設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ghhf

[隨身耳擴] 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

星級玩家

恭喜樓主, WA6SE實在是一部很好的HP AMP 啊~
Accustic Arts Drive I, PreAmp, Amp II; Orpheus Dac One SE; PMC OB1; Rudistor 030AE; Lotoo Paw Gold Touch; HiFi ET MA9; Sennheiser HD800; Rhines Stage 5; UM 3DD

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

nightscrawler 發表於 2014-6-2 00:25
恭喜樓主, WA6SE實在是一部很好的HP AMP 啊~

係, 聽完覺得WA6 SE真係好正, 好似係"從未如此實在過"咁 .....

就WA6 SE有d個人感受同各位C兄分享, 除咗睇唔同品牌, 我之前一路有做功課, 亦比較過WA6同WA6 SE, 係網上有唔同既評價, 有人話差別唔大, 有人話好唔同, WA6 SE值唔值貴WA6差唔多一倍價錢?

其實WA6有多d膽可以選換, 可玩性好似高d, 而且細一倍體積容易安置, 所以我基本上巳經選定咗WA6. 但係試聽完就覺得WA6同WA6 SE係完全兩回事, 表面只係硬件多咗個金屬箱做隔離獨立供電, 但骨子裏WA6同WA6 SE係兩種完全唔同性格, WA6 SE係改錯名, 有誤導係WA6既伸延版(硬件佈局設計方面或者係), WA6 SE應該有個獨立名比佢比較公平.

講到WA6同WA6 SE音質評價, 就真係審死官啦, 人地點講都只係參考, 好明顯真係要耳聽為實. 不過我覺得有一個重點, 就係我隻D7100(跟後加金銀耳機線)好能夠突顯到WA6同WA6 SE既分別(亦都係可能同個人隻耳感有關), 如果我只用HD800或者t51p試WA6同WA6 SE, 咁好大機會WA6同WA6 SE兩隻我都唔會買, 因為not my cup of tea, 所以係要夾夾夾, 齋聽人talk好易出咗血, 又未必真正入到心頭好.

最後問題, 如果問我WA6 SE值唔值? 斷件計, 多一件, 多一倍價, 好合理, 就係咁簡單邏輯!

星級玩家

ghhf 發表於 2014-6-2 10:39
係, 聽完覺得WA6 SE真係好正, 好似係"從未如此實在過"咁 .....  

就WA6 SE有d個人感受同各位C ...

買音響當然能親身試過才去馬最好, 另外電源可說是一切音響既根基, 攪得好, 絕對係贏在起跑線.
Accustic Arts Drive I, PreAmp, Amp II; Orpheus Dac One SE; PMC OB1; Rudistor 030AE; Lotoo Paw Gold Touch; HiFi ET MA9; Sennheiser HD800; Rhines Stage 5; UM 3DD

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

nightscrawler 發表於 2014-6-2 11:33
買音響當然能親身試過才去馬最好, 另外電源可說是一切音響既根基, 攪得好, 絕對係贏在起跑線. ...

講開電源, 電子年代咁多雜訊, 可能真係要考慮下呢類產品, 唔知有無C兄玩過?

POWER-tunes
http://labkable.com/products/POWER-tunes-.html

Noise-Destroyer
http://labkable.com/products/HiFi-TUNiNG-Noise-Destroyer.html

補充內容 (2014-6-2 15:42):
而家WA6 SE可以獨立入DC電, 其實我有考慮過玩盡d電, 用一組鉛酸電池feed佢, 咁一定係最純無染, 大前題係要搞清楚電源參數同d接線位 .....

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

今次行動組AMP-HP配t51p同坐枱組WA6 SE配D7100(行咗十零個鐘之後, 巳經覺得出聲更鬆更放)都真係大局巳定啦, 暫時都係用AK100做輸入. 兩組都係新, 睇下發展如何有新發現再報告 .....

補充內容 (2014-6-2 16:50):
小小回顧, 如果最初AK100/D7100係舒服, 咁AK100/AMP-HP/D7100係享受(動態反應提升),  而AK100/WA6 SE/D7100就係感動(勁, 柔, 淨).

銀級玩家

ghhf 發表於 2014-6-2 16:18
今次行動組AMP-HP配t51p同坐枱組WA6 SE配D7100(行咗十零個鐘之後, 巳經覺得出聲更鬆更放)都真係大局巳定啦, ...

師兄有冇諗過換AK100 II?
粒DAC好似好D

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

WallerHomie 發表於 2014-6-2 20:32
師兄有冇諗過換AK100 II?
粒DAC好似好D

同各位C兄一樣, 我下一部DAP/ DAC都會一定係玩DSD啦, 至於係咪AK100 II, 又係要做下功課, 試聽下有無感動同誠意, 不過我自己係傾向慢半拍先入場, 因市場產品成熟d, 亦會有多d選擇 .....

補充內容 (2014-6-2 22:05):
如果我試聽分別唔出DSD同PCM分別, 咁我會將資源投資係第二d地方, 果d先係我既樽頸 .....  

補充內容 (2014-6-2 22:19):
老實講, Spec幾勁都係紙上談兵, 如果我耳感唔到, 就係無福消受啦, 不如換靚電靚線靚膽, 實實在在有真享受 .....  

銀級玩家

ghhf 發表於 2014-6-2 21:42
同各位C兄一樣, 我下一部DAP/ DAC都會一定係玩DSD啦, 至於係咪AK100 II, 又係要做下功課, 試聽下有無感動 ...

我覺得16/44.1已經係自己既極限
就算上到24/192我up得出既分別大概得10%...{:9_418:}
所以有時如果聽唔出分別就無謂追逐數字上既差別

況且一首hi res歌都唔平 而且大多數都係古典/大編制/爵士樂
跟本冇自己想聽既曲風
望住屋企個六十幾隻CD 我諗都係玩升頻算{:9_424:}

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

WallerHomie 發表於 2014-6-2 22:57
我覺得16/44.1已經係自己既極限
就算上到24/192我up得出既分別大概得10%...
所以有時如果聽唔 ...

C兄都係務實派弟子,就AK100來講,我覺得16/192係AK100最好,出24/192我覺得仲差咗(可能係我耳感極限),亦試咗FLAC, AIFF, AAC, WAV.... 始終覺得WAV最好聲,所以係AK100我全部行WAV 16/192,對我來講係最優化設定。

星級玩家

ghhf 發表於 2014-6-2 14:27
講開電源, 電子年代咁多雜訊, 可能真係要考慮下呢類產品, 唔知有無C兄玩過?

POWER-tunes

電源有好多項目不同形式去玩, 有平有貴, 初嘗建議搵啲容易甩手的產品黎試, 萬一唔啱都容易攪嘛...

另外亦如樓上師兄所講, AK100已經係瓶頸了, 也可以考慮一下吧