買SONY 3寶感覺比較實在,而且還夠錢買升級線. (最少我只欠AMP就買齊了)
音源: LUXMAN D-06u
耳放: LUXMAN P-700u,AT HA5050H
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII