設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-4-26 21:15
你在未來試過實心原木柱睇下

實心會再好D嗎?  真係估唔到  我A  B 舊腳架對比過聲音  真係 用鐵架會少左好多低音 同有D聲冇咁出 加上高度問題  就算60CM墊高左到73CM都唔夠用木腳架  咁好聲

估唔到換腳架 改善曬之前 覺得好散 細節小左問題,當然有利於腳架,上下 尺寸都一樣  腳架移出幾多, 喇叭就一樣移出幾多,完全解決左當時想換喇叭黎個諗法!!

舊腳架.jpg 新腳架.jpg   

之前仲煩緊... 問自己點解又要換喇叭,明明覺得對喇叭已經好好聲又舒服,  加個腳架比多D位置聽, 點解會仲衰聲,  

下一步應該換電源線....但我又好驚影響聲音...改左聽唔慣,   決定買個IO DATA RIP下歌仔聽算!!

但係又收到消息  HK KKBOX好似近期會推出 無損HIFI 串流   因為台灣已經推出左~

令我又諗緊,究竟留番D錢 換部支援 KKBOX 串流機好~

評分

參與人數 1威望 +9 金錢 +9 收起 理由
SimonHon@FB + 9 + 9 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-4-27 01:50
實心會再好D嗎?  真係估唔到  我A  B 舊腳架對比過聲音  真係 用鐵架會少左好多低音 同有D聲冇咁出 加上 ...

Hifi 就是奇妙, 不同的組合會出唔同的聲。
那個木架或者是幫左對 audiovector, 反而當初如果你用的是proac 會否用鐵架或者會合適? 我不知道, 然而這個就是hifi 的隨機和可好可壞的效果。當你日後再換任何的機或線材時, 會發覺木架又未必合用,這是正常, 也是一個應記著的地方, 不要因為自己喜歡一件物件而左右晒同系統中所有可以的選擇。

遇見得最多的是當你一路上升級, 有時候不一定是買貴的才平衝, 反而當中加一件之前用過又放左一邊的平野可以有意外驚喜。 當然香港地方細 keep唔到甘多野, 放走也無妨。

空閒中我都有和自己的朋友看看八爺的那些新舊家訪文章和器材, 是有些我們的自己的意見, 只是始終有趣的是我們沒有親自聽到過, 就不深探了。

黃金玩家

一斤花生@G 發表於 2021-4-27 01:50
實心會再好D嗎?  真係估唔到  我A  B 舊腳架對比過聲音  真係 用鐵架會少左好多低音 同有D聲冇咁出 加上 ...

我的腳也不是實木,朋友叫我擲包沙在底。心理上覺得好D

1萬

白鑽玩家

老而不

SimonHon@FB 發表於 2021-4-27 19:41
我的腳也不是實木,朋友叫我擲包沙在底。心理上覺得好D

個重點係個架要有重量.
所以如果你去抬過Foundation 個腳架就知佢有一定的重量 , 而中空的柱位有些人會灌鋼沙加重令表現再改變.

有些架其實太輕了.

評分

參與人數 1威望 +9 金錢 +9 收起 理由
SimonHon@FB + 9 + 9 認同到一個點呀

查看全部評分

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我嗰對3/5A加咗鐵腳架明顯都改善好大…淘寶貨但分量十足真係好重..一對共36Kg,20cm高. 之後仲跟咗呢度位大師兄灌咗啲鋼砂落去….好滿意!
其實除咗重量,還有啲咩野係重要的(我只嘅係名牌貴貨野,價錢相差實在太大)

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2021-4-27 20:20
我嗰對3/5A加咗鐵腳架明顯都改善好大…淘寶貨但分量十足真係好重..一對共36Kg,20cm高. 之後仲跟咗呢度位大 ...

腳架的目的重要係抗震, 簡單地說就是防止外來的震動走去喇叭, 又或者是喇叭的震動走去其他地方.
重量是其中一個可以抗震的因素, 而質材和設計是反映抗震的處理手法

大致上可以看這個:
【音響入門】音響系統中喇叭腳架的重要性

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-4-27 21:08
腳架的目的重要係抗震, 簡單地說就是防止外來的震動走去喇叭, 又或者是喇叭的震動走去其他地方.
重量是 ...

又學到野!唔該晒大師兄

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-4-27 21:08
重量是 ...

以前我覺得線材 腳架 黎d係玄學,親身試過先知道,音調改變都幾大,至小直接聽得出分別!  學費真係多少都要交下,唔試過唔知道分別,但有樣野就真係親身試過,我網上買44.1  flac file同自己cd rip 係一樣,  同一專輯flac同wav聽落都係冇分別……flac加封面仲方便d

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-4-27 23:15
以前我覺得線材 腳架 黎d係玄學,親身試過先知道,音調改變都幾大,至小直接聽得出分別!  學費真係多少 ...

如果Flac 和CD 一樣, 那麼我可能會多買一些file 而不是CD了
實體CD 真是有點太佔地方之餘, 有些新錄音在file 的感覺是好過CD化/黑膠化.

我的那個年代對腳架的探討實在不多 ,現在比以前多了, 有些也是效果明顯.
依現況的變代, 如果是為了抗震 / 隔震的話, 應不只是重量為主 而是用軟性的物品做到吸震而不擴散為最理想目的 .
我自己的看法是Iso-puck這種或者才是最合適?

線材是我認為比較重要的一環. 因為條條線不論平貴都是不同聲,  這是騙不了人.
用錯線材可以說是慘過買錯股票. 買錯股票還是只是賠錢的事,
但是買錯線材...到了除非你在某天覺悟要換走, 不然真是不知原來一直某對線材偏聲害死一套系統.   

評分

參與人數 3威望 +100 金錢 +100 收起 理由
old8woman + 80 + 80 報告非常詳盡,用家心得
一斤花生@G + 10 + 10 認同到一個點呀
Arong2020 + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

對小型喇叭而言,腳架的重要性已經
可以被視為器材一部分,某些喇叭更
有專用腳架(例如700仔)所謂書架喇叭
放在書架上肯定衰聲!
至於腳架是否愈重愈好?我看也未必
三十幾年前AR 20C有專用腳架,木製
有朋友比較過用金屬較重的腳架反而
不及原廠木架靚聲……

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
一斤花生@G + 10 + 10 話題性討論,極具參考價值
kl122002 + 80 + 80 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分