設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

銀級玩家

一斤花生@G 發表於 2021-5-4 01:52
如果空間唔大 玩下 Wharfedale EVO 4 2 會唔會好D呢?    你純粹只係想低音好D多D?  八爺都係玩黎對 ...

今晚去輝煌聽了 EVO 4.2, 在200呎房 中低音都非常強,胡琳 把聲都變厚了,我80呎房間應該吃不下了.
而個氣動高音,完全不吉耳,我覺得wharfedale 刻意把高音磨滑了,但也令分析力 空氣感削減了

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

SimonHon@FB 發表於 2021-5-5 20:29
今晚去輝煌聽了 EVO 4.2, 在200呎房 中低音都非常強,胡琳 把聲都變厚了,我80呎房間應該吃不下了.
而個 ...

師兄,我房得70尺左右,聽BS403高音都唔吉耳,你80尺應該無問題。
國仁係片尾都有講過細地方玩坐地喇叭的事,師兄可以參考下

如果有心儀喇叭因覺得地方細而改買對唔係最想要的就個空間,換換症好大機會會病發。
難得試到對自己覺得好聽的喇叭,我覺得只要有心set,細地方都可以好好享受音樂。
CAS: Audirvana + Flac
Preamps + DAC: KECES S3
Power AMP: KECES S125 x2 Bi-AMP
Power Supply: KECES BP-2400
Speakers: Elac Vela BS403
Noise Reduction: Telos Macro N + Macro G

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

試吓呢對

鑽石玩家

SimonHon@FB 發表於 2021-5-5 20:29
而個 ...

書架喇叭都咁勁,有冇睇過用咩m推?咩線材 ,幾大聲? 咁你用坐地咪仲難控制,

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kimcity 發表於 2021-5-5 21:39
試吓呢對

呢條線啱啱聽咗1小時….好滿意!
之前嘅問題解決左唔少…繼續煲下佢先👍🏿

再次謝謝師兄帶我去入手…一齊買嘢真係開心🤣

但奇怪地冇分紅白線…兩條毛毛一樣🙈😆

做個記號先😅

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

入開有感情…平平哋試吓呢條先

鑽石玩家

Arong2020 發表於 2021-5-5 23:47
入開有感情…平平哋試吓呢條先

做緊特價喎 咩價錢呢?

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

一斤花生@G 發表於 2021-5-6 00:45
做緊特價喎 咩價錢呢?

德發地庫 1180,有買趁手
TV.  :Panasonic HZ-1000 oled
AMP :ONKYO 5010
INT  :Marantz model 30
CD : Marantz sacd 30 N
前置 : ELAC BS403
中置 : ELAC CC241
後置 : ELAC 301.2
十仔:  Velodyne spl-1000 Ultra

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-5-5 07:06
電處的話, 我覺真係換成技術的isotek 就可以 , 猶其如果唔想太多AQ成份.

人生浮沉幾十年, 無錯我可能真 ...

https://tw.my-hiend.com/%E9%87%8 ... %E7%90%86%E5%99%A8/  

IsoTek EVO3 SYNCRO UNI

我睇中黎個~因為岩曬我 器材唔多 又可以一試效果大唔大, 想買黎個插係部串流機到試下先~ 你有咩意見呢? 但係又要買多條線比佢入牆身~

我諗緊住買個試下, 再用跟機線試下先~ 如果效果大, 應該會買番 ISO TEK電源線配合番~   因為傳統電處 基本有 5~6個以上插位,

而且我AMP 連串流機  再多個music server  都係三個位,  如果試用完AMP都係插牆身先掂水,就真係浪費曬.....

鑽石玩家

kimcity 發表於 2021-5-6 01:45
德發地庫 1180,有買趁手

可惜上個月已經買左AQ 喇叭線同RCA線~ 如果唔係,都會考慮下~

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 恭喜哂Ching

查看全部評分