設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

銀級玩家

廢物試用:
在兩邊第一反射點放軟墊,吸聲後,左右聲場明顯收窄了,但中央定位更集中,聲場由O圓形變成0橢圓形.

不能說是改善,只是換了口味

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
一斤花生@G + 10 + 10 恭喜哂Ching

查看全部評分

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-4-28 07:31
其實與其搞甘多野不如一台細細的cd機好過.

至於cd消磁 , 早10幾年前真係多人講, 呢個forum都有舊人講,  ...

反正黎樣野   我搵個有人用所謂 消磁器 又用外置牛比電 個藍機  RIP   FLAC出黎......對比同我自己電腦RIP 出黎聲音完全一樣

我都睇過FLAC 早期有人覺得聲底會冇WAV 咁好,  睇資料都在十年多以前會有黎種普遍說法,  但近十年甚至再近D  5年 愈來愈少話FLAC係差D

我睇過D外國或者台灣論壇資料 有人講過基於    早期解碼器材問題 FLAC因為係無損壓縮  要有解壓程序 可能因為黎方面所以 影響左音質

早期硬件或軟件解壓過程中  播FLAC  因為技術唔成熟  所以會有影響         

我仲請問過八爺 對於FLAC WAV 及TIDAL 串流聽歌睇法,  黎位前輩竟然話,  本人主要聽TIDAL   而且佢話好聽過CD.....

真係估佢唔到,   佢提及到好多聽開CD 燒友想法....  儲開一堆CD習慣, 又聽開CD , 一下子要佢放棄改變好難, 所以會偏向CD好聲黎個說法

八爺話佢自己係科學派.....   

評分

SimonHon@FB + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-4-29 02:45
反正黎樣野   我搵個有人用所謂 消磁器 又用外置牛比電 個藍機  RIP   FLAC出黎......對比同我自己電 ...

如我一直強調, 要睇科技
10年前同10年後係2個世界. 唔信的話找找10年前的舊post, 呢度有人炒CD , 追number 版, 將金碟, XRCD, K2, SACD等等大比拼...
10年後今日唱片廠再出乜版本時根本已沒人再留意, MQA-CD更是有點點冷門的味道.. 我自己暫時沒打算入手MQA-CD了, 反正我手上的CD機又播唔出.

CD好定file 好? 在今日呢刻我甘睇:
好比你問過我的睇法, file 上我真係希望可以盡快有劃一固定格式, 不然當這個格式步步升級時,
現實中的演出者是不可能不斷重覆為新格式錄注新格式錄音, 未來只會變成今日一樣不斷地loop舊錄音up-scale 當新remaster 錄音販賣. 這對市場不健康

CD載體上已到了樽頸了,  日本是想突破而弄了不少實驗性的東西, 然而CD還是CD.
SACD 問題是貴而又現在有串流令它變得可有可無的感覺. 歐洲的CD機廠因而好早放棄了SACD機, 特別是Linn.  Naim 也只是出過HDCD支援後都沒了影.

CD機有一樣一直好過串流的地方係佢的技術至今已有30-40年, 供電和jitter處理等都是成熟好多.
舊時的CD機有音色但無分析力.  如果有幸聽過舊時80年代的CD機, 會覺得聲音好似油油地,  但動態起落和細節變化是不足的.
不過時至今日, 除左太平的CD機外,  一般真正hifi級的CD機都有分析力也有好音色, 那個金額是值得的.

我認為現在的串流機有些特別地方可能是有問題要解決 : 硬感和毛燥感.
這個都是回到基本電腦原理, 除左粒DAC外,
當中的streamer 內應還有負責的主要機機能的處理器, 以及讀取時buffering 的記憶體等等,  這些組件運作速度是不是同步? 中間彼此間有沒有時差而形成的jitter未為意?  
又在自家播file時, 都要睇個HD輸出(USB) 和DAC處理上是不是同步 . 現在是USB3.1時代, 但我見不少機都是2.0起?
另一個是潛在的 latency原因? 上網用ping 去睇都有知有一定幾 ms 的問題.  理論上ms越低越穩定就越好, 但假設你用TIDAL, Spotify就好視乎用家寬頻如何 (香港大部份係幾好的, 但住村屋就真係麻麻地)和當刻的網絡環境.

再過10年之後, 我都不知會發生什麼事.
Class D 主導? file 主道? 黑膠?  CAS?

評分

SimonHon@FB + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

專業玩家

kl122002 發表於 2021-4-28 17:30
有人用, 有人唔用
只能說效果視乎用家和情況。

多謝你, 自己試下
音響係用錢買返來響受, 吾係買返來科研.
Accuphase DP560->E650+A48 Biamp->B&W805D3

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2021-4-28 22:35
我都係用返原廠呢4塊墊,冇試過唔用或用其他方法!
都想知點樣係最好….🤔
聽舖頭講話唔需要用嘢只係加blu  ...

係好多人都有用Blu-tac , hifi 鋪都有用
加左的好處係令喇叭貼緊個腳架, 安全上可以防止喇叭被撞跌。 如果家中有小動物/細路玩, 最好是使用。
另一個好處係令喇叭同腳架之間唔會鬆, 甘樣腳架的隔震效果會好d.

Blu tac 唔貴, 文具鋪有, 不妨一試。

銀級玩家

一斤花生@G 發表於 2021-4-29 02:45
反正黎樣野   我搵個有人用所謂 消磁器 又用外置牛比電 個藍機  RIP   FLAC出黎......對比同我自己電 ...

FLAC  的音質根本同 WAVE 一樣,現在手機都支援flac 檔了,wave 我最唔鍾意係 tag 唔到cd 封面.

CD機有物理震動,易受外界影響,唱頭也會損耗,但勝在有 "收藏感" 🙂

1萬

白鑽玩家

老而不

SimonHon@FB 發表於 2021-4-29 13:37
FLAC  的音質根本同 WAVE 一樣,現在手機都支援flac 檔了,wave 我最唔鍾意係 tag 唔到cd 封面.

CD機有 ...

CD 機問題是在光頭老化而讀唔到。

今天2020年時代再早少少都已發現不少昔日的舊CD 機(80-90年代產) 都有機件問題。
如是說, 機器不可永久

評分

SimonHon@FB + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-4-29 09:52
係好多人都有用Blu-tac , hifi 鋪都有用
加左的好處係令喇叭貼緊個腳架, 安全上可以防止喇叭被撞跌。  ...

我都估計應該係好啲..比較貼緊個腳架,或者我諗遲下先至會試,暫時都好滿意,二來始終驚整花
而家低頻都幾實淨算有力🙏🏿

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2021-4-29 20:16
我都估計應該係好啲..比較貼緊個腳架,或者我諗遲下先至會試,暫時都好滿意,二來始終驚整花
而 ...

blue-tac 是膠, 只會黐住兩個平面, 又怎會弄花?

如果有剩膠黐住, 可以用新的blue-tac "印印下"黐走, 無事的.
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-4-29 23:13
blue-tac 是膠, 只會黐住兩個平面, 又怎會弄花?

如果有剩膠黐住, 可以用新的blue-tac "印印下"黐走, 無 ...

冇錯blue-tac我相信係冇問題….我擔心嘅係嗰塊平面鐵板,是“鞋”面,用手摸感覺係幼沙紙咁….
如果好小心放下,又唔郁動拖拉嘅話,係冇問題的….
唔知啊🙈感覺上有少少擔心咁囉😅
本身個喇叭比較光身”令”面…係容易整花的,所以……!

但我相信遲下我會試的… 🙏🏿🙏🏿