設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

黃金玩家

一斤花生@G 發表於 2021-5-7 18:49
如果唔換喇叭,換下喇叭線加強低音囉, 你話鍾聽女細人聲,有冇諗過換proac db1? 我試過低音都好夠,而 ...

係度放毒 😏
proac db1 唔平都要成 $18k
早兩天在 深水埗 佳音  有幸坐皇帝位聽 proac d30r 座地,  女聲絕對收貨,只是個氣動高音有些吉耳,在口琴聲明顯. D28 半球高音我估會啱我杯茶多D.
大約知道 proac 的聲底👍

現時低音我算滿意了,對b&w607半年了,開哂聲,就繼續聽享受收成.
接著會upgrade Dac 和 喇叭線

1萬

白鑽玩家

老而不

SimonHon@FB 發表於 2021-5-7 18:17
加里兄,diy 線 我玩過下就算了,
1 對整個系統增加不確定因素,eg 任何一個焊位接觸不當/假焊 都會衰聲 ...

喇叭線買散線就OK的. 這是沒困難的地方,
但是遇上要焊的地方, 就真係好講技巧.  淨係線芯要用多少松香, 散線要不要先上錫入芯, 用什麼錫都係好多學問.
人地工廠日日不斷做, 技巧一定好過DIY玩家

還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2021-5-7 20:29
喇叭線買散線就OK的. 這是沒困難的地方,
但是遇上要焊的地方, 就真係好講技巧.  淨係線芯要用多少松香,  ...

我現在還用緊 diy 楊陽Y8 線,連錫都冇焊,上螺絲,應該唔用得幾耐

鑽石玩家

SimonHon@FB 發表於 2021-5-7 20:54
我現在還用緊 diy 楊陽Y8 線,連錫都冇焊,上螺絲,應該唔用得幾耐

係時候要買對正規喇叭線囉, 平平地咪買qed 或或者supra ,升級改善應該會好大,

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 認同到一個點呀

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-5-7 21:20
係時候要買對正規喇叭線囉, 平平地咪買qed 或或者supra ,升級改善應該會好大, ...

有時平平地的QED配入門機都真係可以好好聲
至少當唔要求有某強烈特別口味時候。
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-5-7 20:09
我諗佢講的 "AQ 中下"應係NRG系列. 如果要我買NRG的話, 就不如去買平D的Supra 好過了 .
反正同佢講的一 ...

所以我都係訂 左二條MONSOON 同aq 1200電處算.......

如果二條線到左先   順便可係amp試下聲低    聽下咩情況先~再諗買咩線~       

不過真係唔知道幾時有....所以訂左先~

仲有想問下鍍銀IEC C-13 (15A) 及IEC C-19 (20A) 可供選購 係咩作用?

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-5-7 22:15
有時平平地的QED配入門機都真係可以好好聲
至少當唔要求有某強烈特別口味時候。 ...

起碼聽情楚原身體喇叭 係咩音色先......  我之前條淘仔喇叭線都係太重口味,  根本聽唔清楚自己對喇叭聲低  

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-5-8 01:22
所以我都係訂 左二條MONSOON 同aq 1200電處算.......

如果二條線到左先   順便可係amp試下聲低    聽下 ...
仲有想問下鍍銀IEC C-13 (15A) 及IEC C-19 (20A) 可供選購 係咩作用?

IEC C13 和C19 出入是在插頭的型狀和可以支援的電流:

鍍銀就是為了可以令聲音傳快D, 中-高音位尖DD  
我自己就主張用回銅最好.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-5-8 01:23
起碼聽情楚原身體喇叭 係咩音色先......  我之前條淘仔喇叭線都係太重口味,  根本聽唔清楚自己對喇叭 ...

雖我都是同意source first 的前提,  不過如你所真正感受的: 線材都是很重要的一環.  

現在線材牌子多過以前,  不同的線材有自己的取向, 於是有不同的效果.  
唔應該未了解就減低了線材的重要性.
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-5-8 06:44
IEC C13 和C19 出入是在插頭的型狀和可以支援的電流:

即係c19好d?大電流