設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2021-4-16 22:41
大功告成⋯⋯居然仲有聲出🤣
真係唔好睇佢大年紀都唔知擺咗幾多年,都好啱聽呀😂,有啲聽黑膠唱片嘅感覺😎
...

用住先~ 你好快會想換部正式的CD機而唔係DVD機
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-4-17 01:21
因為換左線材    加上真正放對喇叭上腳架   而家先聽到原身器材味道  真係斯文  分析力都幾清下    配A ...

換喇叭或者可以幫到, 但換喇叭唔係唯一一個選擇.

都唔覺低音氣孔在後方有什麼問題. 你可以用海棉塞住就可以.
我對Autograph mini 本身都有跟來海棉, 平日我都有用來防止壁虎爬入去而塞住, 但聽歌時一定取出 .

世上仲有無氣孔的喇叭, 如出名的LS 3/5A . 如果你真是很想換喇叭的話, 不妨留意一下.

而在我看, 問題只會回歸到一個地方,  你最想在什麼位置聽音樂?
由我知道的時序看:
當初你在桌上near-field 聽其實不差, 問題只是線材
後來弄了線材之後, 再找了腳架就不得不固定位置在床尾,
跟八爺建議升高少少, 拉前, 音樂好了, 但取而化之的問題是在床尾聽歌不方便.
不知我有沒有看錯?
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-4-17 07:57
換喇叭或者可以幫到, 但換喇叭唔係唯一一個選擇.

都唔覺低音氣孔在後方有什麼問題. 你可以用海棉塞住就 ...

因為睇左好多資料,同用家心得,都係普遍離後牆有一定距離先做到音場,及有良好底音效果,但始終每個位置環境有唔同出入,有太多不確定性,  我的問題就係有位置聽到好效果,但唔方便,要拉到床腳位……  我想睇下有冇辦法,或者有喇叭可以做到,離後牆不足2尺,但可以做到,拉到床腳個種聽感!  

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-4-17 07:08
用住先~ 你好快會想換部正式的CD機而唔係DVD機

DVD咁樣玩住先我都覺得自己滑稽兼有趣
難得..算有少少驚喜,我都專登試咗先,如真係聽得入耳先至入櫃😅
昨晚聽咗兩首歌(因為太夜)如你所說遲吓真係好大機會正式入部CD機(因兩者味道已肯定有不同,可以交叉走位招呼耳朵)
其實點解昨晚我話唔錯呢,因為好明顯係兩種聲音,T2嘅話真係比較高清...套機經過一輪更換同煲咗一段時間,低頻量係好咗好多...量感係可以收貨的,當然希望可再上多少少!
DVD🙈...人聲係比較沉實(但當然嗰種實係未去到有現場真實嘅感覺(始終質素有限!)高音分析力都有...呢個或者套機嘅問題..始終會交到少少功課俾你!都算可以!
唔理咁多!聽住先!多謝各位!

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

至於CD機真係要用啲時間去搵....櫃內面積係相當大問題🙈
而家擺呢部算簿,係可以,但已經唔係好容易
香港土地問題相當嚴重...當然有能力嘅師兄就唔會係有問題😆
至於之前話果部A F 3s, 或者我唔考慮了,其一要+2K玩DAC,最主要係其二問題,聽另某店講,係有一個好大嘅問題..我諗好多人聽完都應該會止步,是真是假自己去諗!我不方便講出來的!
大家唔知有冇覺得如某間鋪沒有這個產品,就一定一定一定話這個不好那樣不是!咁其實都好理解嘅!大家都明白做生意係咁!

有時間出去搵吓嘢食先🤤

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2021-4-17 10:03
DVD咁樣玩住先我都覺得自己滑稽兼有趣
難得..算有少少驚喜,我都專登試咗先,如真係聽 ...

其實都唔算諧趣 , 有些退燒人士確是這樣聽了事
之前流行過的OPPO 機在一些人的心目中還是有一定的地位, 就是此因.
只是如果由2CH的角度出發,  多合一播放機就真的是要做得很好才可算合格吧?

我現用細小CD機的是Luxman DN150, 是最基本的. 此機對不同的線材都有不同的反應 ,  這個的可玩性是幾高.
問題是此機就是只可以播CD 和做基本的DAC格式.

如果想找高階少少又細部的CD 機, 可以找nuprime CDP-9, project CD Box DS2. 
問題是 這種機的電源一定是外置的特別電壓, 比如CDP9是6.3 V / 2.1A ....這種就真是很難找到power upgrade 了.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-4-17 08:47
因為睇左好多資料,同用家心得,都係普遍離後牆有一定距離先做到音場,及有良好底音效果,但始終每個位置 ...

感覺上你好似好想換喇叭

考慮一下 LS 3/5A 了, 沒氣孔.
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-4-17 11:59
感覺上你好似好想換喇叭  

考慮一下 LS 3/5A 了, 沒氣孔.

但係黎類喇叭味道唔岩我,聽評價都係聽古典樂 同人聲多

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-4-17 12:11
但係黎類喇叭味道唔岩我,聽評價都係聽古典樂 同人聲多

以前我都找過對舊原裝Rogers , 在這裡發過文,  真係可以說是有情調,
之不過新的Falcon 就很有全新的感覺, 一改印象.  
不論是不是真的要買喇叭都好,   都係試聽過先至好.

某些地方的有堆人的舊文字一直在說捧Rogers,  甚至忽忽視了元件老化的事.
這件事被Falcon 的 FB 拿了出來講了:
FB
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

一路上找那些wifi / bluetooth 接收機, 總是覺奇怪
為什麼有些小型機就是用USB供電? ifi , nuprime 都是 .
還是好音樂最好.