設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ghhf

[隨身耳擴] 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

WA5 初嘗玩死膽(三)災禍不單行

話說小弟係陶醉細品WA5全力推AKG K-1000既效果之際,無啦啦,係毫無先兆下,"霹啪"一聲,就死咗粒訊號膽C3G!

係確定以原廠膽配置再行WA5無事之後,就嚐試去揾出死膽原因! 最初小弟既想法係,可能係個别膽管質量問題,所以小弟繼續續步推進,去番死膽當場既環境,實行案件重組!

跟住將原廠膽再換上C3G,再推HD800行咗幾節,確定正常無事,小弟又再試推番KK! 再一次行番之前既步驟,先係低功率輸出,再試高功率,又試其他選項,例如輸入靈敏度及輸出阻抗等等,體驗各種可能,嚐試揾出WA5推KK耳機既最好配置設定!

正當小弟放鬆警戒,越來越確信之前死膽,只係個别膽管質量問題,真係禍不單行,又出現一次"霹啪"巨響! 又係右聲道! 今次將小弟成個彈起,幾乎嚇散小弟魂魄! 即時又來一次緊急cut電!

小弟再重換番原廠膽配置,將所有嘢打回原,確定WA5及其他膽管無事,今次同樣係死咗右聲道粒C3G! 案件重組變成係,案件重演! 就咁一連死咗2粒訊號膽,真係無陰功 ......

黃金玩家

ghhf 發表於 2017-6-2 10:48

話說小弟係陶醉細品WA5全力推AKG K-1000既效果之際,無啦啦,係毫無先兆下 ...

這麼不幸....
音源: LUXMAN D-06u
耳放: LUXMAN P-700u,AT HA5050H
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

WA5 初嘗玩死膽(四)事實與現象

話説前文小弟描述咗一連玩死2粒訊號膽,充滿血與淚既重大情節,好似引起咗論壇一陣好奇八卦,小弟先感謝各位C兄關心。

雖然鍾意玩嘢,小弟自問都唔係善男信女,出得來玩,都預咗要有番咁上下危機感,玩嘢時會盡量小心同有序咁進行!

今次玩死膽事件,小弟損失其實都唔算得上係巨大,兩粒C3G亦唔算得上係好珍貴膽管,不過事件的確對小弟既自信心唔多唔少有d打撃,亦提醒小弟玩膽真係要小心,今次真係好彩,無死埋機!

咁連死2膽之後,小弟對玩死膽事件有咩頭緒? 小弟就算揾唔到真正死因,都要確定危險所在範圍,盡量避開減低風險,唔可以一而再,再而三,重複死膽!

而家係枱面既係,一個事實同兩個現象! 首先,事實係,既然死膽事件可以重演,小弟之前以為係個别膽管質量問題,呢個可能已經可以排除! 至於兩個現象,就分別係:

1. 死膽只發生係推AKG K-1000之時,同樣膽管組合推HD800就無事!

2. 兩粒C3G同樣都係裝係右聲道死!

呢兩個現象突顯咩線索?! 小弟如何抽絲推理,並作出相應跟進動作?!

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
黑翼菜鳥 + 5 + 5 用家心得

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

WA5 初嘗玩死膽(五)名偵探上身

為咗避免死膽事件再三重演(其實係,小弟驚自己受唔住打擊,會一直戴頭盔潛水,以後都唔再出來吹水攞威 ),小弟特意請哂,福爾摩斯,神探枷利略,金田一,曹達華 ..... 等等,全部名探上哂身,準備為死膽事件抽絲剝繭,希望最終水落石出,讓小弟盡快跳出玩死膽陰影,唔使以後玩膽時有條刺心驚驚!

好啦! 小弟神探上身要開始進行推理! 首先講吓前文第2項現象,其中帶出兩個重要訊息,就係死膽類型,及兩次死膽都係右聲道一邊!

