設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

銀級玩家

心痕想玩三路喇叭,更多低音,JBL 4307 有人玩過嗎 ?
我房得6呎闊,計埋窗台7呎闊 only

1萬

白鑽玩家

老而不

SimonHon@FB 發表於 2021-5-2 20:03
心痕想玩三路喇叭,更多低音,JBL 4307 有人玩過嗎 ?
我房得6呎闊,計埋窗台7呎闊 only ...

會不會不夠地方?

其實要多少少低音, 現在有細細個的有源喇叭, 如果amp 可以有額外的RCA輸出, 可以利用此位置和低音喇叭接上.
效果一樣不差.

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

SimonHon@FB 發表於 2021-5-2 19:45
不想撥他冷水,手機sensor的精準度唔夠

這種事我看有個大概的測試就可, 姑終都是一般住家環境, 沒有實驗室般的設定
還是好音樂最好.

銀級玩家

kl122002 發表於 2021-5-2 21:18
會不會不夠地方?

其實要多少少低音, 現在有細細個的有源喇叭, 如果amp 可以有額外的RCA輸出, 可以利用此 ...

其實已有連接 8吋 subwoofer,
但三路的10吋bass, 正面輸出,或許做到所謂 "拳拳到肉".
都是 換換症 發作...., 還是要找門市試聽

鑽石玩家

SimonHon@FB 發表於 2021-5-2 22:10
其實已有連接 8吋 subwoofer,
但三路的10吋bass, 正面輸出,或許做到所謂 "拳拳到肉".
都是 換換症 發作. ...

哈哈 換換症發作阿~我都係不過係換線材電源~

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-5-2 21:35
這種事我看有個大概的測試就可, 姑終都是一般住家環境, 沒有實驗室般的設定  ...

講起測試....我成日係FB 音響群見到一位澳州師兄..... 佢基本日日都分享一D個人經驗或資訊,  佢都玩過好多天價器材

我覺得黎位師兄,講野都幾有參考性 ,講野都幾客觀性,  我睇到黎個分享真係覺得好好笑, 但係又想試下......但我相信用人耳係聽唔出分別, 只有用儀器測試,先知道有冇用!!

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-5-2 21:35
這種事我看有個大概的測試就可, 姑終都是一般住家環境, 沒有實驗室般的設定  ...

近期解決左喇叭擺位問題 加上線材煲得7788   一直投入聽歌    ,又心旭旭想買電源線, 你上次提起AQ條monsoon  想換黎試下,

但一直又想換電處試下, AQ 1200個電處我見 國仁同外國評測講  都一樣 ,  都係話完全唔會改變聲音聲底黎一點,我想試下, 但做特價比我都要7K 仲要唔包電源線~

買條AQ電源配番佢  又要 近9千走唔甩  所以仲考慮緊,     我都上FB討論區問過話  電源線同電處 邊樣升級效果比較大  100%都話係電處.....

不過佢地推LIGHTSPEED  我見係美式.....而且我睇左資料,雖然係美國產品.......但竟然冇美國用户評測同分享,英文評測介紹一隻手數得曬, 而且仲係一間比較細小唔起眼的公司,

我睇評測資料 分享9成都係中文...... 雖然睇番76黎到,都有師兄話10多前年已經用緊, 但係我唔會考慮.......加上美式插頭 所以直接放棄左,

一個外國牌子,但係YOUTUBE同GOOGLE 資料資訊都少得可憐,  唯獨香港咁多人用同推......真係有D質疑,

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 恭喜你發現左

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-5-3 05:56
近期解決左喇叭擺位問題 加上線材煲得7788   一直投入聽歌    ,又心旭旭想買電源線, 你上次提起AQ條mon ...

玩hifi 其實要心水夠清, 恭喜你留意到呢一點。
好多時候的確如去旅行一樣, 好多手信鋪都背後都係由返旅行團國家的人開,俗少少講就係塘水滾塘魚 , hifi 都係。

電處真係有好多牌子,而事實上也應換得最慢, 所以要做到一步到位不難而且是必須的。
所以預多少少錢好過來度去搞日後升level, 或者就是找到了自己想 . 這個是我的最大總結。

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-5-3 00:08
講起測試....我成日係FB 音響群見到一位澳州師兄..... 佢基本日日都分享一D個人經驗或資訊,  佢都玩過好 ...

香港的樓好常見柱角位, 牆角位, 當中猶其柱角就是明明可以直的地方就是凹凸左1-2寸, 呢種位置係幾影響響音的表現, 但又好少人留意。
像是這種直角的位置, 可以找塊板, 筒等放在那裡看看, 不同物質和實心vs空心都有不同效果。

銀級玩家

一斤花生@G 發表於 2021-5-3 00:08
講起測試....我成日係FB 音響群見到一位澳州師兄..... 佢基本日日都分享一D個人經驗或資訊,  佢都玩過好 ...

Bass trap 理論文有很多,但正實的用家甚少,不信可以去看看h i e n d y玩家的setup, 有沒有用bass trap

h i e n d y. c o m
hififorum/forum.php?mod=forumdisplay&fid=10

我實戰經驗,最有用的bass trap 係梳化