設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

鑽石玩家

SimonHon@FB 發表於 2021-3-28 14:38
謝謝回覆,我大慨找到什麼原因,是Spotify 的音質輸出問題,比較清淡

這幾天以notebook 做訊源,試好多 ...

spotify 始終都係mp3音質,少左好多細節同質感,如果買部串洗機要有質素都唔平,但真係方便,想聽咩歌上網聽就得,插隻外置usb hdd,拉d歌入去聽都得,f2000聽歌都唔錯,我初燒都係用入門usb dac係電腦播歌,感覺買部串洗機比較簡單方便又實在d,但用電腦玩就好多野玩,可以換其他軟件播歌,升頻之類,而且又平

銀級玩家

一斤花生@G 發表於 2021-3-28 19:21
spotify 始終都係mp3音質,少左好多細節同質感,如果買部串洗機要有質素都唔平,但真係方便,想聽咩歌上 ...

spotify 個壓縮係 Ogg Vorbis,理論上無mp3損耗咁多.... 我估.

串流機 暫時我都係麻麻地,操作介面,和Dac 綑綁一齊,firmware 更新等。我覺得串流機係一部閹割了週邊功能的電腦,用另一個介面來操作. 我比較喜歡直接操作電腦

鑽石玩家

SimonHon@FB 發表於 2021-3-28 20:04
spotify 個壓縮係 Ogg Vorbis,理論上無mp3損耗咁多.... 我估.

串流機 暫時我都係麻麻地,操作介面,和D ...

其實坊間好多純串流機唔連DAC, 其實要入門可以用bluesound node 2i   始終電腦都係太多雜訊,  或者專門砌部聽歌用電腦~我見而家都好流行~又平

串流機就專門為聽歌而設, 大家方向唔同, 不過要求唔高 又免費就電腦聽下都唔錯

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-3-28 10:22
我試用Lumin T2一個月,  今天要還給人了. 是有些捨不得, 只是擁有而用過而感到了一種小幸福

覺 ...

其實可以考慮下 將所有CD RIP  成FILE 買部串流機插隻外置HDD 都好好聲架,  又簡單方便,

你用Lumin T2 係用咩方式播歌呢?串流 定係自己 NAS歌庫?  其實黎D  串流機 買二手就岩啦,

出得又密又快, 最緊要自己岩聽就得,而且 串流機,幾齡一般都好細,而且又用電量發熱又低 ,老化程度唔都會快!!

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-3-29 06:45
其實可以考慮下 將所有CD RIP  成FILE 買部串流機插隻外置HDD 都好好聲架,  又簡單方便,

你用Lumin T2 ...

大多是由家中的豆丁set的, 他前前後後搞左好多次。

cd rip過, 放入個細的外置harddisk,  也有那個黑色可以放幾個硬碟的盒子, 由網上買的soundtrack, 也加了spodify和tidal 去試,真的可以說是 比各有千秋了。

較麻煩的是T2要用Lan線, 也最好是找部ipad 去控制。Lan線是在電腦商場找的cat6 (臨時用而隨意了一些). 那個也應有些關係吧?好是不是T2一定要用apple 的東西控制?

我都有些感覺到用傳統硬碟vs ssd 之間的音色變化.
傳統果種的音質帶了微微柔感, 反而ssd 如用上pci nvme 之類的就有清到見底的感覺,有少少硬?

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-3-29 08:06
大多是由家中的豆丁set的, 他前前後後搞左好多次。

cd rip過, 放入個細的外置harddisk,  也 ...

