設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-4-17 13:47
以前我都找過對舊原裝Rogers , 在這裡發過文,  真係可以說是有情調,
之不過新的Falcon 就很有全新的感覺 ...

有機會試聽下.....其實我都對PROAC 幾有好感....當初買REGA 佢地都係用  proac tablette 10S 去試

只係唯獨喇叭真係太細  所以低音都好弱下,  同埋聲音比較單薄少少,人聲真係幾討好,

所以如果換喇叭應該目標係proac DB1或 D2 受D2R      其實我比較鍾意D2及D2R  ....因為都係低音反射向前,但真係大隻左少少...又高身

房間仔擺D2 D2R又好似過火..... 好似DB1應該合適

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-4-17 14:08
一路上找那些wifi / bluetooth 接收機, 總是覺奇怪
為什麼有些小型機就是用USB供電? ifi , nuprime 都是 . ...

你講wifi / bluetooth 接收機 我冇點留意....用USB供電係方便吧,  放係電腦台 或者家用電視附近 有源喇叭大都有USB 位

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-4-17 11:54
其實都唔算諧趣 , 有些退燒人士確是這樣聽了事
之前流行過的OPPO 機在一些人的心目中還是有一定的地位, ...

明白!音樂真係好個人、最緊要自己喜歡!謝謝樓主

至於你介紹嗰兩台、我會加入選購範圍!

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-4-17 07:08
用住先~ 你好快會想換部正式的CD機而唔係DVD機

今早已認真試聽過...因可以開大聲少少....音樂人聲暖度係還可接受的...但音樂感平左的(所以聽起嚟冇乜感情)冇乜節奏感,人聲樂器好懵下...🙈

我諗我都要盡快做嘢...

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 買了買了買了

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

一斤花生@G 發表於 2021-4-17 14:22
有機會試聽下.....其實我都對PROAC 幾有好感....當初買REGA 佢地都係用  proac tablette 10S 去試

只 ...

咁啱你哋講嗰啲喇叭都係我五個月前嘅射程範圍!
首次出去試就係..
(但我只係新手,可以唔使理我😅)
1)proac D2 (D2R剛剛冇貨,佢就話個高音會好啲自然啲)
2)3/5A
3) PMC Twenty 5.221 (大約係呢一款)

一開波是1號,跟着是2號...
重複再返試3次...最後我覺得俾我選幾多次都係會揀2號..
因為第3號要去另外一間舖試(我直頭放棄咗去試)即時入咗2號!
你可以聽下1號嗰個鼓聲...我覺得係最大問題!
純粹新手個人聽感...真係可以不需理會

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
一斤花生@G + 10 + 10 話題性討論,極具參考價值
kl122002 + 80 + 80 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

黃金玩家

三星玩樂勲章

Arong2020 發表於 2021-4-17 15:49
首次出去試就係..

2號佳麗 好難征服架 音色係好但好有性格

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

鑽石玩家

Arong2020 發表於 2021-4-17 15:49
首次出去試就係..

多謝分享心得喎~但係LS35A 應該唔易推....  請問師兄你喇叭擺位幾多?   

因為我都係想就番間房揀喇叭  如果岩聲  但我位置發揮得唔好.... 都係浪費

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

都聽咗差不多半年了....當中都為咗佢我不停諗不停試去改或換一些野(當然貧窮限制我幻想🐒)
最後一次嘅改就係T2同膽機嘅電源線對掉..再+一個GND Defender...
依家真係好滿意,聽得超舒服,低頻唔會散開,係夠的..如可以再多一點點就更理想.....而家連開好細聲人聲音樂清晰聽到,低頻仲有力水(感覺係唔會唔夠的)
...之前唔起眼嘅關淑怡...都聽到我流晒口水(原來佢啲錄音同佢把聲都好正..🤤)

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

一斤花生@G 發表於 2021-4-17 19:30
多謝分享心得喎~但係LS35A 應該唔易推....  請問師兄你喇叭擺位幾多?   

因為我都係想就番間房揀喇 ...

其實呢半年我都去好多討論區關於呢對喇叭,覺得真係首要用膽機推先至得,所以我之前馬仔Ruby聽左五個月都要換!從中聽過兩位大師兄講,呢對喇叭Falcon 真係唔好放棄....唔好賣出去!
講喇叭擺位小弟真係慚愧,我係組合入牆櫃,枱面已經放咗兩個大魚缸已經冇晒位🙈
局住要放喺櫃裏便,聽樓主講裏面放啲吸音棉,個效果確係好咗好多...謝謝樓主🙏🏿
再加一個腳架..連運費1200左右...(有牌子嗰啲好貴唔捨得)重量好似36kg一對,之後再加鋼砂!(呢個又係一定要用的)

純粹給一斤師兄你參考吓...我始終係新手...多多指教

我廳100尺左右,喇叭中心來度63吋左右

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
一斤花生@G + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

Arong2020 發表於 2021-4-17 20:03
其實呢半年我都去好多討論區關於呢對喇叭,覺得真係首要用膽機推先至得,所以我之前馬仔Ruby聽左五個月都 ...

你都係環境斗士..... 睇完我覺得自己都可以做下斗士, 最緊要自己岩聽