設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-4-6 10:09
Isotek 價錢仲貴,lsspeed應該唔試了因為係美式,用番英式穩陣d,雖然好多人都玩美式好安全,

不 ...

Isotek 是電處的專家. AQ反而是最新才加入電處的行列.
我用過數樣Isotek, 當中最高的一個是EVO3Titan One,  是regeneration 的類別沒錯, 也是由富貴朋友借出來的"無聊"玩意 .   
清左, 背景靜左, 高低音的起落明顯左. 問題係用左我手上不太複雜的機上有點over, 也有點不似原本台機我那種生動感, 有少少硬?
試下試下, 反而入門多少少的產品比較合我口味.
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-4-6 12:00
Isotek 是電處的專家. AQ反而是最新才加入電處的行列.
我用過數樣Isotek, 當中最高的一個是EVO3Titan On ...

會改聲底我就有d卻步……而且又貴,

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-4-6 12:22
會改聲底我就有d卻步……而且又貴,

事實你只要在電源上加入任何不同的電源處理或用上不同的電線都會影響聲底.
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-4-6 12:31
事實你只要在電源上加入任何不同的電源處理或用上不同的電線都會影響聲底.  ...

但我睇評測 好多都話唔會改聲底 多數評價係背景黑左,好多細節位 音場闊左之類,

等我放假玩左線材先。。。 170119115_826161921581904_2877875031422677485_n.jpg    電處之後再諗

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 恭喜哂Ching

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-4-6 12:58
但我睇評測 好多都話唔會改聲底 多數評價係背景黑左,好多細節位 音場闊左之類,

等我放假玩左線材先。 ...

你遇過那些號稱近乎無敵的電處之後就會明白.
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-4-6 13:35
你遇過那些號稱近乎無敵的電處之後就會明白.

不過D電處真係好鬼死貴。。。。我買個線個陣問過AQ1200電處都7K$  仲要冇貨。。。

又問過AQ monsoon 2.0m 要2400$ NRG—Y3  980$ 
                  NRG—Z3 1600$    

搞搞下D線材都幾貴,搞埋電處仲貴。。

令我諗番起一個買車題目,究竟用20萬買車再另外用10萬 改裝部車好?   定係直接用30萬買部車好。。。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
SimonHon@FB + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

鑽石玩家

平玩電可考慮toyozumi豐澄牛,拆船貨2000va二千幾插埋後級都夠用。

我就日本機用100v,有部teac vrsd cd機可選120v或230v,市電我用lightspeed第一代3200,選120v插toyozumi贏幾條街。

評分

參與人數 2威望 +81 金錢 +90 收起 理由
一斤花生@G + 1 + 10
kl122002 + 80 + 80 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-4-6 13:46
不過D電處真係好鬼死貴。。。。我買個線個陣問過AQ1200電處都7K$  仲要冇貨。。。

又問過AQ m ...

<---所以用30萬去買車廠股票/相關的基金最好
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-4-6 19:14

我反而見到,電處黎項技術 ,愈來愈多不同公司推出,希望遲下愈多選擇愈平,ifi黎個英國牌子太新,都唔多詳細評測,

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-4-6 22:48
我反而見到,電處黎項技術 ,愈來愈多不同公司推出,希望遲下愈多選擇愈平,ifi黎個英國牌子太新,都唔多 ...

電處不是新科技.  以前有玩過無線電的人都一定有接觸過.

只是科技而言在今日係好過以前, 昔日唔會講太多EMI/RFI, DC bias 的事, 新發現的事物唔會比以前少.
問題係hifi呢個生產世界唔會話隨便有得平, 每間廠都話自己發現新事物有新技術去做, 再同其他廠去價格上比一個差唔多的水平,  
就算係現在我鍾意的Rega, Supra 都比較平, 但各廠各物品金額數字上還是有一個水平.
因而特別平的野我會特別小心 , 另一個得別小心的就係D忽然冒出來捧紅的事物 (這個年代比以前更易捧紅) .  

好多hifi野講唔出個原理但求感覺唔錯就收貨,  於是問題係"用戶感覺"  
有些人就係唔識都因為旁邊好多人講就以為真, 仲有人會令用自己的"認識"加上"感覺" 拼出一套信以為真的"理論"....  
果D忽然捧紅的...借的就係"感覺", 心理 去做, 找個KOL 講幾講就紅上紅....對我而言太可怕了, 反而令我更抗拒.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
SimonHon@FB + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

還是好音樂最好.