設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

鑽石玩家

20210318_200527.jpg 平平用黎做釘腳墊,話曬日本製,全不銹鋼,好過買國產

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 認同到一個點呀

查看全部評分

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-3-3 07:57
曾有人說過最好是同樣大小, 只是我的也聽到過架比喇叭細少少的表現, 兩者皆可, 只差在觀感。
但喇叭比 ...

大師兄我想問問你,我部dac dms500有xlr 但部rega 都係得rca 我見可有rca去xlr 請問會有分別嗎? 你之前介紹我買aq type5 我見同rocket33  散線大約如同價,睇資料都係4芯,我見未來網原來都係買散線再幫你加工,我見成品線……同香港差唔多價,玩散線代工,好似比較抵玩,我見rocket 22同type5威達都賣24**左右,係未來網散線加工埋就1400左右平成千,你建議呢?我仲想買埋電源線,反正都買開,我見其實唔係做特價,d價錢同威達都係差1至2百,希望你比d意見

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-3-22 14:44
大師兄我想問問你,我部dac dms500有xlr 但部rega 都係得rca 我見可有rca去xlr 請問會有分別嗎? 你之前 ...

分開答先...

XLR -> RCA 是有adapter ,  只是覺有點浪費, 你可以試, 效果和RCA-RCA的接法是有點點不同, 卻未至於真的完全XLR-XLR 的感覺.

Type 5 vs Rocket 22 , 33 在銅料上有不同, 而Rocket 33 主要是在線芯上的排法和Rocker 22 上的升級
這是AQ經常做的事 ,  找到你適合, 平衡的能力就好,  
我在代工還是廠線沒太大的意見.  如果可以用最平的方式買到最好的固然是最佳的事.  只是在未來一路升上去, 還是會走回廠線.

AQ的電源線就應是Monsoon,  比較上有感覺.
NRG X3/Y3/Z3 的感覺平平 ,  我不肯定用在Elicit-R上會有什麼效果.

我記得你的DAC 是 Cary DMS500 , 我聽過用上monsoon 電源線的感覺比較多動態, 也可以說是生動一些, 靜左.
如果伙不想用Supra 的那種純而無味的話, Monsoon會是很好的選擇, 說不定你會喜歡.
反而如果是用Rega 出的Reference Main 就不太切合 : 有些厚, 聲粗了少少.  只能說 Rega 的還是配回Rega 機最妙.
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-3-22 19:24
分開答先...

XLR -> RCA 是有adapter ,  只是覺有點浪費, 你可以試, 效果和RCA-RCA的接法是有 ...

話說點解唔可以私訊你?  如果沒分別就直接rca算了,近期睇好多關於電處及格離牛資訊多左, 突然好想玩下電處,但似樣少少大牌都要 ,6k起跳,而且仲要係美式比較多……我都係偏向英式比較安全,但英式比較貴,我睇中aq 1200電處,我睇有人買都要近8k,所以仲係到考慮緊,投資多d係線材好,定係平衡投資,但我有好奇想親身驗證下電處係咪咁大分別……

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-3-22 23:20
話說點解唔可以私訊你?  如果沒分別就直接rca算了,近期睇好多關於電處及格離牛資訊多左, 突然好想玩下 ...

我都不太確定, 之前一直不見你的PM還以為有什麼事

如果你想搞下電, 無妨一試, 只是不要太沉迷便可.
我遇過不少人搞電係可以搞到個系純偏晒聲, 所以要留意電是可以比任何線材和機器更左右聲音的表現.  
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-3-23 07:34
我都不太確定, 之前一直不見你的PM還以為有什麼事

如果你想搞下電, 無妨一試, 只是不要太沉迷 ...

我睇應該買左喇叭線同RCA線   慢慢聽下,再諗下走咩方向囉~ 話說Supra 電源線真係好抵買,  係未來買都係700$有找

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-3-23 07:45
我睇應該買左喇叭線同RCA線   慢慢聽下,再諗下走咩方向囉~ 話說Supra 電源線真係好抵買,  係未來買都 ...

我對電的睇法係少碰為妙, 所以係你會留意我都好少搞電的地方, 除非真是電力系統有問題了。

至於Cary dms550用的電源線, 在當日在比較過自己喜歡的supra 和AQ monsoon , monsoon 會比較吸引多少少,也 與siltech 比多一些豪放一點。

你一步步來都未遲。  

鑽石玩家

33333.jpg   幾經辛苦搞左大半日,到深夜先整理好間房d野……

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 超正, 一定要加分

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-3-27 05:48
幾經辛苦搞左大半日,到深夜先整理好間房d野……

一套全白中兩部黑色機, 感覺好正

銀級玩家

請教 電腦USB 做訊源,會否令音色偏 "冷"?

my config: Teac AI-503 (usb dac) + notebook, B&W 607

之前聽藍牙,還可以,
最近聽 24/96 file, notebook 做source, 分析力是高,但好清好冷