設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-4-2 12:43
好多hifi 線都係有呢個硬線身的問題  
除排換櫃 (好似花生兄) 不然真係都仲有好多問題...  ...

確係越諗越多

1萬

白鑽玩家

老而不

Billyham 發表於 2021-4-2 11:53
一直都有在拜讀您與其他師兄有關CAS的交流。

根據我的經驗,很難一步到位,找到一套CAS 器材,達到自已 ...

基本上我係受你啟發
就是一天閒聊時說, "如果家中都試下用電腦播歌就好了" 之後借了台Lumin 把玩把玩   

感謝你的分享  , 我會做筆記的.
我手上的CD 自上年中清了不少 , 所以基本上除了很少量的留著.
新的CD 也不一定如昔日80年代的舊碟不斷留, 有些新出的CD的裝很惡劣, 如是說, 我的藏量在未來都不一定會大.
再加上新出的CD 很多時候都已有file 版, 那麼我只是在於 "買 file 還是 買CD" 的問題了.  日後我可能會二選一,   或者除非很喜歡才會有兩者兼存
如是說 , 我大致的意各是會把CAS /NAS 當成第二套hifi 去準備.

如果我是買file 的話, 就是要找地方儲存, 經有/無線下傳去播放器
那麼如果我不做儲存, 就是上網直播, 既然如此就是無線的似乎合理一些?  問題已知的係發生音質問題.
用儲存 + 有線 傳送的話就好似回到最基本的把CD變成了file 的感覺.... 圈圈點點的是LAN 線材貴 (Cat 8 )
儲存 + 無線,  或者 不儲存 + 有線都應相差無幾.

還有的是要考慮加不加入串流服務.....古典的選擇不多,  好聲的更少 . 真係要度下.

還是好音樂最好.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2021-4-2 13:01
基本上我係受你啟發
就是一天閒聊時說, "如果家中都試下用電腦播歌就好了" 之後借了台Lumin 把玩把玩   { ...

把CAS 看成第二套HiFi 去看是對。

我有搞Pi  類的SBC 及laptop 電腦,至今我仍覺得laptop. 電腦的可調校的空間比較大,現在聲音我說"可以勉強的收貨",應該是有一定的水平。
但和CD 播放(尤其用膽機)仍有一些距離。

連網是用Ethernet cabe是比較好 (我是把電腦的WiFi disable),我只是一般的Cat 6 ,英國資深玩家說已經可以。我認為可以試用另一位師兄提到的 Home Plug 作Ethernet cable 連線。我用HomePlug 看電視串流多年,老爺嘢,只有300mbps,已經足够,新的可以上到1000mbps,其實速度不重要。我沒有用HomePlug. 作Audio 串流,不知有冇雜訊問題(睇電視就冇)。

我在Router 及電腦之間加一個港幣百多元的TP Link ethernet switch ,對隔離雜訊大有幫助,不用買幾千元一個的(我係cheap guy)。Switch 放在HomePlug 及電腦之間有幫助。

USB線反而重要。我在荃灣一間買7N 四芯銀銅線(雙重屏障)自己用WBT 4% 含銀錫銲,連接頭才港幣二百元,外面買大概要過千。我做USB 線是不連電腦USB port 的Vcc (雜訊高),但其實不用那樣做,相信Luxman 的USB 接口是不會接USB 線的Vcc。

有些玩家說USB 手指儲存,插在router 上比NAS 好,因為NAS 本身是一台電腦,多少產生噪訊,只是手指容量較小。

歐洲人用Qobuz 串流,有供應無損的音樂檔案。

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-4-2 13:01
基本上我係受你啟發
就是一天閒聊時說, "如果家中都試下用電腦播歌就好了" 之後借了台Lumin 把玩把玩   { ...