也有那個黑色可以放幾個硬碟的盒子 應該係NAS 其實都係一部電腦 ,佢負責做儲存,24小時運作,隨時可以經網路讀取,同上載備份

你家中已經有配置方便你玩, 真係唔好浪費, 控制方面唔一定係APPLE  我睇番部機資料,安卓裝置支援    至於LAN線  之前都同你解釋過  買WIFI放大器,入房插電就得

但我睇番部機T2唔支援WIFI.....就可以買HomePlug   資料如下  可以睇片   

https://www.hkepc.com/18695/%E6% ... %96%B0_TL-PA7017KIT  

可以係音響裝置附近,插電,插LAN線  ROUTER插左,  再係房插就可以  唔洗拖線, 可以 比T2上網了    你屋豆丁實識啦~好易解決,從此CAS聽歌冇難度,

至於RIP碟我自己都網上搵個師兄,用套  Pioneer BDR-S11J-X  又用外置電源牛,又咩電源線....又咩消磁神器 淨係RIP碟套野都差唔多2雞野, RIP出黎D歌   發左首歌比我

同一專輯同一首歌...同我用電腦加外置RIP碟器 出黎FILE    或者網上買FILE   , 感覺一樣.....唯獨係網上買FILE好似有些少分別外, 完全分別唔到有咩令人,A,B測試有分別

其實如果真係懶又唔想麻煩 可以買個RIP碟神器  Bluesound Vault 2    不過我就唔建議...因為真係貴...而且功能上有D重複左,  佢可以串流 但冇DAC

仲有部貼地D   I-O Data Soundgenic   

其實屋企有人識用電腦裝置,其實用電腦搞最實際, 音質我自己覺得RIP歌黎講真係冇分別, RIP左出黎 放係用NAS又好,用外置硬碟又好,都可以自己體驗下,反正唔洗高成本,

之前都想搞個歌庫.....但無奈我又冇儲CD習慣.....二黎網上買歌都唔係咁容易,買日文歌.仲要用VPN 網上搞認証先買到歌....仲要入買點數入去,再買歌....好煩

廣東歌...網上真係唔齊,  英文歌可以話係最方便買.....但基本上TIDAL都聽到...所以就冇乜心機搞....

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
SimonHon@FB + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
kl122002 + 80 + 80 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

銀級玩家

一斤花生@G 發表於 2021-3-29 06:37
其實坊間好多純串流機唔連DAC, 其實要入門可以用bluesound node 2i   始終電腦都係太多雜訊,  或者專 ...

bluesound node 2i 尼部好多人用,我都留意下👍

電腦的雜訊 未發覺有,一來我用notebook 唔洗插住220v電,二來風扇聲聽唔到,三 即使是串流我係download 左先,關Wi-Fi offline 尼聽,確實係靜左

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-3-29 10:44
也有那個黑色可以放幾個硬碟的盒子 應該係NAS 其實都係一部電腦 ,佢負責做儲存,24小時運作,隨時可以經網 ...

因為你的文字去了腦場看看, 嘩, 我知今天的電腦有很多科技,  不過真是有種多到 "識唔切" 的感覺

我認為我應會裝LAN線. 因為如果我在Supra 的拖板的地方再插wifi 的話就有點破壞了Supra 拖板作為減少外來noise 的使用目的.
何況我還有唱盤和唱放, 那套東西對電波其實是幾敏感的. 太多電波的話, 我怕會易響到唱放.   
用LAN線反正現在已知怎樣走位,  只差在是不是換成Supra 的Cat 8 線而已.

機身上也想是不是一定要U1 mini. U1 mini 是要外置DAC 沒錯,  現在我是可以用DN150 做這件事,
問題是日後還是會遇上DSD 等HD file , 我相信自己也不可能不試,   變相日後還是要換一次CD/DAC機
有MQA 的CD機不多也貴, 還得擔心口味的事,  如此分析的話, 似乎是一台Streamer 連自己的DAC 是比較上放心一些, 也可以減少線材上的添置.
我不知日後MQA, DSD 會是由誰跑出出勝, 只是...我認為最基本的flac,  wav 應是還會存在 (mp3 先不談), 換句話說, decode 上可以找到最高為妙

我都想找找Cary機看看, 不知什麼地方有新的?

