設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Billyham 發表於 2021-4-18 07:11
有冇試過將喇叭個網蓋拎開來聽?

我之前上網唔知響邊度話...呢款喇叭千萬不要拆下網(其他應該是相反吧)
我也有嘗試過....我覺得是真的!

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2021-4-18 08:49
我之前上網唔知響邊度話...呢款喇叭千萬不要拆下網(其他應該是相反吧)
我也有嘗試過....我覺得是真的! ...

有些牌子的喇叭不折拆網會好少少, 我印象中Avalon 的喇叭用網會好聲d.

至於3/5A ...我看就是看牌子和產生產批次而定吧? 舊rogers , 新rogers, Falcon, Harbeth....

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分

鉑金玩家

多謝指教,又畀我學到嘢!

以前有諗過 Falcon LS3/5。如果要加網蓋至好聲,就唔諗咯。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-4-18 07:09
3/5A或3/5之所以難推得好,  是關於amp 的設計問題
暫時我見 Class D 機都好少推得好3/5A?

LS 3/5A是胆機年代設計的產品
而15ohm的設計也最(夾)胆機
我暫時未聽過(可能有)原子粒機推3/5A會出靚聲.!

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

世界上沒有絕對的東西(事物)凡事
皆有例外……
hi fi愛好者也不應該“人地講就信”
要親耳聽過才是真,而且hi fi愛好者
也應該多嘗試,有時可能有驚喜發現。

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 認同到一個點呀
Arong2020 + 10 + 10 講得有道理!謝謝師兄!

查看全部評分

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-4-18 07:09
3/5A或3/5之所以難推得好,  是關於amp 的設計問題
暫時我見 Class D 機都好少推得好3/5A?

的確D類機 力水比起傳統A 或AB類   力水應該冇咁實正, 我經常見到D類機配一D比較易推喇叭  而且較入門喇叭,

B&W   ATC  LS50 黎類出名要有一定力水先推得好,好少用D類機去配 ,  但真係方便 9成坊間D類機 係連串流解碼 ALL IN ONE   因為D類機唔洗用牛 同埋散熱,供電水塘.成本慳番好多.

多番位置可以放解部碼電子部分

D類機普遍比較多人買 20K樓下款式多,  講真係去到咁上下價錢 我相信都係有一定要求燒友 相信會選擇一部 力水夠實AMP  再加部解碼聽歌

近期Cambridge Audio EVO 又出二部D類機   不過都係用舊款Hypex NCore D類放大   早二年出曬名部NAD M10已經用緊   

Cambridge Audio EVO150 黎部機 仲用緊ESS Sabre ES9018K2M   黎個解碼晶片  我係GOOGLE搵資料普遍都係 4,5年前產物  

我都有留意過D類機 好多評價  普遍冇乜二手市場   而且二手價錢好低...   可能因為99%D類機都係 都係國產製造,  

新款D類放大機種  我睇好黎一部,NAD  M33 我睇外國評價,數據測試都幾高分,   但可惜太貴....而且又一體機.....二手市場又冇乜  

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
SimonHon@FB + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
Arong2020 + 10 + 10 超正, 一定要加分

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2021-4-18 17:24
LS 3/5A是胆機年代設計的產品
而15ohm的設計也最(夾)胆機
我暫時未聽過(可能有)原子粒機推3/5A會出靚 ...

我有印象記得,
LS3/5是在70年代初
LS3/5A問世已是 70年代中葉 :  https://www.bbc.co.uk/rd/publications/rdreport_1976_29

70年代中葉不是沒有膽機, 但就石機已開始成熟了?

至少我親身聽過, 當然也不一定是任何膽機都可以推得好, 有些石機甚至可以說推得特別差.
但至少在我自己的感覺中, 用石機Rega Osiris 推是可以的, Naim 都得, 反而Gryphon 就見人見智了.

評分

參與人數 3威望 +100 金錢 +100 收起 理由
一斤花生@G + 10 + 10 認同到一個點呀
old8woman + 80 + 80 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-4-18 18:37
我有印象記得,
LS3/5是在70年代初
LS3/5A問世已是 70年代中葉 :  https://www.bbc.co.uk/rd/publication ...

NAIM 黎個牌子  我睇討論區基本上係只有正評,  不過都幾有個人味道黎部個牌子,    同埋之前買REGA 我目標都係佢...只不過佢價錢真係貴左D....

NAIT XS 3  XS2  黎個牌子中階機黎講 我見佢標都係70W輸出....  就算頂班Naim SuperNAIT 3  都係80W @ 8 ohms  

已經推到曬所有 書架  或者普遍難推喇叭..ATC  B&W   尤其XS2  XS3 我見佢推  Dynaudio Special 40'S  ATC SCM 11  / LS35A  都好普遍

基本上所有書架都推到    定係A類放大始終比較有力水呢?

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-4-18 19:03
NAIM 黎個牌子  我睇討論區基本上係只有正評,  不過都幾有個人味道黎部個牌子,    同埋之前買REGA 我目標 ...

naim 係一個瓦數不大, 力水卻是足的英國老牌子. 基本上要問的只是口味對不對.
在換Rega 前 , 我是用過一陣子Naim Supernait 2  + Hi-Cap , 力水足, 有細密度, 但是令我覺不妥的地方是要長開,和當中的口味. 如果說Rega 是文靜的話, Naim 就一定是動態的一種, 用來聽流行曲是沒問題.
小型座地都可以,  但是中型的最好都是用前後級.

Class A, AB, D 講的係運作方式,  輸出功率是100W / 8ohm 就是 100W/8ohm ,  
問題只在於持繼輸出時是不是可以維找一定的水平.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-4-18 17:33
的確D類機 力水比起傳統A 或AB類   力水應該冇咁實正, 我經常見到D類機配一D比較易推喇叭  而且較入門喇 ...

D類機 有好多牌子,  NAD 可以說是其中一個鼻祖,  我認識的有Primare,  Hegel , Nuprime, Bel Canto, Lyngdorf...

我覺得未來Class D 可以淘汰Class AB.  Class AB的問題是機大(比Class D), 技術上只是容易一些和通用而普級, 也普重在線路和零件上的選用去tune 聲, 因材料而變得可貴可平.
未來電子運算的事再好一些時,  一 Class AB 就應時間到了吧?  

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
一斤花生@G + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

還是好音樂最好.