設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-4-4 21:34
iFi Audio Zen DAC 黎個評價都幾高,好多用電腦聽歌都係買黎個,  WHAT HIFI都榜上有名~ 我很好奇你一直都 ...

e-onkyo 有少少令我擔心,
本身onkyo 廠不是都已出了少少問題嗎?

買日本的古典錄音好難, 因為有不少當地的大師錄音都是不出口, 或者在海外是另一個牌子.  如今有你介紹, 真是又長知識了!
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-4-4 21:49
e-onkyo 有少少令我擔心,
本身onkyo 廠不是都已出了少少問題嗎?

onkyo 就算唔掂....我相信大陸都會有人收購!!

唔怪得咁多人 唔怕麻煩 都要去日本網站買歌, 真係好多24BIT 就好似 係外國網站買英文歌咁,

唯獨台 ,中,港澳,真係好難有網站買到歌

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-4-4 22:04
onkyo 就算唔掂....我相信大陸都會有人收購!!

唔怪得咁多人 唔怕麻煩 都要去日本網站買歌, 真係好多24B ...

讓我再說多少少
古典錄音大多都是在歐美兩地起步和發行, 當到了差不多的時候就會輸出去日本在當地發賣.  
而日本當地的唱片公司和示驗美的只有合約合作關係(比如沒記錯的話 Kings Record 代理歐洲的Decca之類)  , 於是版權的事變得有少少複雜 : 有些就是發行過了事, 有些就是最後留了在日本手上
當地有些收藏家是會買母帶收藏,  也即是說連版權都一次過買斷, 變成在歐美往後不能再版.  
而日本自己也有和一些演出者另簽合約, 換言之他們只可以在日本為主錄音和發行, 外國唱片公司都要找日本公司另議合同才可以轉去外國出唱片.
有興趣的話可以留意一下Tower Record 的古典曲目, 有不少都是外國不一定有的錄音.  似我輩的古典迷去日本的話就必定去看看Tower Records.

日本曲目除了流行曲和動漫之外, 還有他們的演歌和邦樂都是獨家的錄音,
這些都是在外國非常難找的.
還是好音樂最好.

銀級玩家

kl122002 發表於 2021-4-4 18:54
去過hifitrack 看過了,  古典曲目真是很不足夠, 對我而言是有些失望.  
我去買file 的地方是 Presto Clas ...

早幾天在Presto Classical買過,價錢好合理👍

銀級玩家

kl122002 發表於 2021-4-4 21:43
點講好...
首先的是現在的Luxman DN150 有DAC, 不是不好, 問題是弱了少少  
所以在找的時候, 一 ...

考慮國產Dac 嗎 ? Topping D90 / SMSL M400
AK4499  ~$5k

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 極具參考價值

查看全部評分

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-4-4 21:15
大家對ifi 呢個牌子點睇?
我見到有一個很入門的streamer 連headphone amp 在香港只是$6K , 當然pro 的也要 ...

teac ud 701n 新鮮滾熱辣, 我之前想買dac 有睇過,佢dac串流機真係抵玩,用料都唔錯,上代nt 505初賣街都係13k左右,今代應該唔會貴過15k太多吧,

黃金玩家

三星玩樂勲章

kl122002 發表於 2021-4-4 21:15
大家對ifi 呢個牌子點睇?
我見到有一個很入門的streamer 連headphone amp 在香港只是$6K , 當然pro 的也要 ...

IFI產品 會係好似naim
好多自家產品
ipower ipurifier3 iDefender 最後DAC

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
HD_2 + 20 + 20

查看全部評分

黃金玩家

三星玩樂勲章

SimonHon@FB 發表於 2021-4-4 22:49
考慮國產Dac 嗎 ? Topping D90 / SMSL M400
AK4499  ~$5k

考慮長用可以

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
HD_2 + 20 + 20

查看全部評分

鑽石玩家

ATC7 發表於 2021-4-5 05:48
IFI產品 會係好似naim
好多自家產品
ipower ipurifier3 iDefender 最後DAC

真係好多連iFi Power Station 都有埋...我之前都睇岩

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

大師兄:我今日又落去八卦下,正就正不過真係好貴!
我都試聽咗好耐!店員真係唔話得....講出我嘅要求,佢話部T2唔使搞佢,返去試吓將兩條電源線對調,再加呢舊嘢試吓效果如何.....我有試過都真係唔錯!(做功好靚)

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
一斤花生@G + 10 + 10 恭喜哂Ching

查看全部評分