設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

黃金玩家

三星玩樂勲章

平價有質素機種 八爺玩兩台後級唔簡單

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
一斤花生@G + 10 + 10 話題性討論,極具參考價值
kl122002 + 80 + 80 夠眼利 , 哈哈哈哈

查看全部評分

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-4-14 10:55
如果你在音樂區找過我的留言, 你會大概對我的背景會有些頭緒 .
的確我已經歷了膽變石, 黑膠變CD 的大時 ...

以你玩過的器材及種類  我想信CAS好難比到你另類音質上享受,   CAS純粹係簡單方便.如果以玩樂性質,試試就無乜所謂,

因為我屋企冇10CM厚實書, 只有 6 CM厚   我係原身喇叭腳架上已經加了9CM高isoacoustics iso-155喇叭架   再加本書6CM

因為始終加太多野上去, 感覺高D音擴散範圍係大,  但低音少左,  可能因為墊咁多問題, 我都請教個八爺佢話其實 70CM高差唔多 , 佢都話太高離地太多會冇好多低音

建議我都係70CM左右調高  加d喇叭墊~   太高少左低音,好易嘈/吵耳

腳架係用像木頭~      腳架.jpg

鑽石玩家

我感覺主要喇叭擺放高d位置   音場就自然大D   如果低音反射孔係向後  離牆就要遠D

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-4-14 22:11
以你玩過的器材及種類  我想信CAS好難比到你另類音質上享受,   CAS純粹係簡單方便.如果以玩樂性質,試試 ...

我見過有人連唱盤都不要就去用streaming 了事. 如果是聽新錄音的話應OK,  但就舊的錄音, 如果我手上是有那張唱片的話, 我還是想留普.

你的喇叭是 audiovector,  那種高音單元的設計是偏擴散多.  低音單元細, 所以事實它的低音量本身不高。 你話那了那些材料加高左就少低音我都覺不出奇。

昔日我用去墊高的的Tannoy LGM 用的是一部辭源字典, 沒有再加那些喇叭墊材了, 印像中低音沒有少, 就時也剛剛好升高了到合耳的水平。 原來那個木架上放的是高身一些的AR-3a喇叭, 所以是對LGM 而言是有些不夠高。

值得要留意的是太多的不同物質的墊材疊成會令喇叭出聲的感覺不同, 這是物理原因, 乃故於不同物料的密度不同所致, 當然仔細的解說就得請教專家。然而這種事確是可以透過找日常不同的物品去試,也是一個不用付出太多面而且可以 立即見效果的小實驗, 同時候這種也是玩hifi 中搬來搬去的發燒友常見的事

另外, 那麼你剛入手的喇叭架就放走了?

銀級玩家

ATC7 發表於 2021-4-14 07:20
家訪香港發燒友(八) 化腐朽為神奇的八爺

Read it, 學到野👍😉

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-4-15 07:33
我見過有人連唱盤都不要就去用streaming 了事. 如果是聽新錄音的話應OK,  但就舊的錄音, 如果我手上是有 ...

舊歌大致上我都係覺得  聽FILE比較好~  如果有CD聽相信會更好,

新錄音的確係好~而且比較多資源搵到,  我比較過網上買同一專輯同一首歌FILE,   比較TIDAL  大家都係24  96KHZ  我係TIDAL上聽唔到有咩分別,  

可能有,其他師兄耳利   同埋器才比較好,可能聽到小許分別,  如果真係覺得網上串流平台都係差D   可以去買FILE 或者RIP CD,心理上都好D

墊材我覺得多少都有影響,但影響不大, 我一向都知道書架喇叭低音比較弱,  不過我就對低音唔太低大要求,  而且我覺得可能本身對喇叭低音反射孔係前下方,

所以都唔洗點特別擺位都出到 原身喇叭應有低音, 我成日都睇人網上評測喇叭,我見D外國人 測試 都好鍾意將對喇叭擺位  擺到有一定遠距離

唔知係咪同樣都要離後牆有一定比例...... 我搵過自己對喇叭 網上評測實試片段   一般都係離後牆有3至4尺     一係就喇叭之間距離最少 6 尺以上....

係喇叭之間距離大D 真係音場都係開揚D呢?      我睇D評測器才片多,  搞到我以為 其實空間夠多擺位離皇帝位夠遠  就可以有更好音場  同聽得更舒適....

