設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ghhf

[隨身耳擴] 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

銀級玩家

ghhf 發表於 2014-5-29 11:10
係,AMP HP算係交到功課,配t51p唔錯,我覺得頭幾日一直都聴到有進步。

以On-Ear Headphone黎講
我覺得T51p都幾食推力下
夾得好既話依隻野真係好好聲

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

WallerHomie 發表於 2014-5-29 12:00
以On-Ear Headphone黎講
我覺得T51p都幾食推力下
夾得好既話依隻野真係好好聲 ...

係,t51p捉d音調變化同尾音呼吸嘆氣聲唔錯,好出到歌聲韻味。

小弟利益申報先,雖然我自巳滿意组合表現,都唔想好似一面倒咁話AMP-HP既好處,各人感受唔同,都係要信自己隻耳 ..... 何況我部AMP-HP買時巳經升級咗粒OPAMP,仲有配過另一條靚仔過機線,所以已經唔可以直接簡單比較啦。

補充內容 (2014-5-31 10:39):
其實我覺得今曰組合巳經比買機試聽demo機效果有過之無不及, 好明顯t51p變化得好快, t51p出聲有時過度脆硬, 可以圓滑柔潤番d就更好 ......

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小弟作日又去試聽一部座枱純AMP有膽有石行D類耳擴, 用AK100入出比t51p, 呢隻嘢用幾個字形容, "場感豐富, 雄渾響亮, 動力爆發, 幾近狂野" .....       

銀級玩家

ghhf 發表於 2014-5-31 10:31
小弟作日又去試聽一部座枱純AMP有膽有石行D類耳擴, 用AK100入出比t51p, 呢隻嘢用幾個字形容, "場感豐富, 雄 ...

印象中D7100既音色算係幾淡 冇咩個性 似張白紙...
夾EQ應該幾好玩 (Denon自己都有出EQ Apps)

D7100夾膽機效果應該唔錯 將膽味完全散發出黎
所以出黎既聲又係第二個世界 完全唔同既感受 (產生升級感既錯覺)

BTW 依隻耳擴幾靚仔

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

WallerHomie 發表於 2014-5-31 11:46

雖然我唔係一面倒鍾情膨湃膽味(而家AMP-HP我覺得出聲casual輕快出街唔錯), 我都有咁既取向想D7100配部膽味機主力係屋企聽, 我shortlist咗下面三枱, 試聽完再考量作最後決定.

1. Fostex HP V1
2. Carot One Ernestolo
3. Woo Audio WA 6

銀級玩家

ghhf 發表於 2014-5-31 13:05
雖然我唔係一面倒鍾情膨湃膽味(而家AMP-HP我覺得出聲casual輕快出街唔錯), 我都有咁既取向想D7100配部膽 ...

HPV1好似冇得換管...
同埋依部取向係便攜
如果係想買座枱機就唔好諗佢喇
5千幾 有膽既特性但唔算好出色

Carot One Ernestolo... 睇價錢好似幾抵
但好唔好聲就因人而異 耳聽為實保障d~

Woo Audio WA 6可以參考下面開箱文:
http://udeupa.wordpress.com/2010 ... BC%9A-wooaudio-wa6/
依部可玩性應該高D 可以換管既數目亦較多

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

WallerHomie 發表於 2014-5-31 13:19
HPV1好似冇得換管...
同埋依部取向係便攜
如果係想買座枱機就唔好諗佢喇

C兄有見地, 長遠計係WA 6好玩, Ernestolo 無咁多嘢玩, 不過勝在細細粒又唔熱, d聲膽味係高HP V1成大截 ..... 我呢兩曰試聴埋WA6配AK100同D7100睇下會唔會被感動(其實係幾有期望的) .....

補充內容 (2014-5-31 15:21):
我都有試過部靚仔Beyerdynamic A20, 配D7100出聲好清新, 不過好似無咩激情膽味, 又試A20推HD800, 我覺得唔係好夾, 偏冷同太過鉅細無遺 .....

補充內容 (2014-5-31 16:09):
http://i116.photobucket.com/albums/o2/udeupa/WOOAUDIO/WA6/WA6-21.jpg

補充內容 (2014-5-31 18:27):
亦試聽過Dr.DAC2 dx, 巳經升級咗所有OPAMP, 整體好均衡, 聲暖舒服, 不過我聽過Ernestolo比較之後, 就知道同膽味係完全兩回事 .....

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

WallerHomie 發表於 2014-5-31 11:46

講開玩EQ, 我試過玩AK100上面EQ功能(USER, PRO), 個人覺得係得不嘗失, AK100個EQ一着, 出聲就啞咗一截, 音場都襟窄咗, 所以係AK100上我都無再玩EQ啦. 另外AMP-HP我覺得插住隻牛一路叉一路聽, 出聲又係差咗, 而家煲機我都係等佢充滿電, 斷咗牛電先開聲(純行電池) ..... 小小發現分享.

星級玩家

ghhf 發表於 2014-5-31 16:04
講開玩EQ, 我試過玩AK100上面EQ功能(USER, PRO), 個人覺得係得不嘗失, AK100個EQ一着, 出聲就啞咗一截,  ...

如果玩eq 機,
一定係玩cowon,
嚟緊好似有新機出~

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

domikase 發表於 2014-5-31 16:15
如果玩eq 機,
一定係玩cowon,
嚟緊好似有新機出~

C兄唔好再放我EQ毒住, 等我排咁d膽毒先再講 .....