設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-5-8 06:54
雖我都是同意source first 的前提,  不過如你所真正感受的: 線材都是很重要的一環.  

現在線材牌子多過 ...

因為如果 一開始用味精重d線.....你會搞唔清自己喇叭  聲底有乜要改善, 會令到自己根本唔知道要買條咩線修改個人口味~

好彩我之前問你意見~ 我買左aq 喇叭線  三頻真係平衡 有音樂感~  低音又多番小小   

當然如果我當初 條喇叭線 係屬於中性的話   我諗我會買條人聲出d喇叭線~ 因為我鍾意人聲多d  出d   

我早二日插番條淘寶喇叭線,試聽下 真係 覺得高音好尖  人聲係出 ,但比較冇aq咁柔 同埋低音 好似冇左一半咁多......

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

想請教下各位師兄!
其實喇叭線需唔需要煲下先至會好!
如果要需要幾多小時左右!
各方面相差大唔大呢🙏🏿
我所知耳機線就一定要….未煲相差幾遠下..😅
耳機線好似都起碼100小時🤔

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2021-5-8 13:24
想請教下各位師兄!
其實喇叭線需唔需要煲下先至會好!
如果要需要幾多小時左右!

煲線....
我主張日日平常用而不是煲線機, 盡量播不同類別的曲目。
如果一個月 日日用1-2小時, 大概1 個月其實差唔多。 不過有人話有d牌子要煲耐少少, 只是我覺得按常理不會太長時間。
最明顯的變化期係初10-20小時, 之後就你要好細心留意先會發覺。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 Thks!

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-5-8 07:22
即係c19好d?大電流

只係c19容許多少少電流通過。

一台機要用多少電流是固執定的, 可以由說明書搵到。比如一台只用3A的電流的就只是用3A, 不會因為c13 或c19而改變。

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-5-8 14:03
只係c19容許多少少電流通過。

一台機要用多少電流是固執定的, 可以由說明書搵到。比如一台只用3A的電 ...

多謝指教,咁我去馬落訂囉!

黃金玩家

kl122002 發表於 2021-5-7 22:15
有時平平地的QED配入門機都真係可以好好聲
至少當唔要求有某強烈特別口味時候。 ...

Wish list 裏會買Neotech, 現在rca 都用緊neotech 3001, 滿意
qed 和 supra 都會留意下👍

黃金玩家

三星玩樂勲章

我係友城十六樓 diy呢隻線

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

ATC7 發表於 2021-5-8 15:42
我係友城十六樓 diy呢隻線

我後置用緊😛

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 Haha…啲好嘢去晒你嗰度!^^

查看全部評分

TV.  :Panasonic HZ-1000 oled
AMP :ONKYO 5010
INT  :Marantz model 30
CD : Marantz sacd 30 N
前置 : ELAC BS403
中置 : ELAC CC241
後置 : ELAC 301.2
十仔:  Velodyne spl-1000 Ultra

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-5-8 13:58
煲線....
我主張日日平常用而不是煲線機, 盡量播不同類別的曲目。
如果一個月 日日用1-2小時 ...

明白!唔該晒師兄!

因為昨日換換症發作,入多條喇叭線玩吓!
頭一個鐘頭發覺…人聲高位有啲懵,次次哋聲,聽落咬音不準咁!低頻也欠少少!
但今日已經聽左五六個鐘頭,聽得出慢慢各方面已經改善咗好多!應該係慢慢進入狀態….呢條肯定好過之前嗰條😊

初頭有啲擔心咁解!而家明白!唔該晒

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 恭喜哂Ching

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-5-8 14:13
多謝指教,咁我去馬落訂囉!

C13 和 c19 的插座唔同,希望你唔好訂錯