設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-4-18 20:35
D類機 有好多牌子,  NAD 可以說是其中一個鼻祖,  我認識的有Primare,  Hegel , Nuprime, Bel Canto, Lyng ...

我都睇好 d類放大,而且係未來方向,  我相信未來AB類放大應該只有高階機先會出現

Cyrus I9-XR 部d類放大 仲未見有人評測開箱......      我想睇下咩料, 因為佢係自家d類放大改良.我見佢仲有環牛係入邊,

如果d類放大技術再成熟d  價錢又平   好多新手應該容易d接觸到玩hifi ,  又要有一定水準 又要網上串流 又唔貴 又要細部 真係得d類做到,

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 話題性討論,極具參考價值
kl122002 + 80 + 80 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分

黃金玩家

kl122002 發表於 2021-4-18 07:09
3/5A或3/5之所以難推得好,  是關於amp 的設計問題
暫時我見 Class D 機都好少推得好3/5A?

分享我朋友試 class d 的經歷:

友人家裏喇叭 Wilson Audio 座地,  
後級是一部 170 磅的class a (不記得品牌了)
Nuprime 的sales 帶旗艦 Evolution One 單聲道x2 家訪,去推Wilson Audio, 結果推唔惦,狼狽地離開,我朋友也很厚度,送封利是給他

鑽石玩家

SimonHon@FB 發表於 2021-4-18 22:13

友人喇叭 Wilson Audio 座地,  

NuPrime Evolution One 單聲道擴大機規格:
持續輸出功率 : 240W @ 8 Ohms, 330W @ 4 Ohms
尖峰輸出功率 : 285W @ 8 Ohms, 390W @ 4 Ohms

240W 都唔夠推....  D類放大力水   真係好多水份~

1萬

白鑽玩家

老而不

SimonHon@FB 發表於 2021-4-18 22:13

友人家裏喇叭 Wilson Audio 座地,  

WA 的喇叭, 我取我富貴朋友老朋友的那個Alexia 2 來說, 是一個有4個單元的大喇叭
官網上說Mini Amp Power 20 watts per channel
就算numprine 有持續輸出功率 240W /8 或者, 330W / 4 Ohms 都難搞, 因為基本上你要諗的係輸出要除4個單元分, 仲要個個夠力, 係有難度的.

原來大家身邊都有這種富貴朋友,  真是幸福.

同時候又找到當時台灣的評測, 推的是Aurum 座地。 又好似無想像中甘差?
https://review.u-audio.com.tw/reviewdetail.asp?reviewid=1542

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-4-18 21:29
我都睇好 d類放大,而且係未來方向,  我相信未來AB類放大應該只有高階機先會出現

Cyrus I9-XR 部d類放大  ...

我都等緊.

好多大牌子係漸漸走向用class D . Cyrus 用class D 我唔覺出奇, 只差在是時間上而已.
事實上Cyrus 在過去一直都是用環牛,  和naim, rega 一樣, 在變壓器和電源位置上是不省功夫的牌子.

黃金玩家

kl122002 發表於 2021-4-19 07:18
WA 的喇叭, 我取我富貴朋友老朋友的那個Alexia 2 來說, 是一個有4個單元的大喇叭
官網上說Mini Amp Power ...

review.u-audio 的評測我不太看重,商業成份高

我的富貴長輩,退休律師,20年玩音響花幾百萬了,其實他從不鼓勵我入坑的,怕我行冤枉路

但他最意味深長的總結是,"什麼器材我也聽過了,玩到最後,我只會剩下聽 ATC active"

1萬

白鑽玩家

老而不

SimonHon@FB 發表於 2021-4-19 17:00
review.u-audio 的評測我不太看重,商業成份高

我的富貴長輩,退休律師,20年玩音響花幾百萬了,其實他 ...

的確, 很多事物都是在商言商,
然而如果一個商戶為個膳稿要賭自己的名聲, 就未免那個太便宜了吧?

Hifi和hi-end 講到尾都只是一個播音樂的器材
夠就可以, 多就是多。
因而我對過貴的器材都不太感興趣, 但至少浮生數十載中看見hifi 變化之大, 故而是值得保持開放的心態.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

黃金玩家

三星玩樂勲章

午安*******

高級玩家