我覺得真係要番自己個人  間房擺位 同實際情況.....  我自己間房唔又唔係大.....我係唔明點解 我係床到聽  皇帝位離喇叭8~9尺 都聽感都好差,好散好唔集中,好多細節人聲冇左.....

可能好似大師兄你講,係咪張床吸左D音去,同埋左手邊有窗簾?    自從墊高左之後 的確音場細節都多左, 即使 距離8  9尺 聽感都好過之前,  所以之前搞到我覺得係咪線材問題.....

因為我房間冇多太多位置嘗試,   我其實都想試下 好似八爺咁咁,擺到咁近聽......   我覺得喇叭近自己多D,會聽多好多野,    我暫時都覺得八爺教我拉對喇叭去床腳,  離後牆50吋

皇帝位離喇叭6尺 最正, 喇叭之間距離 1米

以下係八爺音響測試相片....  打破我黎個新手對喇叭擺位睇法.....

八爺.jpg Z

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 話題性討論,極具參考價值
Arong2020 + 10 + 10 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分

鑽石玩家

我見過有人連唱盤都不要就去用streaming 了事. 如果是聽新錄音的話應OK,  但就舊的錄音, 如果我手上是有 ...

我再睇番一D 教學,  喇叭之間距離 同皇帝位係要  等邊三角型...... 即係喇叭離皇帝位6尺  喇叭之間都要大約6尺位置

但我真係冇咁多位,  喇叭之間距離      我再移下D位 最多都係有4尺多少少!  我都係等下腳架到左再移動大搞試下,

原身腳架未放走...仲用緊, 好彩我買左個平腳架,   都唔肉痛   我都係主力投資係實際器材線用品上  

鑽石玩家

頭先搞左一輪  試聽過幾次.....果然喇叭之間距離夠一定位置~真係音場好好多,聲音都鬆動  左右喇叭音色分明,

我測試極限擺位情況下~ 我房間9尺半, 二對喇叭用左我6尺空間......  喇叭之間距離 5尺多少少~離後牆3尺, 離皇帝位 7,8尺

黎個真係好舒服,   成個人比音樂包圍住~好輕鬆享受,  雖然冇八爺教我個近場擺位 ,可以聽多D野同細節, 但黎個拉開擺法音樂感好強

如果有地方好似八爺咁..... 兩對喇叭之間距離1.5M以上  然後喇叭又近自己皇帝位應該重正!!

左邊喇叭一直覺得有D唔清晰同悶, 應該同近牆有窗簾 有好大關係 拉開左少少出黎 TOE IN 自己 感覺正常番

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分

鑽石玩家

我好奇請問你喇叭擺位,喇叭之間距離大約幾多位置?皇帝位又幾多呢? 我睇黎都係要每次聽都要拉對喇叭出黎先最好聲…… 最方便都係向前拉出黎近床位,左右擺太闊好唔方便啦……

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-4-15 09:40
我再睇番一D 教學,  喇叭之間距離 同皇帝位係要  等邊三角型...... 即係喇叭離皇帝位6尺  喇叭之間都要 ...

不是所有舊錄音都可以找到file. 有些舊錄音只有黑膠, 也許只出過一次少量CD而已, 所以黑膠是我還是會保留的系統。 比如你找一張Richter 的在50年代東歐的錄音, 可能根本只有1個電台錄音master tape , 在某廠出過一次唱片就沒了。 那裡像是過這種稀少的錄音, file 是很難找。

在沒有電腦還未有今天般流行的年代,
我們最常用的是持找個四方或長方的盒子, 注水, 按比例用手指點水製造水波, 看波狀和波紋分析.
這個可以說是最簡單和基本以模擬房間環境和喇叭位置(手指點水) 的平面(2D)測試.
得閒又喜歡玩水的可以試下,  不然現在上網可以找些如wave simulator 的軟件看看。
我想現在的中學物理知識都應該夠知道不同波紋的意思。

Hifi 的事就是物理。 等邊, 等腰都是一樣, 只差左地方, 機器牌子和人的口味出入而令事情複雜化。然而又很有趣味的是不同時代有不同的標準, 以前流行的音色主張在今天變成了分析主導, Bose 喇叭的無固定“皇帝位” 主張也是個里程碑。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
一斤花生@G + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分