設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-5-4 15:53
因為Spodify之一試, 我都諗住部藍牙喇叭俾自己先
不是因為我妥協了, 而是我覺得這種做法比較貼合未來的 ...

方便慳位 都唔錯阿,近期係fb睇左個位澳洲師兄文章,有更多近睇法,當中有提及佢,經常花很多錢去換解碼串流機,佢而家睇法覺得好浪費,佢覺得dac 串流機之類更新太快,而且仲有好多進步空間,即使買頂班,二年不用已經又有所謂新野推出,新解碼晶片,而且佢話係眾多器材產品,dca 及串流器材,永遠係跌幅最多最快,所以佢而家寧願投資係線 lps,switch  網線, 因為升級可以用好耐,又可以方便隨時升級器材配合好cas, 黎位澳州師兄而家都係買d二手 dac及串流機,

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 有道理!謝謝分享!
SimonHon@FB + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

一斤花生@G 發表於 2021-5-4 17:10
我用緊aq 條rca,Mackenzie😂   絕對係中性線,平均,我只係用以前條淘仔rca對比喳, 覺得好自然舒服,冇 ...

新手咩都唔識..淨係識胡思亂想😅
長知識!唔該晒一斤師兄🙏🏿

都係唔好心急🙈慢慢玩…再聽熟啲先😆

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2021-5-4 14:44
不太清楚想請教下🙏🏿
直插牆嘅意思係咪一定要從電箱直接接駁先至有用呢!?
(因我屋企就是這樣,冇搞過 ...

簡單地說, 就是如專給冷氣機供電一樣獨立一組專給hifi 用一組供電. 有些同好是會在裝修時會這樣做.   
原意就是希望可以借此減少來自電器之間的干擾, 令hifi的電源可以"純"一點

用途上是有上效果,  但效果真是可以因人而異. 見過做了和不做沒分別的實例, 所以有沒有效果我是有點保留 .
像我現況, 我家是按房間分組, 如是說我房間是獨立一組分電 (不計冷氣和天花燈), 全房內只有3個插頭 : 一個床頭燈, 一個書枱, 一個用在hifi
如果我的床頭燈和書枱上沒用電沒有插插蘇, 那麼就真是只有hifi 一組在用, 這樣又算不算獨立電? 這個就是有點點情境上的問題.

另一個問題是由宏觀(一個住宅單位) 還是微觀 (一組電)的思路出發.
微觀而言, 是一組電, 沒太多的干擾.
宏觀而言 , 是由一個住宅單位出發, 你hifi用的電還是來自電箱裡分出來,. 於是那個電箱就好比牆上的那1分3的萬能蘇 : 一邊插hifi, 另一邊插其他東西 . 如是說來自其他東西的干擾還是有機會走過去hifi

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
SimonHon@FB + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
Arong2020 + 10 + 10 Thks!

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-5-4 17:22
方便慳位 都唔錯阿,近期係fb睇左個位澳洲師兄文章,有更多近睇法,當中有提及佢,經常花很多錢去換解碼 ...

我是由實際角度出發:
  • 有些曲目可以不同CD , 也不打算收藏, 聽過了就算
  • 有些曲目一定會要一張CD 或黑膠, 那就有唱機和CD機存在的必要

上2點加起來就令我覺Lumin T2 有少少尷尬的位置 :
既然有些曲目是" 聽過了就算 " , 那麼線材上的花費就變成了不必要
T2的便利性不及一個藍牙喇叭
也還要看未來的走向 : 一代代取代的file format , chip set  令日後還是會出現DAC支援問題
等等....

如是說, 還是一個當代藍牙喇叭是比較實際的.

Amazon echo 就是一定不會要的東西了.
至於Bose 和Naim 你是怎樣看?

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-5-4 20:50
簡單地說, 就是如專給冷氣機供電一樣獨立一組專給hifi 用一組供電. 有些同好是會在裝修時會這樣做.   
原 ...

唔該晒師兄嘅詳細解釋…而家明白了很多

我好認同你咁講:(我都覺得係)
原意就是希望可以借此減少來自電器之間的干擾, 令hifi的電源可以"純"一點
用途上是有上效果,  但效果真是可以因人而異. 見過做了和不做沒分別的實例, 所以有沒有效果我是有點保留 .

始終有做過比冇做的好,玩呢啲都有啲會抱住求”心安”嘅感覺🤔

講開電順帶又講講呢舊嘢,唔知我聽錯定係點,都A B過好多好多次,我覺得加咗好明顯一定好好多….因為呢舊嘢都唔細又重屋企又唔大🙈所以都要將佢放響房,再經一條電源線入去我個櫃個拖把度!

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2021-5-4 22:16
唔該晒師兄嘅詳細解釋…而家明白了很多

我好認同你咁講:(我都覺得係)

以前有人借過俾我有類似的東西,
只能說, 有時候用左會好似好D, 當之後換左新器材時又似乎唔用比用為好 , 於是還左俾人, 已是40年前的事了

我覺得好多hifi 同好都以為自己會到最後一機走天下
然而間中又是換少少, 又改少少, 又添少少... 最後和原本有了出入 , 或者成套都唔同晒,
於是之前買落好多"少少"的東東西西有些沒了效果(因為新器材已補了舊的不足) ,  有些加了上去有沒效果, 又或者反效果 (不一定是 + + 得 +)....
如是說,   一些"少少"的配置東西我還是不用罷了.
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-5-4 22:52
只能說, 有時候用左會好似好D, 當之後換左新器材時又似乎唔用比用為好 , ...

完全明白師兄嘅意思😂講得好👍🏿
我都覺得玩呢啲真係好得意今日唔知聽日事五時花六時變😅🤣

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

所以我耳機都買咗好多隻…實行要搞亂自己對耳朵先至得⋯⋯聽到差唔多時間就一定要改變下,佢先至會開心😂

鑽石玩家

Arong2020 發表於 2021-5-4 20:29
新手咩都唔識..淨係識胡思亂想😅
長知識!唔該晒一斤師兄🙏🏿

而家玩音響好似搵女朋友咁,成日心思思貪新鮮,年青個陣想搵個好 玩得身材好,好似某d喇叭音效音染咁, 年幾大d成熟個陣就想搵個 正正經經,細水長流, 比較耐聽喇叭冇乜音染

評分

參與人數 3威望 +100 金錢 +100 收起 理由
SimonHon@FB + 10 + 10 認同到一個點呀
kl122002 + 80 + 80 話題性討論,極具參考價值
Arong2020 + 10 + 10 Haha~認同到一個點呀 ^^

查看全部評分

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-5-4 22:52
只能說, 有時候用左會好似好D, 當之後換左新器材時又似乎唔用比用為好 , ...

大師兄你黎d真係玩音響,買得多野去玩去試係正常,當更換器材時 又同原來配置唔同曬,又有可能唔夾都正常不過,好彩我係屬於享受型,夠聽舒服就唔想搞咁多野,我最多都係換埋電源線 電處就停手囉,聽番  3,4年  先,最多都係換下喇叭 ,   始終空間有限,都要等我有空間先再想大更換器材