設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

白鑽玩家

老而不

LouisTam@FB 發表於 2021-4-9 00:31
大家好,我最近搵緊一隻Amp推KEF LS50 meta.  Musical fidelity M3si / M5si.  一隻就85W, 另一隻就150W.   ...

二選一的話, M5si
W數的意思講的在某ohm數位下最大的時候可以推到幾多. 大W數的機可以扭少少vol 就出到細W數機扭大vol 的音量之餘, 也唔會話因為扭大左vol 出浮現失真的事.   
當然都仲要睇喇叭的靈敏度, 高的可以細少少W數, 但細的最好還是用大少少W數.

Musical fidelity是不錯的牌子. 問題是香港仲有代理?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
LouisTam@FB + 10 + 10

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-4-9 07:21
可能慣左之前條線速度.....但整體評價係絕對正面, 唯獨速度上有D唔習慣~ 玩住先囉, 因為近期搞間房D櫃   ...

Source first 係Linn 的哲學 , 因而Linn 機的線材好弱, 反而機做到好貴就係甘解.

我諗你應是太習慣了之前線材出來的聲音而起. 如果要快聲要分析力高, Nordost 是我覺得不二之選.
當然Nordost 好貴是事實,
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-4-9 07:25
二數一的話, M5si
W數的意思講的在某ohm數位下最大的時候可以推到幾多. 大W數的機可以扭少少vol 就出到 ...

黎個牌子 AMP 我睇番D貼都大部分係6~8年前比較多人講, 我見華人結業PO過出黎,  不過外國評價都唔錯~性價比高!!

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-4-9 07:31
Source first 係Linn 的哲學 , 因而Linn 機的線材好弱, 反而機做到好貴就係甘解.

我諗你應是太習慣了之 ...

線材真係靠評測評價 口碑去買.....完全冇得試, 唔講場地, 就算試左喇叭 AMP 同你屋企套又唔一樣,    所以真係唔想再線材電源方面搞太多,

我突然間諗起想問問, REGA 跟機係有電源線嗎?      因為我部DAC 係冇跟,我只係係屋企用條插電腦條線開機,  我可能會想買條線比部DMS  始終都係條電腦線....

專業玩家

一斤花生@G 發表於 2021-4-9 06:53
LS50 過往大部分用家都建議唔好用太入門AMP推, 最好係大約喇叭價錢二倍的AMP去推, 因為黎對喇叭愈推愈有, ...

我本身玩開家庭影院,所以買咗部Yamaha V6A (有Pre out).  最近upgrade 咗對左右喇巴去KEF LS50 Meta, 想連一個後級去pre out 出.  因為部AVR有music streaming.
我budget 係$2000 美金內。當然如果冇必要去到150W, 我可以慳返$500...😅

專業玩家

kl122002 發表於 2021-4-9 07:25
二數一的話, M5si
W數的意思講的在某ohm數位下最大的時候可以推到幾多. 大W數的機可以扭少少vol 就出到 ...

隻LS50 meta Sensitivity 得85db,喇叭離梳化大概9-10尺,個廳大概600尺到。

我係美國,上網有得買😅

專業玩家

一斤花生@G 發表於 2021-4-9 06:53
LS50 過往大部分用家都建議唔好用太入門AMP推, 最好係大約喇叭價錢二倍的AMP去推, 因為黎對喇叭愈推愈有, ...

日本嗰兩部有少少out bud, 不過亦感謝你嘅介紹。
我部AVR 有DAC同pre out, 可以直出去amp.
個Amp又有bypass

專業玩家

一斤花生@G 發表於 2021-4-9 07:32
黎個牌子 AMP 我睇番D貼都大部分係6~8年前比較多人講, 我見華人結業PO過出黎,  不過外國評價都唔錯~性價 ...

yes, I'm in US. I'm new to HiFi.

鑽石玩家

LouisTam@FB 發表於 2021-4-9 08:23
隻LS50 meta Sensitivity 得85db,喇叭離梳化大概9-10尺,個廳大概600尺到。

我係美國,上網有得買😅 ...

其實如果係美國屋企夠大....真係強烈建議買Musical fidelity 5SI  係香港地  客廳普遍都係300尺樓下,    你已經大一倍所以建議你買部力水大D都冇有怕

我親身試聽 AMP唔多,先十多部,  但的確有一半AMP    都要音量要去到一定程度聽感人聲先比較好,但太大音量人聲質感出左,地方距離細,又會嚴太嘈....

太細聲  係會勒住 ,都聽好多音響討論,話係音響係要釋放,

勒住只會出唔到本身音質,  所以大地方玩音響絕對有好處,都唔怕冇位置釋放

我見有美國居住網友 話係當地唔易買到 英或日系產品, 所以如果你有心水 就買番Musical fidelity 5SI  比較好!!

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-4-9 07:37
線材真係靠評測評價 口碑去買.....完全冇得試, 唔講場地, 就算試左喇叭 AMP 同你屋企套又唔一樣,    所以 ...

Rega本身跟機的電源線係普通的黑色線, 建議是入手Rega Reference Main power lead為最夾機。 我現在手上的Elicit R 就是在用此線。