設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-4-27 23:36
如果Flac 和CD 一樣, 那麼我可能會多買一些file 而不是CD了
實體CD 真是有點太佔地方之餘, 有些新錄音在f ...

如果用cd 機聽 對比flac我就唔知道,因為冇cd機  但純以file 黎聽 flac同 wav係一樣

自己用電腦rip cd 出黎flac 及 網上同一隻碟買file 都係一樣聲,       可能我聽唔出....

之前睇一堆咩 神器要消磁 又外置藍光機  加個牛比電  去rip  我真係聽唔出 分別係邊

所以建議自己聽聽...反正成本好小      

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2021-4-28 03:53
對小型喇叭而言,腳架的重要性已經
可以被視為器材一部分,某些喇叭更
有專用腳架(例如700仔)所謂書架喇 ...

情況同 Crystal Cable 的 Minissimo 喇叭, 舊Tannoy Stirling , Klipsch Heresy  等等一樣, 要用返佢的喇叭架先得.
不過至於我手上的一對Autograph mini都試過放上腳架, 反而覺聲麻麻地, 聲音係好硬而且有點銳利過頭了. 都係搵個平面地方就甘放上去加個墊材, 便順耳一點.

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
old8woman + 80 + 80 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-4-28 03:56
如果用cd 機聽 對比flac我就唔知道,因為冇cd機  但純以file 黎聽 flac同 wav係一樣

自己用電腦rip cd  ...

其實與其搞甘多野不如一台細細的cd機好過.

至於cd消磁 , 早10幾年前真係多人講, 呢個forum都有舊人講,  有人曾對我說所謂的"消磁"其實係幫cd上磁, 對我解說左一堆.
問題係cd係膠片, 只有中間的反射層是金屬漆,  點上磁?
用vs唔用變化係聽得到的, 只是對我而言, 好多多左絲絲聲在背景, 有d唔應該硬的聲變硬左. 不是種種CD / 音樂類別都可以用 .
我只會講, "甘的野, 我唔用."

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
SimonHon@FB + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-4-28 07:31
其實與其搞甘多野不如一台細細的cd機好過.

至於cd消磁 , 早10幾年前真係多人講, 呢個forum都有舊人講,  ...

CD要消磁?實在有些不可思議!
我只知道錄音機的磁頭要消磁是真的!

評分

unclewong + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2021-4-28 07:41

有, 果樣野在80年代尾-90年 左右起有講過, 之後10年前一堆人在不同的forum 講。
後來有人發現 去SSP 買舊強力磁石在CD 上打圈“都話做到一樣都做到同樣效果”, 於是個消磁機神話破滅左。

近年仲有消黑膠磁的版本:
https://review.u-audio.com.tw/reviewdetail.asp?reviewid=1213

我甘睇,既然一個牌子連這種東西都推出,
自然我也會對該牌子起質疑。

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-4-28 07:54
有, 果樣野在80年代尾-90年 左右起有講過, 之後10年前一堆人在不同的forum 講。
後來有人發現 去SSP 買 ...

八折阿,大家要買歌試上去睇睇

專業玩家

kl122002 發表於 2021-4-28 07:18
情況同 Crystal Cable 的 Minissimo 喇叭, 舊Tannoy Stirling , Klipsch Heresy  等等一樣, 要用返佢的喇 ...

喇叭與腳架入間還有墊材嗎?
音響係用錢買返來響受, 吾係買返來科研.
Accuphase DP560->E650+A48 Biamp->B&W805D3

1萬

白鑽玩家

老而不

andy3210 發表於 2021-4-28 15:00
喇叭與腳架入間還有墊材嗎?

有人用, 有人唔用
只能說效果視乎用家和情況。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我都係用返原廠呢4塊墊,冇試過唔用或用其他方法!
都想知點樣係最好….🤔
聽舖頭講話唔需要用嘢只係加blu tack(少量薄薄地就可以)
未試過..唔知個效果會係點

其實我覺得咁樣係安全啲…驚整花

評分

SimonHon@FB + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

黃金玩家

old8woman 發表於 2021-4-28 07:41

又一攪笑玄學,如果那一點點磁場是有影響,這樣將cd 機對著南北極( 縱向 / 橫向) 擺放都會有分別了