設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

銀級玩家

一斤花生@G 發表於 2021-4-15 09:21
舊歌大致上我都係覺得  聽FILE比較好~  如果有CD聽相信會更好,

新錄音的確係好~而且比較多資源搵到,   ...

斤兄,我都一樣在細房聽,近場聆聽,音牆窄,
但我喜好人聲小品,聽近場都好舒服,比起聽headphone已經開揚好多

鑽石玩家

SimonHon@FB 發表於 2021-4-15 13:27
斤兄,我都一樣在細房聽,近場聆聽,音牆窄,
但我喜好人聲小品,聽近場都好舒服,比起聽headphone已經開 ...

請問你喇叭之間距離幾多? 離皇帝位又幾多?

我試過真係 拉開幾舒服 人聲又出,唔怕太吵,   我拉到最近自己.皇帝位距離有6尺   喇叭之間距離有1米   離後牆3尺半

近聽 細節位 弱音都聽得清楚,   但拉開擺位  又有另一種聽感享受    唔夠地方玩唯有盡做~     

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-4-15 12:49
不是所有舊錄音都可以找到file. 有些舊錄音只有黑膠, 也許只出過一次少量CD而已, 所以黑膠是我還是會保 ...

所以我一直叫你可以先 RIP CD 做FILE先  以免CD老化等其他因素問題, 聽唔番隻碟,     

如果係黑膠的話就冇辦法了....就算黑膠可以RIP出黎....用CAS 都聽唔到黑膠個種味道吧

其實我係屬於享樂型   免不了都想唔搞太多野....只係想簡單享受音樂~ 自從換線 擺位換左,都製造好多問題出黎,

我不得不正面去解決...... 經過實測,都算料解少少皮毛~   

我都好配服好多師兄...可以比我房間更細位置  買對座地聽歌,     

有好多真係為買而買.....以下條片就係一個例子

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-4-15 13:45
所以我一直叫你可以先 RIP CD 做FILE先  以免CD老化等其他因素問題, 聽唔番隻碟,     

如果係黑膠的話就 ...

之前我公開講左 好多CD 一早已放晒 。 無左就無左, 心無掛念, 真係有所掛念的就會留。

回望幾十年裡的CD 收藏, 有時都覺是一種痛苦。 不是因為曲目不好聽, 而是好似要證明俾自己睇“我買過我聽過”, 到左網絡發達的今日, 有些同好就是更喜歡post 相證明俾其他人自己聽過。
如是說, 如果我真係有聽過 , 有印象, 我知道便可, 也沒必要留在家中櫃上呆著, 或者證明俾外來人睇我係一個古典音樂迷。

至於你話細地方放大喇叭
那我還是寧願細地方放細喇叭。 至少目視沒了那種壓迫感

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

同意!真係相當壓迫感
但從手機聽已經感覺到人聲相當正...(個人覺得!)雖然地方細小..大喇叭我覺得最自然同真實,當然大前提係要推到....開細聲聽!有種現場到訪握手嘅感覺!
其實又有幾多個人會咁玩呢
我入過幾次地牢買膽機嗰間.(好似就執笠😞)..佢啲喇叭老牌子仲大過呢對....就係有呢種感覺😆

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-4-15 14:18
之前我公開講左 好多CD 一早已放晒 。 無左就無左, 心無掛念, 真係有所掛念的就會留。

回望幾十年裡 ...

收藏原本唔係一件壞事, 自少有個實體碟 有個回憶吧,自少好似你講,有些太舊CD唔再出, 市面又買唔到,網上又買唔到FILE   留個實體始終都有好處,

不過相信往後十年 應該更少人會再收藏CD,  我都知道地方問題  係燒友問大問題,   所以當日我只係電腦台上聽歌, 都選擇一個低音反射孔向前喇叭  容易解處波問題~

鑽石玩家

Arong2020 發表於 2021-4-15 14:41
同意!真係相當壓迫感
但從手機聽已經感覺到人聲相當正...(個人覺得!)雖然地方細小..大喇叭我 ...

太近距離聽, 耳仔聽耐少少會好累架     我都覺得佢條片對喇叭好靚聲,  但係佢貼到喇叭 咁近拍條片D聲,  同現場親身用耳聽,  應該覺得好刺耳 好大音壓~

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

一斤花生@G 發表於 2021-4-15 14:57
太近距離聽, 耳仔聽耐少少會好累架     我都覺得佢條片對喇叭好靚聲,  但係佢貼到喇叭 咁近拍條片D聲, ...

同意!會!🙈
所以揀歌呢個環節好重要...樂器唔可以太多!
...越簡單越好+人聲🙈😅聽女毒🤤

銀級玩家

一斤花生@G 發表於 2021-4-15 13:34
請問你喇叭之間距離幾多? 離皇帝位又幾多?

我試過真係 拉開幾舒服 人聲又出,唔怕太吵,   我拉到最近自己 ...

我書房 6呎 x 11呎,speaker 離前牆 兩呎,離側牆一呎,和皇帝位大約是 邊長五呎的等邊三角形,細有細玩

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
一斤花生@G + 10 + 10 超正, 一定要加分

查看全部評分

銀級玩家

一斤花生@G 發表於 2021-4-15 13:45

如果係黑膠的話就 ...

那條Youtube 片,浪費左對Tannoy, 冇音場冇空間感👎

評分

參與人數 3威望 +100 金錢 +100 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 認同到一個點呀
一斤花生@G + 10 + 10 認同到一個點呀
kl122002 + 80 + 80 認同到一個點呀

查看全部評分