設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ghhf

[隨身耳擴] 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

nightscrawler 發表於 2014-6-3 16:01
電源有好多項目不同形式去玩, 有平有貴, 初嘗建議搵啲容易甩手的產品黎試, 萬一唔啱都容易攪嘛...

另外 ...

DSD, 32bits? 對我有無作用, 試聽完先知, 其實個樽頸可能係我自己耳感 .....

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

nightscrawler 發表於 2014-6-3 16:01
電源有好多項目不同形式去玩, 有平有貴, 初嘗建議搵啲容易甩手的產品黎試, 萬一唔啱都容易攪嘛...

另外 ...

至於電方面, 我用AK100插USB叉比電, 同AK100純行電池, 輸入比坐枱組WA6 SE/ D7100又有分別, 動態差咗人聲韻味亦無咁出, 雖然唔算係明顯, 但細心就聽到分別 ..... 所以更使我有決心要起個電池組, 配個DC穩壓器比電個系統, 特別係個音源(而家係AK100, 遲d會入多個DAC/ DAP)行無染電池DC .....

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

雖然小弟正密謀行電池系統供電, 我今曰再做多一個試驗, 睇下電對音質既影響程度. WA6 SE自己巳經有獨立隔離供電, 我試聽WA6 SE插係普通拖板, 同有抗干擾拖板分別 ..... 結果

抗干擾拖板提升咗WA6 SE出聲高音音域同整體空間感 ..... 而且係好明顯既改善, 一個4位頭抗干擾拖板只係雖要HK$68就有咁大差別, 呢個結果實在比我覺得好意外 ..... 再一次確定咗淨電源既重要性

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ghhf 發表於 2014-6-4 20:40
雖然小弟正密謀行電池系統供電, 我今曰再做多一個試驗, 睇下電對音質既影響程度. WA6 SE自己巳經有獨立隔離 ...

經過再三試聽, 小弟要作出修正, 打倒作日的我, 有錯就要認 ..... 加咗個抗干擾拖板, 其實無減低WA6 SE噪音(WA6 SE個獨立隔離電組, 係好有效率), 係我呢個個案, 抗干擾拖板只係改變咗音調響應, 高音同空氣感提升咗(有d過咗火, 高清得來失去咗實在感), 代價係低音就被壓縮, 失去咗勁力 ..... 所以我決定WA6 SE直接插入牆AC座唔經拖板了, 亦會換一條靚AC電源線比WA6 SE.

WA6 SE就會keep住行AC電, 至於AK100同AMP-HP就會行外置電池(可以同時出+5V同+12V).

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
hiyori + 20 + 20

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

自從入咗座枱耳膽擴WA6 SE之後, 其實又開咗另一個出血位, 不過小弟唔係極度發燒燒壞腦之人, 依然好理性, 經常將性價比放係心. 經過審時度勢, 一輪回顧盤算之後, 將自己既前途, 出血量敲定咗係$20K之內:

- WA6 SE 整流及功率膽升級 (跟機來係最平價膽, 可能係小弟小見多怪, 不過d聲巳經好正, 學習收多另外2套唔同味道靚聲舊膽做儲備) < $7K
- WA6 SE 升級13A AC電源線 < $1K
- WA6 SE 3.5 -> RCA單晶銅線輸入線 < $1K
- DSD DAC/ DAP (物識中, 準備行電池組供電) < $10K
- 外置電池+5V/+12V供電 DAC/ AK100/ AMP-HP < $1K

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

玩咗兩個幾星期, t51p係AMP-HP上巳經唔覺有太大變化, 人聲唔夠到位, 低音渾勁但欠層次, 哨音底仍然明顯 .... AMP-HP配t51p比我感覺出聲太過"脆", "散"同"哨" ..... 睇來AMP-HP係唔多夠力, 煲唔開同煲唔鬆t51p .....

果然我將WA6 SE改推t51p幾個鐘, 效果明顯好多, "脆", "散"同"哨" 都減低好多, 整體音質衡均咗 ..... 跟住t51p再比番AMP-HP推, 效果都係有改善 ..... t51p單靠手提耳擴其實都唔易煲得好, 我而家將WA6 SE只推t51p, 希望盡快煲熟佢 .....  

銀級玩家

ghhf 發表於 2014-6-9 17:12
玩咗兩個幾星期, t51p係AMP-HP上巳經唔覺有太大變化, 人聲唔夠到位, 低音渾勁但欠層次, 哨音底仍然明顯 ... ...

其實我覺得T51P根本要用枱機推
依隻野係特登做到Portable... 但根本冇乜邊部DAP同手提AMP可以推得哂
唔怪得部AMP-HP ... 一係你換隻易推d既portable headphone 可能有驚喜

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

WallerHomie 發表於 2014-6-9 19:03
其實我覺得T51P根本要用枱機推
依隻野係特登做到Portable... 但根本冇乜邊部DAP同手提AMP可以推得哂
唔怪 ...

t51p推得好其實真係唔錯的, 動態同分析力高, 係WA6 SE出聲係OK的, 我而家先試下用WA6 SE推佢一排(1-2星期), 等t51p放鬆d, 再睇下係配返AMP HP既表現再考慮.

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ghhf 發表於 2014-6-7 14:01
自從入咗座枱耳膽擴WA6 SE之後, 其實又開咗另一個出血位, 不過小弟唔係極度發燒燒壞腦之人, 依然好理性, 經 ...

講到升級,又係一宗人間意外出血惨案,話説今日去訂一條靚靚AC電源缐比WA6 SE, 店長介绍後選定咗一種有獨立屏隔靚缐,點知一講到長度,就覺得6呎唔多夠,加上店長話線長d係有缓冲作用,效果更好,最後決定造一條10呎電源線比WA6 SE, 超支一倍,不過算啦,得一條就做長d靚d豪d,同時包括煲線服務,過2日有得攞,好期待試線效果

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ghhf 發表於 2014-6-7 14:01
自從入咗座枱耳膽擴WA6 SE之後, 其實又開咗另一個出血位, 不過小弟唔係極度發燒燒壞腦之人, 依然好理性, 經 ...

7K + 1K + 1K + 10K + 1k = 20K,  其中 DSD DAC/ DAP (物識中, 準備行電池組供電) < $10K 係最大筆?

你仲有 out budget 既習慣!

咁玩法都仲繼續用和物識另一部 DAP 來做 source?  

我做醜人講幾句唔啱聽既,唔好買 Power cord/ cable 住啦,亦都唔好諗揀個部 DAP 啦,買部台 DAC 先啦,到大局已定才再配線都未遲,你現在都未知 加左 DAC 後要加 Dynamic 定要高音圓潤 D,到時 D 線夾唔啱要再買過自討苦吃了!

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50