設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-5-4 01:02
因為我係FB幾個音響討論區   睇番D電處問題貼   叫人介紹 或者問下有咩升級感...仲會有大代理或大 ...

Amp的用電量唔細, 好多廠都知呢件事, 所以在電處上會留一個或兩個位置係俾高用電量的器材用。你可以留意下說明書上會都有講。 說明書現在大多都可以由官網下載, 唔使買機都睇到。
為左減少可以左右表現的因素, 因而大多數用家都係amp 直插牆了事。 但如果無(好似我) 就沒辦法了, 唯有盡量找最少干擾的東西去做。所以我選擇了用Supra 那個拖板。

如果係你真係想簡簡單單, 考慮下之前另一位同好用的ifi 這牌子出的dc blocker ? 唔算貴而且細件. Gnd blocker就似乎暫時你不必要了, 事關你的系統簡單而且兩台機是直插牆, 那麼ground 的問題不大出現, 反而是難測的dc shifting可以考慮如何處理。

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-5-4 07:56
Amp的用電量唔細, 好多廠都知呢件事, 所以在電處上會留一個或兩個位置係俾高用電量的器材用。你可以留 ...

所以都係買二條電源線 試下先,最問下rega電源線 有冇分邊隻?因為我見威達都冇 放出黎係網上商店賣,大約幾錢?

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-5-4 12:07
所以都係買二條電源線 試下先,最問下rega電源線 有冇分邊隻?因為我見威達都冇 放出黎係網上商店賣,大 ...

Rega 只係出過一條電源線, 無其他了。
我當時入手係一千蚊左右? 當時無人留意下, 好似再平d?

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-5-4 12:45
Rega 只係出過一條電源線, 無其他了。
我當時入手係一千蚊左右? 當時無人留意下, 好似再平d? ...

請問rega 配原廠電源線 係最好嗎?我見你用過幾條都係配番rega  

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-5-4 14:03
請問rega 配原廠電源線 係最好嗎?我見你用過幾條都係配番rega

現況:
Rega aria phono - rega 電源線
Rega elicit R amp - rega 電源線
Luxman DN150 CD 機 - Supra LoRad SPC 2.5
Linn 唱盤 - 普通黑色電線

悄早少少的Lumin T2 用的是AA monsoon.
暫時感覺這樣合我心意。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 謝謝分享

查看全部評分

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-5-4 14:13
現況:
Rega aria phono - rega 電源線
Rega elicit R amp - rega 電源線

多謝解答, 一心想搞個音樂庫,但收到kkbox 香港準備有hifi音質,所以停左, 因為主要想聽中文歌, 咁我去馬買rega線比amp  monsoon 比部dms500

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-5-4 07:56
Amp的用電量唔細, 好多廠都知呢件事, 所以在電處上會留一個或兩個位置係俾高用電量的器材用。你可以留 ...

不太清楚想請教下🙏🏿
直插牆嘅意思係咪一定要從電箱直接接駁先至有用呢!?
(因我屋企就是這樣,冇搞過直接從電箱攞電-我諗呢個真係要特別搞先至有!新手唔識就問清楚🙈)
因為我理解插牆蘇座,都會連接隔離,甚至會串連其他插蘇座,咁樣是不是都是沒有用呢!

你講開這個Gnd blocker我覺得係好(這個我喜歡!)
但這個DC blocker 第一次聽覺得加左唔係我杯茶,跟住第二次同Hi-Fi友上去再試,我覺得都係同一個感覺…
當然只係我個人嘅感覺!

我部T2 而家用緊… Gnd blocker + sine Louis X 電源線)覺得滿意

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

一斤花生@G 發表於 2021-5-4 14:40
多謝解答, 一心想搞個音樂庫,但收到kkbox 香港準備有hifi音質,所以停左, 因為主要想聽中文歌, 咁我 ...

一斤兄,你好似搞緊啲線材,想請問下你而家用緊咩RCA!?
唔知有咩好介紹,我想搵條..注重人聲,同埋分析力好便可以!
當然其他平均就更加好啦😆🙏🏿🙏🏿
睇完你講八爺玩線材都會落好多本,我都真係覺得電處同線材係好重要‼️但要付出好多代價😅

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-5-4 14:40
多謝解答, 一心想搞個音樂庫,但收到kkbox 香港準備有hifi音質,所以停左, 因為主要想聽中文歌, 咁我 ...

因為Spodify之一試, 我都諗住部藍牙喇叭俾自己先
不是因為我妥協了, 而是我覺得這種做法比較貼合未來的大風向?
現在只差別在於是naim 還是Bose 這兩個牌子二選一, 也不用在線才材上額外花一筆, 是為實際。

鑽石玩家

Arong2020 發表於 2021-5-4 15:24
一斤兄,你好似搞緊啲線材,想請問下你而家用緊咩RCA!?
唔知有咩好介紹,我想搵條..注重人聲,同埋分析 ...

我用緊aq 條rca,Mackenzie😂   絕對係中性線,平均,我只係用以前條淘仔rca對比喳, 覺得好自然舒服,冇太多特性,線材真係冇話邊條好,只有岩唔岩自己口味,人聲你可以睇下qed線 算係有小小調味線,  都好多人推,而且又平,

不計器材   普遍d人比較注重 喇叭線 電源線電處之類, 其次先係rca線  網線光纖黎d