恕我這個在這方面真的是全新人,  
電腦的儲架sever 的東西可以由豆丁處理, 基本上我大多沒異議
在腦場走的時候, 我得到了另一種睇法:  有人推介我是可以找簡單的如Yamaha WXAD-10 , 或者CA DacMagic 200M 再去試味看看,   認為像我這種以實體音樂為首的人不如先由這樣起步較妙.  
你又認為如何?
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-3-29 22:04
因為你的文字去了腦場看看, 嘩, 我知今天的電腦有很多科技,  不過真是有種多到 "識唔切" 的感覺 ...

DacMagic 200M 都可以GE 而且都幾新, 入門價錢玩下 到時候想升級賣出去都唔肉痛~

玩完覺得OK 咪買部串流機配DAC囉,  或者一部過DAC 連串流機又得,但如果你買純DAC 就要用電腦播歌, 或者CD機播, 因為佢係冇網網絡公能, 純解碼

其實DSD好多都係假.係升頻出黎..... 尤其舊歌原身就係用44.1格式, 然後D人所謂重製都係由舊FILE整色整水升頻  之後話係DSD  我都玩過下,

純粹個人口味 我感覺就一般麻麻, 如果想玩下CAS 又全面就買部Bluesound Node 2i      係一部DAC串流機 都一直係WHAT HIFI常客

支援檔案: MP3, AAC, WMA, OGG, WMA-L, ALAC, OPUS, FLAC, MQA, WAV, AIFF
支援雲端服務:Spotify, Amazon Music HD, TIDAL, Deezer , Qobuz, HighResAudio (VAULT Required), Napster, KKBox, Bugs, Taihe Music ZONE, SoundMachine

雖然佢唔支援DSD 但都夠玩,  你屋企又有NAS 只要一上網就聽到曬部NAS 所有歌 ,又可以係串流平台聽歌   

個APPS我都玩過下,幾順暢!!  價錢又平都係4000$頭 可以試下玩下  

條片係舊版本Bluesound Node 2   新版本多個i

想聽CARY DMS串流機可以去阿二都試聽,           Bluesound Node 2i  就去雅詠 而家仲好似有賣CARY DMS   如果係的話可以一次試曬

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
SimonHon@FB + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
kl122002 + 80 + 80 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

再行了一下腦場, 又去拜會了一些老友記.  不少人對我"忽然" 想加入CAS 感到驚訝.
猶如我早前說過了, 有些錄音就是太多CD 和唱片, 佔地方的同時, 也覺一些唱片如人一樣日子漸漸老化而有敗落的感覺.
經上次大量棄置唱片之後, 很快自己又再團存了一些新錄音, 當中也不是張張喜歡. 既然如此, 不如用省錢一些的方式去再聽一些才而入門CAS .

嗯, 屈指一算, 數天內拜會了4家有CAS 的老友記 ,
  • 有用Streamer + DAC 的一體機,  
  • 有用 Streamer  連一台外置 DAC 的 組合,  
  • 也有用電腦做主道( Streamer + DAC ) 的一切
  • 最後一位比較令外意外,  也有點令我亮目 : 用上了那種wifi + 藍牙喇叭的Naim Mu-so Qb2

是各有不同的聲音特性.
1, 2 是基本上以標準hifi為基礎,  只是在於source 和 process 上的問題.
3 是有種把電腦hifi 化的感覺 , 這種事在豆丁把我的hifi 拿去試他的電競時出現過的事.  

4 是... 應怎樣說?
有點點感覺是如果未來真的已是 NAS/CAS 主道, 而傳統的hifi 沒落的話, 那麼4就是未來最主導的事?
因為一體化除了省位置之外, 也有一定水平的音色表現.
新一代的 Qb2 聽起來比初代少左好多果種電腦喇叭的感覺, 實在左好多
但又唔同向來的"標準" hifi 喇叭的那樣有soundstage 的立體感, 反而是有多多少少似是Bose 的那種"讓人融入音樂" 的感覺.

於是又想去看看Bose Home Speaker 500 ,
沒料到在show room裡說, 已5個月沒貨   這真是令人非常意外. 到底發生了什麼事?
還是好音樂最好.