今次事件死既係訊號膽而非功率膽或整流膽,就係最大既線索! 好明顯,係同輸入訊號既電平放大有關! 而2次都死同一聲道,就意味聲道之間實際運作既不平衡可能。

事實上,原廠C3G既轉換座係好獨特,有分WA5及WA234版,仲分埋左右聲道,調轉插上WA5係唔work的! 可見其中係有特殊配接安排! 雖然如此,就小弟耳聽所得,並無左右聲道不平衡,或者應該係細微到察覺唔到! 死膽前C3G推HD800行咗幾十個鐘,亦完全穩妥無問題,排除咗轉換頭係原兇既可能。

就算聲道之間真係有不平衡,最多只係幫兇,係到達極端狀態時,右聲道先死咁解! 小弟遲吓會去信官方詳述死膽事件,聽吓官方意見及有無跟進事項!

討論過第2個現象之後,雖然仲未到所有迷题已被解開既地步,但已經可以鎖定追尋真相既方向! 如何利用第1個現象帶出既訊息,使殺膽真兇原形畢露?! 各位聰明既C兄,請先自行探索一吓,待續 .....

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

WA5 初嘗玩死膽(六)KK的嫌疑

上一節經過討論第2個现象,尋找玩死膽事件真相既線索方向已經確定咗! 應該係同輸入訊號電平放大有關!

再睇睇第1個現象,死膽只發生係推AKG K-1000之時,推HD800完全正常(C3G最少已行30小時以上),又排除埋係同HD800有關! 咁就更突出KK,KK相對地遲鈍,又可以大食電,咁KK會唔會就係殺膽原兇?!

前文已經排除咗轉換座係原兇,而家又話唔關HD800事,情節發展到咗呢個階段,表面既線索而家全部指向KK,KK成為最大殺膽疑兇,KK似乎係百詞莫辨! 真相係唔係就係咁直接明顯地浮現咗出來?!

如果真兇係KK,咁點解係死訊號膽,而唔係功率膽或整流膽?! 其實WA5係純A類AMP,總功率損耗應該係同輸出無關係! 係無負載輸出時,系統本身其實係要承受更大功率損耗!

各位聰明既C兄,KK係咪就咁斷正?! 定係被屈?! 背後係咪仲有咩重大隱情?! 最關鍵既線索似乎即將浮現,待續 ......

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小弟榮升咗做黃金大師?!

補多兩個字更貼切,"吹水"黄金大師! 小弟D章回吹水文,仲有好多未埋尾,保證搞到各位C兄心癮毒發,高潮迭起,如有因此跌入毒坑,出血不止者,實屬意外

鉑金玩家

ghhf 發表於 2017-6-2 10:48

話說小弟係陶醉細品WA5全力推AKG K-1000既效果之際,無啦啦,係毫無先兆下 ...

突然"霹啪"一聲真係有d嚇人…

希望師兄早日找出原因。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ericcho 發表於 2017-6-20 12:46
突然"霹啪"一聲真係有d嚇人…

希望師兄早日找出原因。

咩有d嚇人呀,C兄未親歷其境,果種好似打雷咁既巨大劈裂聲,應該係叫人恐慌! 由其是係第二次再"劈啪"更大打撃,心血小d真係暈得!

小弟巳掌握關鍵線索,死膽原因好快水落石出!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

WA5 初嘗玩死膽(七)關鍵的線索

上一節提到,死膽事件既一切已知線索及現象,對AKG K-1000都係非常不利! 一方面確定咗唔係轉換座直接殺膽,另一方面,死膽又無發生係推HD800耳機之時,係證據咁明顯,兇手呼之欲出之際,劇情既發展通常都係無咁簡單既,如果就咁完場收工,各位C兄一定掟蕉反枱唔收貨,小弟又吹得唔過癮!

無錯! 係呢d時間,緊係有d關鍵線索突然浮出來,懶係峰迴路轉,柳暗花明咁,將情節氣氛再推上另一個高潮! 聰明既C兄心裏面可能巳經提出咗一個非常關鍵既問題: WA5用同一套膽管組合推HD800及KK, HD800無事,但KK就死膽,咁除咗耳機本身之外,系統其他配置設定究竟仲有咩分别?! 仲有無其他因素可能殺膽?!

咁樣一問,又唔係純粹為咗搞氣氛,係好合邏輯! 小弟比幅圖各位C兄參詳吓先,佢就係推KK死膽時WA5既板面設定,同推HD800時有咩唔同,關鍵線索會唔會就係圖裏面呢?!  同死膽又有咩關係?!

星級玩家

ghhf ching 請教你,lcd3升級線除左reference 16外,重有無其他推介,Ebay diy線有無試過?thx