設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

黃金玩家

kl122002 發表於 2021-4-13 14:21
買了買了

Hifi 係有好多新野會係不同時間問世和淘汰, 又有時候會把已淘汰的事物再取出來, 所 ...

D靚胆都被人 "收藏" 了,又或者炒貴哂

黃金玩家

一斤花生@G 發表於 2021-4-13 19:11
買新野之前,都係玩多d 料解自己多d究竟鍾意d乜,我今日又比hifi 玩,事原換左位置 上左腳架同換線材 , ...

攪好 room acoustic 係八爺強項

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-4-14 00:44
好奇一問, 見你提左幾次八爺
八爺是誰?

我其實都唔係好知佢係邊個,都係上一年先聽見,我見佢久不久po上fb群組,都好多人認同,而且佢係走平價簡單路線,但又出到好聲,我見76版主都有up佢文章上黎先多d留意,佢係走實踐路線提升音質,多過叫你洗錢提升音質,今日聽佢講簡單擺個位,用野墊高對喇叭試下出聲,一試已經差好遠, 即淨係腳架高度,我睇過好多文章,或者討論都係高音指向人耳比較好,同埋腳架普遍都係60cm高,八爺建議我用70cm高腳架,再叫我試下用書墊高對喇叭有70cm以上感受下,真係正好多,個音場範圍大好多,好似我以前放電腦台個種感覺,就算我離皇帝位好遠都聽到,音色質感好廣泛

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
SimonHon@FB + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
kl122002 + 80 + 80 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

SimonHon@FB 發表於 2021-4-14 01:45
攪好 room acoustic 係八爺強項

佢真係初心者殺手,簡單講幾個做法叫你試下,就知道得唔得, 好過聽d咩大師文章話要離牆幾多,喇叭之間幾多,比例幾多……佢簡單直接

黃金玩家

三星玩樂勲章

家訪香港發燒友(八) 化腐朽為神奇的八爺

http://hiendtower.com/?uid=220...

1萬

白鑽玩家

老而不

SimonHon@FB 發表於 2021-4-14 01:40
D靚胆都被人 "收藏" 了,又或者炒貴哂

如果係我, 就唔會太主張入大量的舊膽.
就算身邊有些富貴朋友有幾套舊Mullard EL34 , GEC KT88 都不願用, 反而一直用新膽, 而得閒無事一路聽歌一路抱怨"新膽不如舊膽",
叫佢取出來用都唔願, 係好難得先用一次半次,  於是我地班老而不次次去佢個富貴大屋, 次次都被講笑.

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-4-14 02:23
我其實都唔係好知佢係邊個,都係上一年先聽見,我見佢久不久po上fb群組,都好多人認同,而且佢係走平價簡 ...

原來如此, 近年真係多左好多KOL登場,  識唔到甘多. 我有留意他似乎是喜歡運用窄長空間?
我看他的確對聲音夠敏銳觸覺, 知道器材的配合取長補短.

實不相瞞, 有時我覺自己已和這個時代脫節. 有很多事物好似是自己識但又因為太多人講而變到自己又唔太肯定 ; 有些人比我大膽公開講而變成了KOL .
我想我如果年輕一些還是都可能會做同樣的事吧?

在找腳架前, 不如找些書把喇叭再墊高去看看 70cm, 80cm等等去試了先再找腳架.  (單純好奇一問, 既然你說如果在床上坐高10cm 有這種感覺的話, 我想你應有些身高度吧? )

有時候這種高度的腳架未必常見, 就是要靠墊材去升高腳架,  比如地上塊厚石板之類, 這是比較相見的做法.
腳架->~5cm高的腳墊 -> ~5cm厚石板  應可以做到10cm 的升高?
石板是建議, 木板 /  書本都可以, 重點是實心就好.   
腳墊的話, 我自己比較上不想用釘腳. 釘腳本來是為了應對地毯而出製造. 在一般的硬地上用 (磚/木) 會令聲音有時候變得太清脆而起了少少生硬感.  
話說上回我試了那個Iso-Puck mini 之後,  身邊一些人都改了用同牌子的其他座地腳墊, 的確聲音是通順了不少, 不妨考慮.
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-4-14 09:03
原來如此, 近年真係多左好多KOL登場,  識唔到甘多.  我有留意他似乎是喜歡運用窄長空間?
我看 ...

老實講佢真係擺位有一手,一D三尖八角奇奇怪怪位置,我見佢都可以幫人 搵到最好位置,

我覺得你都燒左一段長時間,  自己有一套口味擺位,  

我身高都不足170~就算我坐係一張高44CM電腦椅, 耳水平都100CM,   腳架60CM+ 喇叭高度32.5CM 都係93CM唔夠

我張床更高夠成50CM,所以高D腳架係必須的,  我之前都諗左好耐.....都見大眾都係60CM 咁就試試,

八爺都係介紹我用實木腳架  中間空心. 腳架唔洗釘墊,  要墊就墊喇叭底部,  

至於 IsoAcoustics 我之前係用佢坐台腳架,  的確係幾好, 仲有D貴TIM

而家先等腳架到左,  再試試睇下點, 話說我之前電腦台都高73CM    我再用埋腳架都高成83CM    再放喇叭  感覺係音樂覆蓋範位真係比較大, 因為我有時都係訓係張床到聽,

喇叭位同我皇帝位,根本完全二個地方,  但我都覺得音樂填滿間房感覺 ,我唔係知咩原因...

之前都有睇個黎位台灣KOL....都建議70CM高腳架   曾經都猶疑過...

而家都係用住ISO腳架墊高聽住先~

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-4-14 10:04
老實講佢真係擺位有一手,一D三尖八角奇奇怪怪位置,我見佢都可以幫人 搵到最好位置,

我覺得你都燒左一 ...

如果你在音樂區找過我的留言, 你會大概對我的背景會有些頭緒 .
的確我已經歷了膽變石, 黑膠變CD 的大時代,  現在是入門 CAS. 不只硬件, 連用家都覺和時代變了好多.  
原本我的確是打算固定之後不理, 不過還是在好奇心之下試試看看各樣不同的東西.   (好典型的hifi 友)
可幸是身邊有些富貴朋友比我更鐘情去試器材, 讓我知得更多.

看了你的尺寸之後,  我終於大概明白發生了什麼事
因為你的床高50CM,  床是軟的右上布類, 那麼會聽起來有少少"吸音" , 那麼床面水平計起來對60CM 架對, 令喇叭底計的水平計升高了10cm,  真是有點點不足.  
八爺提出的方式是令喇叭再升高多少少, 令喇叭離床面高多少少. 如是說, 聲音是會再好一點.  
這方面的在之前一直沒有為意, 真是很對不起.
不知再高少少(80cm?) 會不會再好 ?  去找些厚書(字典) 去試試看?

用實木架的確是可以不同釘腳, 而是在喇叭底加墊材.  這個用木架的方式是和用金屬架的方向是相反的 .
之前我留言的方式是在金屬架下的情況下用 (比較常見)
問題是你買的實木是那種木頭? 木頭硬度各有出入 , 對聲音都有左右.   
我自己的經驗是較硬身的木類, 如黑檀木, 檀木, 柚木, 紅木都可以. 但桃木,松木的那些就太軟了.
還是好音樂最好.

黃金玩家

一斤花生@G 發表於 2021-4-14 10:04

我覺得你都燒左一 ...

腳架音場闊好多😍
我之前是放數碼鋼琴左右兩邊,把心一橫掉左個舊琴,轉腳架,聽感大升級