設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ghhf

[隨身耳擴] 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kenny@myself 發表於 2014-5-22 11:02
C-hing, u use volume max 75, or phone out adjust volume when set up Amp-HP??

我個組合AK100 set咗去65,係AMP HP,Vol調去到大約70%就係我最舒服音量。我試過出75,聽唔到有咩分别,所以決定留番一手唔去到盡。

補充內容 (2014-5-22 19:12):
我返覆再試聽比較 AK-100出75, AMP-HP Vol大約係1/4位; 同AK-100出65, AMP-HP大約係1/2位 ..... 決定收返之前既講法 ..... AK-100出75, 聲更清柔純!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

出街就會配t51p或者xba-4,AMP-HP初步感覺真係一部幾單純耳擴(電流放大),提升咗音質,但對音調風格無咩大改變。

煲多佢幾日再睇吓有咩感受分享。

銀級玩家

D7100唔算難推
但係DAC質素好重要
用AK100個粒WM8740有d暴珍天物

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

WallerHomie 發表於 2014-5-22 20:19
D7100唔算難推
但係DAC質素好重要
用AK100個粒WM8740有d暴珍天物

D7100 同AK100一齊行咗年幾,隨咗嫌仲有少少木桶焗聲之外,一路行得唔錯。

最近入埋隻t51p就覺得AK100推力真係差些少,所以先決定要入耳擴。

C兄意思係咪AK100配唔起D7100?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我用魔術貼係中間,AK100加AMP-HP單手都可握得好,選歌都Ok

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

tommy852 發表於 2014-5-22 10:51
等我又去試下

個人感覺,如果未加耳擴係50分,咁加咗耳擴就有70分係舒服(動力響應提升),再將銅線轉銀缐,就係100分先有沉醉享受感覺(音場擴展)。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

AK100配AMP-HP煲咗幾曰, 我越來越覺得AK100 set死出最大75效果最好更清柔純, 唔知係咪真係變成lineout, 不過信自己隻耳就最穩陣 ….. 整體感覺AMP-HP可以用簡單就是美來形容, 新組合試推我三隻耳機D7100, t51p, xba-4, 有少少故仔感受分享:

1. AK100+AMP-HP+D7100

話說年半前一齊入咗AK100同D7100, AK100推D7100其實唔錯, 不過我覺得D7100音場唔夠, 聲太焗木桶咁聲,  放棄原裝耳機線, 試咗7N銅線同金銀線, 最後金銀線效果最好, 加強咗音場立體感平衡番D7100持性. 而家加埋AMP-HP, 同樣試咗幾條過機線, 又係銀線效果最好, 除咗即時感受到動能力量提升, 音場立體感再次得到擴展, 巳經完全感受唔到之前木桶聲底, 呢個組合出聲係好均衡, 動態凌厲, 細緻清甜, 鬆軟柔順, 立體通透 ….. 可以用沉醉享受來形容.

2. AK100+AMP-HP+t51p

t51p入咗一個星期, 配AK100效果唔理想, 覺得t51p低音太誇張, 下下打大鼓咁, 雖然分析力高, 不過出聲啞焗又充滿金屬齒哨聲底 ….. 配AMP-HP煲咗幾日有明顯收斂, 動態同音場都有明顯改善. 中低音雄渾有力, 但清澈細緻有餘, 柔順不足, 金屬齒哨聲底都仲好明顯 ….. 始終係新組合, 應該仲有好多變化空間, 係往後日子力煲組合.

3. AK100+AMP-HP+xba-4

又係年半前同AK100一齊入, 主要係出街用, 所以 AK100同xba-4係配得最長時間, 聽住佢一路成長進步 ….. 組合唔被睇好, AK100話推力唔夠, xba-4又話係低抗大食難推 ….. 最初又係低音太誇張, 下下打大鼓咁, d聲拆開各自各唔協調, 音場又係唔夠. 日子有功, 出街幾乎日日都有聽1個鐘以上, 年半之後我隻xba-4變得好衡均協調, 同最初比完全無法想像AK100直推xba-4可以有今日效果. 可惜AK100加咗AMP-HP之後反而完全推唔到xba-4 ….. 我隻煲熟咗既xba-4而家只可以收起做輕便備用耳機.

純粹個人經歷分享, 每個人感受不同, 無絕對對錯, 各位C兄有意見可以提出分享.

補充內容 (2014-5-24 11:01):
AMP-HP行咗幾曰, 但都同買機果日試聽果部AMP-HP demo機效果仲有距離, 所以我對自己呢個迷理組合仲好有期望, 特別係配t51p, 如果可以改埋t51p條耳機線就.....

補充內容 (2014-5-25 11:08):
新組合每曰都有變化, t51p反應巳經變得均衡返好多, 音調細節變化捕捉同演繹亦好有韻味 ..... 如果D7100係自然優雅, 咁t51p就係科技數字 .....

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

AMP-HP玩咗差唔多一星期, 總括來講完全達到我預期目標同期望, 輕便, 低噪寧靜, 穩定, 又唔熱, 性價比高, 實而不華, 係手提耳擴經典! 其實我有考慮過換咗部AK100, 入新既低抗輸出DSD DAP, 不過, 覺得未係時候 ...... 又考慮過其他牌子形號手提耳擴, 始終都係簡單就是美, 報告暫告一段落!  

進階玩家

呢部可以換OPAMP,好似幾好玩

http://labkable.com/products/AMP%252dHP-如何更換OPAMP.html

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Archie 發表於 2014-5-25 13:42
呢部可以換OPAMP,好似幾好玩

http://labkable.com/products/AMP%252dHP-如何更換OPAMP.html ...

其貌不揚既AMP-HP特點就係無咩特點, AMP-HP基本上係一個功率(電流)放大器, 提升整體音質, 無咩改變音調, 所以AMP-HP相對容易配合其他DA及耳機.

有興趣C兄, 2011年有一篇文好值得參考:
http://www.head-fi.org/t/568054/review-audinst-amp-hp-portable-headphone-amplifier