設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ghhf

[隨身耳擴] 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

今晚繼續試新膽RCA 6DR7.

RCA 6DR7少咗GE 6DE7一份狂野, 但出聲勝在好均衡, 同Westinghouse 6DE7比較係更有趣更貼切, 如果Westinghouse 6DE7係高清均衡版, 咁RCA 6DR7就係踏實均衡版  

評分

參與人數 1威望 +25 金錢 +25 收起 理由
hiyori + 25 + 25

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

黑翼菜鳥 發表於 2014-6-18 21:17
看您差不多把各品牌買了回家,6DE7我印象好像只有美國品質,WA6的整流膽才會令人破產~嘻嘻嘻  ...

C兄係識途老馬,心水清,小弟而家只係玩緊d皮毛,下星期應該到戲肉了,一定唔會失望

C兄都提早咗慶祝生日,一不做二不休,一次過滿祝哂所有慾望,期待C兄聽感

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

黑翼菜鳥 發表於 2014-6-18 21:17
看您差不多把各品牌買了回家,6DE7我印象好像只有美國品質,WA6的整流膽才會令人破產~嘻嘻嘻  ...

講開整流膽,就唔可以唔提西電既274B,跟WA6 SE來的都係274B,不過係強國版,價錢係一個天一個地

雖然西電整流膽咁好口碑,但係小弟經過深謀遠慮之後,偏偏就係唔入西電膽,唔係玩唔起,係要玩盡d(274B大把有質素代用膽,又唔想崇尚名牌做儍仔高位追貨),一粒西電巳經可以bid三四粒其他古董整流膽,所以小弟會集中玩幾粒5U4G先,現實係5U4G仲多玩家捧場

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
hiyori + 20 + 20 用家心得

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小弟今日一次過收到六七個包件, 一套官方Sylvania 6EM7升級膽, 同bid返來的幾隻5U4G整流古董膽 .... 雖然非常興奮心急, 但決定唔玩5U4G住, 試咗官方果套6EM7先.

試聽官方Sylvania 6EM7升級膽, 第一個反應係 ..... WOO!!! 之前試其他6DE7, 6DR7配套膽(除咗Westinghouse 6DE7近旁d之外)全部都要放埋一邊, 我收到呢套Sylvania 6EM7係全面, 再次強調, 係全面提升咗音場, 淨度, 密度, 動態, 跳躍, 柔順, 伸展度, 同人聲從未咁清晰咁甜到位 ..... WOO!!! 好明顯, 又係完全另一個層次音質實力既展現 .....

評分

參與人數 2威望 +23 金錢 +18 收起 理由
hiyori + 20 + 15 用家心得
黑翼菜鳥 + 3 + 3 用家心得

查看全部評分

黃金玩家

ghhf 發表於 2014-6-19 22:35
小弟今日一次過收到六七個包件, 一套官方Sylvania 6EM7升級膽, 同bid返來的幾隻5U4G整流古董膽 .... 雖然非 ...

吾用西電GEC U52一樣很不錯的~不過這機用的膽種還真的比較冷門,不過好處是比熱門膽便宜很多
音源: LUXMAN D-06u
耳放: LUXMAN P-700u,AT HA5050H
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

黑翼菜鳥 發表於 2014-6-19 23:04
吾用西電GEC U52一樣很不錯的~不過這機用的膽種還真的比較冷門,不過好處是比熱門膽便宜很多  ...

其實說話好難講到咁盡,今日唔入西電,明曰就唔知了,不過今日我覺得更好既選擇係入多幾粒試下不同口味,我入咗幾隻整流膽有GEC, OSRAM, BRIMAR, MARCONI, EMITRADE, TUNG SOL全部係四五十年代NOS,除咗官方既6EM7, 亦入咗另外兩套唔同牌子6EM7,一來作儲備,二來做音色配對微調,最適合小弟我呢類成日玩嘢揾驚喜之人

黃金玩家

ghhf 發表於 2014-6-20 09:50
其實說話好難講到咁盡,今日唔入西電,明曰就唔知了,不過今日我覺得更好既選擇係入多幾粒試下不同口味, ...

GEC, OSRAM, BRIMAR, MARCONI, EMITRADE, TUNG SOL全部也是有名的好東西,果然做足功課
音源: LUXMAN D-06u
耳放: LUXMAN P-700u,AT HA5050H
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

黑翼菜鳥 發表於 2014-6-20 18:27
GEC, OSRAM, BRIMAR, MARCONI, EMITRADE, TUNG SOL全部也是有名的好東西,果然做足功課  ...

小弟同C兄一樣, 巳經決心踏上不歸路 .....

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ghhf 發表於 2014-6-19 22:35
小弟今日一次過收到六七個包件, 一套官方Sylvania 6EM7升級膽, 同bid返來的幾隻5U4G整流古董膽 .... 雖然非 ...

小弟對官方呢對升級膽Sylvania 6EM7有咁好表現, 覺得事有QK. 我bid返來的NOS配對膽, 好多時最少要行幾個鐘先表現到些少真性情, 官方呢對升級膽一着機就一嗚驚小弟, 使出咗渾身解數 ..... 除咗本身質料好, 嚴選配對, 官方可能亦有一定煲煉後先出廠, 務求使用家馬上有WOO!!!既體驗, 即時中毒上癮, 果然係別有用心 ..... 事實上Sylvania 6EM7既表現, 亦變咗係小弟以後做對比既新標準啦, 你話WOO!!!放毒係咪好成功呢?!   

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
hiyori + 20 + 20 用家心得

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

今晚繼續試新膽Raytheon 6EM7.

行咗3句鐘, 未有任何驚喜, 人聲墮後, 欠缺清晰, 整體出聲亦無膽味豐厚同音場, 同官方果對Sylvania 6EM7完全係兩回事, 連6DE7都不如 ..... 只能證明呢對Raytheon 6EM7點得着出到聲, 好明顯要時間煲出聲, 遲d再跟進 .....