設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ghhf

[隨身耳擴] 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

大局巳定, 今日收拾剩餘物資,見到AMP HP條原廠過機缐,賣相真係麻麻(聽落其實ok的),不過出於好奇, 決定再試一次肯定條缐有幾大差别,唔係講靚唔靚仔,係再次確定對音質有幾大影响,好明顯條過機缐係好值得投資,起碼差二個層次。

原廠缐→單晶銅缐→銀缐, 再升级咗OPAMP做Muses02,唔覺唔覺咁,原來今日既结果,起碼係巳經提升咗三級啦, 有d嘢真係錢作怪的 .....   

星級玩家

ghhf 發表於 2014-5-31 21:00
大局巳定, 今日收拾剩餘物資,見到AMP HP條原廠過機缐,賣相真係麻麻(聽落其實ok的),不過出於好奇, 決定再 ...

哈哈, 好音質係要俾錢買的
不過線材帶嚟嘅升級,
我係覺得同器材質素成正比嘅~

銀級玩家

ghhf 發表於 2014-5-31 21:00
大局巳定, 今日收拾剩餘物資,見到AMP HP條原廠過機缐,賣相真係麻麻(聽落其實ok的),不過出於好奇, 決定再 ...

反而我覺得Analog線對音質既影響大過Digital線好多...
我試過拎條ADL iD-30PA同ALO Copper 22比 (兩者同為30 pin to USB)
價錢後者貴成千 但我發覺音質差異竟不出5%  
可能我真係木耳

星級玩家

WallerHomie 發表於 2014-5-31 21:40
反而我覺得Analog線對音質既影響大過Digital線好多...
我試過拎條ADL iD-30PA同ALO Copper 22比 (兩者同 ...

我開頭都覺得digital 影響唔大...
但其實唔係,
而且仲會保留該線材analog 版嘅風格...

就用返sxc 同copper 22 嚟比,
sxc 明顯收bass 凸中頻,
copper 22 相對bass 重, 下盤飽滿啲~
表現同耳機線版本一致~

不過... 我唔明點解會咁

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

WallerHomie 發表於 2014-5-31 21:40
我試過拎條ADL iD-30PA同ALO Copper 22比 (兩者同 ...

照計Analog訊號如果有閃失, 係無得救, 直接影響音質, 而Digital訊號仲有運算方法可以收復.

正路係Analog訊號線物料同質量要求係要高d, Digital訊號線相對質料因素作用無咁大 .... 我有無唔解?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

domikase 發表於 2014-5-31 21:30
哈哈, 好音質係要俾錢買的
不過線材帶嚟嘅升級,
我係覺得同器材質素成正比嘅~ ...

"..... 我係覺得同器材質素成正比嘅" ...... 係, 如果個樽頸係係條線度(特別係傳輸Analog訊號), 暗示對高質素器材有大作用同意義.

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

domikase 發表於 2014-5-31 21:45
但其實唔係,

Digital線都可以保留所用物料係傳輸Analog訊號時特性, 的確難明 .....

C兄係咪指呢兩條?

SXC 24 USB

Copper 22

銀級玩家

domikase 發表於 2014-5-31 21:45
但其實唔係,

始終銅同銀分別會比較大... 音色差異較明顯
冇記錯SXC好似係銀溝銅 應該都易分

但如果係7N OCC vs 7N OFC要分得出就真係唔易

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

剛剛試聽完Woo Audio WA6, 無咩WOO, 有d失望 ....... 但始終都出咗事, 攞咗一箱嘢返屋企 ......

補充內容 (2014-6-1 17:22):
WA6順柔平衡, 但無咩驚喜, 本來想就咁走人, 一場去到, 試埋WA6 SE ..... 點知即時感受到果種 - 勁, 柔, 淨既雄渾力量 .....  感性戰勝咗, 咁就中毒出事啦!

補充內容 (2014-6-1 17:32):
老實講WA6出聲同部HP-V1唔差得好多, 亦無Ernestolo既動態能量, WA6 SE出聲真係好有感染力, 親身感受先知道分隔式獨立供電效果係可以差咁遠!

補充內容 (2014-6-1 17:38):
同時試WA6 SE配HD800, 同我既D7100對比, 覺得WA6 SE配D7100要好好多(條耳機線都可能有影響), 好有膽味, HD800就偏冷, 高清有餘, 雄渾不足 .....  

補充內容 (2014-6-1 18:38):
WA 6 SE試推t51p, 低音都係太誇, 出聲感覺亦比較緊, t51p仲未煲夠火喉 .....

補充內容 (2014-6-1 21:47):
WA6 SE試推我隻低抗入耳式xba-4, 出聲衡均無偏重低音, 動態反應快, 音場亦有提升, 雖然同D7100無得比, 但效果比t51p好, 有d驚喜 .....

補充內容 (2014-6-1 22:22):
試聽咗, 特別係同HD800比較之後, 我可以肯定WA6 SE同D7100就算唔係絕配, 都係一流合拍(當然係連埋條耳機線一齊講), 聽同一首女聲歌而家係會毒到打冷.

補充內容 (2014-6-1 22:30):
我覺得WA6 SE最大特點係衡均, 但唔平淡(對比WA6, HP-V1), 有力量性格, 但唔會狂嘢失控(對比Ernestolo), 圓潤通透, 極度寧靜, 完全察覺唔到底噪 .....

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

臨時砌機位, 剛剛接好線, 新既住家組合, 試聽中 .....

補充內容 (2014-6-1 18:10):
"全膽A類", 以前就聽得多呢個名, 得個想同估字, 今次係小弟人生第一次真正體驗啦, 當然係入咗個小門口, 但唔想踩得太入 .....

補充內容 (2014-6-1 18:42):
世事就係咁, 一心以WA 6做目標, budget, 擺放位置都預好哂, 點知試聽失望 ..... 跟住又發現新驚喜, 感性超越理性, over budget, 擺放位置要重新安排 .....

補充內容 (2014-6-1 21:53):
其實決定入WA6 SE之前, 亦考慮過其他類膽耳擴, 例如Schiit SCH-03 ( Lyr ), 同Pathos Aurium, 不過最後都係選返"全膽A類", 細細個時既經典憧憬 .....

補充內容 (2014-6-2 17:13):
WA6 SE外型簡約豪傲, 我選咗黑色睇落更能體現佢既實力, 攞上手就知佢既份量, 工藝質量真係無容置疑, WA6 SE不失係一座經典藝術美坐枱全膽A類耳擴 .......

評分

參與人數 1威望 +9 金錢 +9 收起 理由
WallerHomie + 9 + 9 超正!

查看全部評分