既然串洗流平台,大部分歌你都冇興趣,就直接自己rip cd仲實際,儲存歌方面,由最基本外置hdd ssd手指到sd卡,都好簡單,要入歌插條usb線去電腦,拉歌落去外置硬碟到,正所謂多個香爐多隻鬼,我見近期有八爺個貼,都係一部手提電腦聽歌已經好好聲,有時諗太多搞太多都覺得煩,搵部岩聽串流機 加個dac已經好好聲,反正串流平台當多個選擇比自己, 用唔用選擇權係自己手,  我睇好多人都話一部有質素串流機,插個外置hdd或ssd 播已經夠簡單好聲,

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-4-2 14:54
既然串洗流平台,大部分歌你都冇興趣,就直接自己rip cd仲實際,儲存歌方面,由最基本外置hdd ssd手指到s ...

如前面提過, 我已將好多舊CD送走, 所以rip CD對我已根本不重要, 也無必要.
未來只在乎買file , 還是買CD 或者黑膠.

不過如果說簡簡單單旦求聽得快樂為主的話, 那令我改觀得最多的應是 Qb2 .
儲存的話 , 用家中豆丁的NAS 就可以 , 反正那裡我知道根本有空間可以做. 也是最簡單的方案

還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-4-2 15:18
如前面提過, 我已將好多舊CD送走, 所以rip CD對我已根本不重要, 也無必要.
未來只在乎買file , 還是買C ...

cd 可以的話就rip 做file先,起碼想聽可以係nas到聽,始終有d歌都唔係想像中咁易買到,你講qb音質真係好好令人意外嗎? 從體型我覺得係幾方便一體式,都見佢獲獎無數

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-4-2 16:43
cd 可以的話就rip 做file先,起碼想聽可以係nas到聽,始終有d歌都唔係想像中咁易買到,你講qb音質真係好 ...

有些CD的確是沒file, 手上有些廠可能已不存在也說不定. 而我現況還有CD機, 所以不rip 都不是問題.
如果只是為了NAS 有file 而做這個動作, 未免有種 "為做而做" 的感覺了.

至於Qb2
如果對hifi 是無認識, 或者已經在hifi 發燒多年到了"只想找部有水準的簡單器材, 細細套放在一旁" 的話, 就應是很適合 .  
Qb2 是小型喇叭, 比起長的 Mu-so 不會太佔地方. 不似兩隻喇叭那樣可以弄出soundstage,  但就可以弄出那種介乎 mono 和stereo 時的集中感,
低音係實的, 中音階的人聲和樂器聲都可以說是有水準之作, 細緻度高. 比起autograph mini 或者其他金屬高音的喇叭的而言是沒那樣尖, 扭大聲也不會拆.
大體感覺是自然而不太刻意, 耐聽的一類.

當時大概的感覺是和這片差不多 :
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-4-2 20:22
有些CD的確是沒file, 手上有些廠可能已不存在也說不定. 而我現況還有CD機, 所以不rip 都不是問題.
如果 ...

講起naim 我最鍾意佢naim個標誌 同個控制面向上會著燈,真係好鬼精緻,naim算係有質素得黎,產品設計都幾精美一間音響公司,很早前已經比佢部 naim uniti atom 吸引,無論外型定質素都好好,

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-4-2 11:58
你果條Wireworld 我覺得比較上硬聲少少 (如果同Monsoon比)
購買方式由另一位同好介紹了, 我不重覆.

今日下午已經急不及待落咗去...價錢分別2xxx, 4xxx.
但佢提議我用返原廠電源線試吓先..再聽清楚真係欠啲乜嘢!

佢話如果我真係想買嘅話就買Supra 1.5最平嗰隻試吓先,佢覺得我呢條比較適合啲😅

跟住再過嗰邊去咗三間,想搵CDP...聽左四部,有兩部都滿意嘅!依家心大心細中

其實有冇咩CDP介紹吓呢

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

1)荷蘭B-420
2)Audia Flight FLCD Threes
3) Roksan Kandy K3-CD
4) Roksan BLAK CD

我完全唔識佢哋咩牌子,只覺得2號4號唔錯