設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

白鑽玩家

老而不

kimcity 發表於 2021-5-6 01:45
德發地庫 1180,有買趁手

唉, 又加價

Inakustik的銅料係好的, 這我一直以來沒反對。 只是近年有點點開始走high end 地方而於是多多少少的加多了此新技術。 早5-6年前他們的 120 x 已經算高級品了。

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-5-6 02:40
https://tw.my-hiend.com/%E9%87%8D%E6%96%B0%E6%8F%90%E4%BE%9B%E5%AE%8C%E7%BE%8E%E6%B3%A2%E5%9E%8B-i ...

https://isoteksystems.com/products/evo3-syncro-uni/

要留意這個只是dc blocker, 即是只阻ac 內的dc shift 問題而不是濾波或者再生牛之類。
如果是只給streamer 用,呢個會不會好少少?
https://isoteksystems.com/products/evo3-gemini/

之前我向你提ifi dc blocker是因為那個牌子的的另一個是 處理ground的問題, 然而你的地方應沒有起hum 的事就不用弄gnd blocker, 反而因為你另外有電腦等在旁邊而想起的, 才提議一試該牌子不太貴的dc blocker.

如果是 isotek就不同了。 恕我一定要說的是isotek的每件產品效果幾明顯(連不同價位都係) , 要考慮多少少, 或者去代理試左先都未遲。 如果在中環的代理未換, 就更是值得 一去。

對streamer而言, 憑之前的T2 一試: 用vs 不用濾沒拖板係有分別。 我自已偏好用左,聲音會收緊多少少, 無甘鬆。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-5-6 07:45
唉, 又加價

Inakustik的銅料係好的, 這我一直以來沒反對。 只是近年有點點開始走high end 地 ...

新系列micro air🤔

聽起來感覺係慢咗..唱起嚟好似滋油淡定左😂但分析力真係唔錯,高音唔算響但係清晰,沒吉耳(之前嗰條就有呢個問題)
低頻量亦不多不少..有交代..可以啊!

總結都係滿意的!

聽說老闆話加幅都幾大!

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2021-5-6 10:14
新系列micro air🤔

聽起來感覺係慢咗..唱起嚟好似滋油淡定左😂但分析力真係唔錯,高音唔算響但係清晰, ...

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1589495-20210506.htm
可能係今年的銅價升作怪?
你好似仲欠一條喇叭線? 會不會都考慮Inakustik?

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2021-5-6 12:28
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1589495-20210506.htm
可能係今年的銅價升作怪?
...

我就係成set inakustik

喇叭缐 : 603

電源缐 : 2502

訊號缐 : 204

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 恭喜哂Ching
kl122002 + 80 + 80 超正, 一定要加分

查看全部評分

TV.  :Panasonic HZ-1000 oled
AMP :ONKYO 5010
INT  :Marantz model 30
CD : Marantz sacd 30 N
前置 : ELAC BS403
中置 : ELAC CC241
後置 : ELAC 301.2
十仔:  Velodyne spl-1000 Ultra

銀級玩家

加里 發表於 2021-5-5 21:11
師兄,我房得70尺左右,聽BS403高音都唔吉耳,你80尺應該無問題。
國仁係片尾都有講過細地方玩坐地喇叭的 ...

看了段片,Thank you 加里👍

銀級玩家

一斤花生@G 發表於 2021-5-5 22:55
書架喇叭都咁勁,有冇睇過用咩m推?咩線材 ,幾大聲? 咁你用坐地咪仲難控制, ...

用 Luxman 的 class A amp, volume 只扭到10點位,Evo 4.2個bass 真係好誇張,好炸得,聽 pop / rock 一流,但我聽女聲弦樂,線條唔夠幼細

銀級玩家

加里 發表於 2021-5-5 21:11
師兄,我房得70尺左右,聽BS403高音都唔吉耳,你80尺應該無問題。
國仁係片尾都有講過細地方玩坐地喇叭的 ...

會再試試小座地,wharfedale diamond 12.3 / KEF Q550

再唔得就玩番 書架 算了,地方細唔可以太貪心,低頻太勁會連窗門都震

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-5-6 08:04
https://isoteksystems.com/products/evo3-syncro-uni/

要留意這個只是dc blocker, 即是只阻ac 內的dc  ...

黎個係二個位拖板可以連埋 個dc blocker用,話會更好,我仲考慮緊,定係用番aq1200 因為價錢差不多,即係dc blocke非必要用嗎?

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-5-6 14:03
黎個係二個位拖板可以連埋 個dc blocker用,話會更好,我仲考慮緊,定係用番aq1200 因為價錢差不多,即係 ...

如果你留意到有微hum 由機內發出, 猶其是火牛, 用dc blocker或者可以幫忙, 而我覺得如果同一組線路中有電腦用品的話最好都是加上。
在別人的地方試過有加和沒加是有出入, 而在表現上就有少少圈點的地方。 有的說不用會自然一些, 有的是用了就一可以把聲音收緊減少“毛邊”