設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

白鑽玩家

老而不

SimonHon@FB 發表於 2021-4-13 03:54
內置dac 係慳空間慳線材,但我留條後路將來玩 前胆後石,會買獨立dac.

你這引伸出另一個問題: 分家定一體好?
是另一個hifi 界裡爭議不斷的問題。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

會唔會考慮A F嗰DAC..聽聞2K左右🤔

鑽石玩家

唉.... 多左上黎同你地交流分享.....又心旭旭想買野, 又想換部膽機玩下, 都係玩下儲歌仔先,

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-4-13 13:30
唉.... 多左上黎同你地交流分享.....又心旭旭想買野, 又想換部膽機玩下, 都係玩下儲歌仔先,

...

買了買了

Hifi 係有好多新野會係不同時間問世和淘汰, 又有時候會把已淘汰的事物再取出來, 所以真的是很有趣。

膽機先不說金錢的話, 有能力就買台好少少的。 這機器是一種特色的存在, 一代換一次之後就是造不會之前的聲音, 於是總有人想找回前代的機 , 可以說是工藝品樣的收藏, 所以在今日膽機再紅起都不是什麼意外的事。

令我覺圈圈點點的地方是今日的新膽機有少少似是”電腦借真空管運作”的機器, 而不是舊日的那種感覺。 聲音可以是很好, 也有些真是一段般般, 如是說, 在選擇上確是要留意。

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-4-13 14:21
買了買了

Hifi 係有好多新野會係不同時間問世和淘汰, 又有時候會把已淘汰的事物再取出來, 所 ...

買新野之前,都係玩多d 料解自己多d究竟鍾意d乜,我今日又比hifi 玩,事原換左位置 上左腳架同換線材 ,改變左好多,都冇乜真正點試擺位,今日睇八爺放上網,都係近距離聽,我一直以為距離夠咁上下遠同位置聽,就會比較好,因為之前都係電腦台聽,距 離3尺左右,諗住自己低音反射係前面,就可以貼多d後牆,自己喇叭距皇帝位就有9尺多,以為會好聽d, 因為又換左線材,以為線材問題, 請教左八爺,叫我拉近聽,離後牆近50吋 的確 畫面左出左黎  細節人聲多好多

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
SimonHon@FB + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-4-13 19:11
買新野之前,都係玩多d 料解自己多d究竟鍾意d乜,我今日又比hifi 玩,事原換左位置 上左腳架同換線材 , ...

喇叭擺位, 都係睇你的聽位置 ,可前可後可 tone-in , 不妨多試.

至於我睇膽機, 我想我今日就是會抱合音色口味和工藝品的心態去找.  
有些膽機的設計發揮不出那型號的膽的音韻 , 是有多多少少的可惜.
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-4-13 20:01
喇叭擺位, 都係睇你的聽位置 ,可前可後可 tone-in , 不妨多試.  

示於你昭我膽機, 我想我今日 ...

感覺細書架喇叭都係近d聽,會聽到多d細節,弱音會放大好多,膽機試唔多,但我聽過PrimaLuna 感覺似係比較甜的石機,味道唔重又爽快聽流行曲都可以, 仲係輝煌聽過luxman 人聲真係幾正,比較濃味小小 偏慢 , 而家聽八爺指教,我又要花錢換過 高d腳架,因為我睇腳架普遍都係24吋,我都覺得以前係電腦台聽,高度70cm  感覺係好d,  而家諗住換過70cm腳架,但無奈都係木色多,同喇叭顏色同房間完全唔夾……

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-4-13 20:25
感覺細書架喇叭都係近d聽,會聽到多d細節,弱音會放大好多,膽機試唔多,但我聽過PrimaLuna 感覺似係比較 ...

好奇一問, 見你提左幾次八爺
八爺是誰?
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2021-4-13 09:16
你這引伸出另一個問題: 分家定一體好?
是另一個hifi 界裡爭議不斷的問題。 ...

我了解自己,分體唔會滿足到我,鍾意mix & match

黃金玩家

Arong2020 發表於 2021-4-13 11:06
會唔會考慮A F嗰DAC..聽聞2K左右🤔

不會了