設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

黃金玩家

三星玩樂勲章

SimonHon@FB 發表於 2021-5-3 14:41
Bass trap 理論文有很多,但正實的用家甚少,不信可以去看看h i e n d y玩家的setup, 有沒有用bass trap
...

4307好似香港冇乜只能去日本網訂

銀級玩家

ATC7 發表於 2021-5-3 15:31
4307好似香港冇乜只能去日本網訂

Yes, 前人都是訂日本水貨,麻煩+運送/品質風險

現在轉考慮 wharfedale diamond 12.3 小座地
受八爺影響,~$6k 抵玩入門靚聲之選

1萬

白鑽玩家

老而不

SimonHon@FB 發表於 2021-5-3 20:16

現在轉考慮 wharfedale diamond 12.3 小座地

之前我用過Denton 80
可以說是Whafedale 最iconic 的聲音, 但比較起來, 還是現在的Tannoy 最合我耳.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
SimonHon@FB + 10 + 10 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

SimonHon@FB 發表於 2021-5-3 14:41
Bass trap 理論文有很多,但正實的用家甚少,不信可以去看看h i e n d y玩家的setup, 有沒有用bass trap
...

我物邊有認識的人用緊, 其實DIY用那種灰黑色的海棉去弄, 效果一樣
問題是DIY要用不少時間製作,  買現成品就是要在擺位上試

評分

SimonHon@FB + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-5-3 07:56
玩hifi 其實要心水夠清, 恭喜你留意到呢一點。
好多時候的確如去旅行一樣, 好多手信鋪都背後都係由返 ...

因為我係FB幾個音響討論區   睇番D電處問題貼   叫人介紹 或者問下有咩升級感...仲會有大代理或大鋪人員  介紹自己產品........之後就會一堆人回貼話好, 又話朋友都用緊,

黎D真係又要自己過濾分析下,當日初燒我都買過對 WHARFEDALE   D320 睇好多人回貼話又話性價比高  睇片又話比得上 近萬元喇叭......

經過我黎一年多  音響經驗下  同我分析, 佢話比得上近萬元喇叭 我只可以講低音方面比得上近萬元喇叭...我聽感  應該係低音方面,真係好勁,  但真係好慢聲, 人聲唔係咁出,

屬於用黎爆機,聽ROCK野  似用黎睇戲爆炸比較有感覺,  所以我而家都係睇多D 試多D 先敢去買,

我係FB討論區問過D燒友 有用電處的   有近一半燒友  AMP都唔插電處到.....係直插牆身, 佢地話真係要試過先知道  插牆好D定插電處好D

但數碼野DAC 前級 就一定係插電處好D,   如果買電處我淨係插 串流機機就真係大材小用.......  我想插電腦佢地話有可能會有干擾影響,

所以我都係買條audioquest monsoon 加REGA 電源線試下先    ,唔想曬錢買個電處可能淨係插個 串流機,  

評分

SimonHon@FB + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-5-3 08:01
香港的樓好常見柱角位, 牆角位, 當中猶其柱角就是明明可以直的地方就是凹凸左1-2寸, 呢種位置係幾影響 ...

你都覺得放黎D有用嗎?   我近期發覺房間有有蚊 係拍蚊情況下, 發覺原來房間頂部四角 D回音好勁 尖音好勁..... 當然係好用力拍打情況下先有  一般係唔會有

唔知會唔會影響聽歌呢?

鑽石玩家

...

黎D咁學術性......如果人耳聽唔出情況下,  真係好難証實,  只可以用儀器~   

所以我都係睇下  知多少少        不過我係偏向享受型......唔係影響到我本身自己聽歌,  唔想搞咁多野~

鑽石玩家

SimonHon@FB 發表於 2021-5-3 20:16

如果空間唔大 玩下 Wharfedale EVO 4 2 會唔會好D呢?    你純粹只係想低音好D多D?  八爺都係玩黎對

不過見好多人話八爺玩得好聲 器材又平..... 但我睇條片有講佢用咩電源線    都問過佢本人係FB    佢係用AudioQuest Hurricane  成萬3一條電源線  而且自己有獨立拉線

同埋二條 NRG-Z3   三條線加埋都要15K野囉....   分分鍾仲貴過佢成套器材~     

我覺得最重要都係試聽岩唔岩心水,      

wharfedale 同埋mission    真係 出太多入門喇叭啦     但全部定位都係入門。。。。   我覺得太多水份~

銀級玩家

一斤花生@G 發表於 2021-5-4 01:52
如果空間唔大 玩下 Wharfedale EVO 4 2 會唔會好D呢?    你純粹只係想低音好D多D?  八爺都係玩黎對 ...

Wharfedale EVO 4 2 我是擔心個氣動高音會 "吉" 耳仔,因為我都坐得近,原本想試三路 (JBL 4307 / KEF R3), 但現時房間的駐波settle 好了,想一步到位玩 小座地,尼世人未玩過坐地.

攪電源好貴,況且工業都搬離了香港,影響較少

鑽石玩家

SimonHon@FB 發表於 2021-5-4 02:26
Wharfedale EVO 4 2 我是擔心個氣動高音會 "吉" 耳仔,因為我都坐得近,原本想試三路 (JBL 4307 / KEF R3 ...

八爺出曬名就係近場 玩書架喇叭,你睇佢咁近聽都唔怕吉耳仔就知道冇問題,當然想體驗下玩坐地喇叭都可以 反正咁平~

我見八爺個毒氣室,乜都冇 主要用黎聽歌    都咁花本錢落去搞電就知道電源真係好重要~  

評分

SimonHon@FB + 10 + 10 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分