設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2021-4-9 22:35
我都冇乜認真比較過嗰兩隻好嘢...都用咗成20年router ,
聽聞都係呢三隻牌子揀Linksys 、Netgear & Asus  ...

水牛牌真係唔得. 以前初代router 平價選擇中除TP link就係佢,  用過, 兩部laptop就開始唔得, 長著又唔得, 之後都無再用了.
我之前用T2 時都係用Linksys後拉一條LAN線, 我又唔覺有noise 或者問題.  我諗應該都OK ?
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

kimcity 發表於 2021-4-10 03:13
電源缐用緊呢條

這個牌子不太熟
現在的聲音是有什麼問題? 而你又希望有什麼改變?
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-4-10 06:58
水牛牌真係唔得. 以前初代router 平價選擇中除TP link就係佢,  用過, 兩部laptop就開始唔得, 長著又唔得, ...

當年去咗維修部換過部新都係咁..我就冇再用了..嗰時或者貪佢平又幾靚仔啦

T2一定要用Lan線係麻煩啲,但唔知點解如果兩者都有我都會選擇行Lan線...用Nas &Tidal  都聽得好暢順冇noise. 音質都好唔錯!
我曾經試過一次插個Sony HD 去T2 試聽,同Files, 但奇怪覺得唔係太好....之後就冇試過了!

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-4-10 06:58
水牛牌真係唔得. 以前初代router 平價選擇中除TP link就係佢,  用過, 兩部laptop就開始唔得, 長著又唔得, ...

水牛同TP 黎類平價產品  一直都有市場,因為平,  TP LINK我就用過 二款  長達7年都冇乜問題,

但後期產品太多負評報告 我都唔敢再買,主要係散熱問題會死 會斷線 ,   

至於實線同無線WIFI,我都偏好實線  始終穩定同速度上好太多,   noise我覺得都要睇下個ROUTER 插電位置有冇問題.....

講起ROUTER  我又搵到一條片比大家睇下.....

鑽石玩家

Arong2020 發表於 2021-4-10 13:01
當年去咗維修部換過部新都係咁..我就冇再用了..嗰時或者貪佢平又幾靚仔啦

T2一定要用Lan線係麻 ...

哈哈  好多人都係ROUTER交過學費.....我當年用過最廢....ROUTER.  DLINK  .DIR-817LW

用了二個月唔夠  不停斷,  又收得差, 我又係貪佢幾靚仔,個樣幾特別先買,  以前D ROUTER 唔係黑色就白色.... D LINK.jpg

最後買左ASUS....一直用到而家

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

一斤花生@G 發表於 2021-4-10 13:30
哈哈  好多人都係ROUTER交過學費.....我當年用過最廢....ROUTER.  DLINK  .DIR-817LW

用了二個月唔夠   ...

係呀上網又斷線又唔暢順真係好冇癮🙈
換嘅話都唔慳得呢啲錢...下次或者試吓Linksys 和 Netgear!
因為最近三部都係ASUS
嗰兩個品牌話唔定仲好

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2021-4-10 07:02
這個牌子不太熟
現在的聲音是有什麼問題? 而你又希望有什麼改變? ...

之前朋友整
TV.  :Panasonic HZ-1000 oled
AMP :ONKYO 5010
INT  :Marantz model 30
CD : Marantz sacd 30 N
前置 : ELAC BS403
中置 : ELAC CC241
後置 : ELAC 301.2
十仔:  Velodyne spl-1000 Ultra

鑽石玩家

Arong2020 發表於 2021-4-10 15:37
係呀上網又斷線又唔暢順真係好冇癮🙈
換嘅話都唔慳得呢啲錢...下次或者試吓Linksys 和 Netgear!
因為最 ...

因為個ROUTER 一直都好順暢 冇乜特別想換,   而且近期又有新製式出 我仲觀望中

不過睇番討論區  好多人都偏向買舊多, 因為夠穩定,  其他功能都係其次,   

其實之前都想買asus tuf ax3000   不過我見有人話會斷線...我所以仲諗緊

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

一斤花生@G 發表於 2021-4-10 15:42
因為個ROUTER 一直都好順暢 冇乜特別想換,   而且近期又有新製式出 我仲觀望中

不過睇番討論區  好多人 ...

我早幾個月就換咗呢隻..冇問題,wifi 6 確實係快好多!

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 認同到一個點呀

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

想試吓呢條,比馬仔用