設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

一斤花生@G 發表於 2021-4-12 11:43
老麥配番Sonus Faber 1 SE 比較好 都係預料之內,   而且我真係好小上網見到有人用Sonus Faber 配老麥 ...

心動不如行動...等你包膠

我上去都係八卦下、呃水吹多、學下野咁解

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-4-12 11:43
老麥配番Sonus Faber 1 SE 比較好 都係預料之內,   而且我真係好小上網見到有人用Sonus Faber 配老麥 ...

SF 和老麥現在是同一集團下, 自然係夾聲多d.
之後前Audio Research還在的時候, SF 都一樣夾。

SF 喇叭有種好討好人的聲底, 係其他牌子係無的。 果種應感覺就好比喜歡的朱古力, 糖果, 食極唔會厭果種。 SF 易夾機都是真的, luxman, AF 都一樣得, 我的看法是只要機器和線材不是太強個性的話就比較好。
我不會說我自己不喜歡SF, 只是比教較之下傳統少少的 Tannoy 的清淡比較個合我口味。

Fyne 是由Tannoy 的工程師出來開, 所以好多地方都似Tannoy, 而聲音係新派, 分析力高於是有少少硬? 因為年資淺, 我都是想觀察多少少。

PMC 就有點點講口味, 真是和 ATC 一樣好鐘意的會好鐘意, 唔鍾意的就真係唔想碰。 同 Elac 好似, Elac 是聲清分析力高而且高氣感強, 至於PMC 是聲音比教厚實多少少,而又一樣清。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
SimonHon@FB + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2021-4-12 09:56
聽感真係各有所好,我上次試咗四部,可以的係ROKSAN BLAK & AF 3s, 但前者貴好多,所以我會選擇AF...
新手 ...

可能是無amp 的 DAC 組件吧。
有些 AF 機不排除沒了 DAC 組件, 要加錢另訂才有

銀級玩家

Arong2020 發表於 2021-4-12 09:56
聽感真係各有所好,我上次試咗四部,可以的係ROKSAN BLAK & AF 3s, 但前者貴好多,所以我會選擇AF...
新手 ...

AF 3S 本身冇dac的,用住teac 個dac 先

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 正確

查看全部評分

銀級玩家

kl122002 發表於 2021-4-12 13:21
之後前Audio Research還在的時候, SF 都一樣夾。

我略知一二,Fyne 是由Tannoy 的團隊出來的,Fyne 補充Tannoy 的高音分析力不足 eg  小提琴
但 Tannoy 和 Fyne 的低音都是稍弱, 所以Tannoy 刻意出個15吋,補足低音,但就好大舊,成個雪櫃

1萬

白鑽玩家

老而不

SimonHon@FB 發表於 2021-4-12 14:47
AF 3S 本身冇dac的,用住teac 個dac 先

的確, 所以就是前述。
DAC 和 phono 組件是可以後加

完整的可以參考這個:
https://absolutehiend.com/media/catalog/product/cache/1/thumbnail/800x800/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/f/l/flight_3_s_posteriore.jpg

評分

一斤花生@G + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

SimonHon@FB 發表於 2021-4-12 14:55
我略知一二,Fyne 是由Tannoy 的團隊出來的,Fyne 補充Tannoy 的高音分析力不足 eg  小提琴
但 Tannoy 和 ...

同軸喇叭的低音係同傳統書架的唔同,除了口經大細都仲要靠音箱, 這個出入也是特點。
至於Fyne 的音色....除了活躍些外我又唔太覺有特色的地方

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-4-12 13:21

你講起Audio Research 真係代理 都有做黎個牌子夾SF 我見D人話夾 Audio Research仲好聲  但有SF用家話 去大陸生產之後,以前D味道唔同左。。。感覺粗左

Audio Research 我都係聽你之前話換膽機 講起黎個牌子先留意, 係台港澳  大部分評價都係低調有音樂味

PCM  Tannoy    ATC我都未聽過, 但ELAC我就聽過 同你所講一樣氣勢強紅渾有力   但我自己就一般 嚴佢太剛陽  唔夠柔和 音樂味

鑽石玩家

SimonHon@FB 發表於 2021-4-12 14:55
但 Tannoy 和 ...

評測。。。。可以由1:51秒開始睇 有講DAC部分  AMP 同CD機一樣可以後加上去

http://www.fimhifi.com/tc/produc ... ntegrated-Amplifier   

廠方為了能滿足Flight Three S 合併式擴音機的用家的不同需要,因此於設計製作時,特別為它配備了可供用家額外附費加裝的插咭式結構,並分別設有USB輸入接口具最高24bit/192kHz解調能力的DAC咭,以及可同時兼容動磁MM和動圈MC唱頭輸入的唱放咭供用家選購,從而使得這台合併式擴音機達至全方位設計理想。

評分

Arong2020 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

銀級玩家

Thank you 斤兄, k2 大佬,

問題解決,之前講的女聲破音,都是在左聲道的 (拔走左,右喇叭線做比較) ,原來是 "左preout rca 線" 未鎖緊,
而家靚聲哂😍
我冇推斷錯,Teac 部合拼機雖然後級class d 弱雞,但前級analog 線路係靚的,AK4490

By the way, 為左慳$,喇叭線,rca 線 都係diy, 但落苦功不少

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 恭喜哂Ching

查看全部評分