設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

白鑽玩家

老而不

SimonHon@FB 發表於 2021-5-5 11:55
燈 真係好多noise,我聽hifi 會關燈,改用充電式led燈,
八爺也提及過,較暗的視角環境會令聽感聆靜些

我都有同感, 以及前的慳電膽同光管, 現在的LED 都係
所以用返個有慮波的拖板了事。

但你話光線....那個我覺是氣和心理作用多一些吧

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
SimonHon@FB + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

銀級玩家

Arong2020 發表於 2021-5-5 10:55
多謝晒兩位師兄資訊!
其實呢啲數字,聽音樂時真係會聽得出!??
唔知係咪人大咗同聽耳機聽左10幾年,聽覺 ...

我覺得現代的音響器材先進了,內置線路已做了濾波,

另外就是hifi 界才有的現象,我稱為: "國王的新衣"
一班人唱那件新出的產品幾有效幾有分別....

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

SimonHon@FB 發表於 2021-5-5 12:10
我覺得現代的音響器材先進了,內置線路已做了濾波,

另外就是hifi 界才有的現象,我稱為: "國王的新衣"  ...

有些牌子本身都不建議用家加電處, 比如 naim .
其實對於電處, 外國用家都有意見:
https://community.naimaudio.com/t/power-conditioning-and-naim-again/2803

另一個要考慮的地方係到底內置電處的能力如何。 有, 但又可以把noise濾走多少, 那些濾了那些未濾都是要考量的。問題是內置濾器的資訊太少, 真是令人覺困擾。

1萬

白鑽玩家

老而不

加里 發表於 2021-5-5 10:54
師兄, 如照你所說, 你房入面3個插頭由電箱獨立拉一組線, 如果床燈,枱燈冇開, 只開HI-FI, 咁已經係獨立電, ...

獨立電, 如我的睇法, 都是宏觀定微觀出發
要做到宏觀下獨立都或者可以這種做法 : 自己另置一台發電機為hifi 供電, 又或者一個充電的UPS 電系統供電。
但我相信
買發電機不平而且要地方, 可能仲有一點些官方文件?
用UPS 供電被玩head-fi 的同好看見時, 會有點怪異?

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-5-5 13:34
要做到宏觀下獨立都或者可以這種做法 : 自己另置一台發電機 ...

謝謝師兄提醒仲有UPS一個方法. UPS原理係交流電轉值流電再轉交流電輸出正弦波電, 理論上係最純淨同電壓最穩定的電, 唔會有任何不良雜訊, 而且部份型號仲可以控制電壓208-240V.
不過唔知會改變左幾多聲底, 因為就我知 UPS都有個簡單濾波係入面.
CAS: Audirvana + Flac
Preamps + DAC: KECES S3
Power AMP: KECES S125 x2 Bi-AMP
Power Supply: KECES BP-2400
Speakers: Elac Vela BS403
Noise Reduction: Telos Macro N + Macro G

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-5-5 07:06
電處的話, 我覺真係換成技術的isotek 就可以 , 猶其如果唔想太多AQ成份.

人生浮沉幾十年, 無錯我可能真 ...

isotek我都有留意,佢係專做電源產品,同ps電處真係齊名,但真係貴,佢拖板都要幾千,電處入門就過萬,佢有d小微獨立插 ,可能會考慮買黎比部,串流機用,因為經濟實惠d,如果買d太多插口,我最多插amp同串流機用,有d浪費,所以還在觀望中

銀級玩家

加里 發表於 2021-5-5 14:46
謝謝師兄提醒仲有UPS一個方法. UPS原理係交流電轉值流電再轉交流電輸出正弦波電, 理論上係最純淨同電壓最 ...

UPS 研究過,唔得,原因由直流電轉番做交流電時,個正弦波唔靚,係帶有鋸齒邊的正弦波

銀級玩家

kl122002 發表於 2021-5-5 13:34
要做到宏觀下獨立都或者可以這種做法 : 自己另置一台發電機 ...

我覺得 發電機 是終極答案,但要有個後花園擺,隔開噪音。

唔見有人玩到咁癲

1萬

白鑽玩家

老而不

SimonHon@FB 發表於 2021-5-5 17:06
我覺得 發電機 是終極答案,但要有個後花園擺,隔開噪音。

唔見有人玩到咁癲 ...

我識有同好在南非是玩小型hifi , 用太陽能板和充電.  
只是在電轉換中是DIY , 是有點點未盡完美的感覺, 除此外, 是幾乾淨的。

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

SimonHon@FB 發表於 2021-5-5 17:04
UPS 研究過,唔得,原因由直流電轉番做交流電時,個正弦波唔靚,係帶有鋸齒邊的正弦波 ...

原來UPS輸出D電唔得,仲以為都係出正弦波就可以
CAS: Audirvana + Flac
Preamps + DAC: KECES S3
Power AMP: KECES S125 x2 Bi-AMP
Power Supply: KECES BP-2400
Speakers: Elac Vela BS403
Noise Reduction: Telos Macro N + Macro G