設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ghhf

[隨身耳擴] 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

2018年係小弟既遷移年,要搞Project Move,又要玩"一個私Blog的誕生"遊戲,真係好唔得閒! 雖然係咁,其實小弟都有嘢想係2018年入手,又係Woo Audio,對大部份C兄來講,應該從來未聽過Woo Audio WEE呢隻比較冷門產品 ...... 對於同時擁有WA5及STAX系統既小弟來講,WEE係有特殊意義! ...... 全文: Woo Audio WEE - 厲害了! 我的組合!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

話説小弟未執私場就先裝修私Blog,加翻些少裝飾搞下氣氛,係一種簡淨,暖和,柔順又富力量感既味道,正好反影出小弟對音韻既取向及品味!

另一方面,而家睇翻年前小弟自已d口水文,覺得組織上有d渾雜,可能係一路品聽,又急於發表,係未盡優化,不過同時又佩服自己有咁既精力寫咁多長文!

STAX系統既開箱及品聽文,雖然高潮迭起,但係太長,唔係好reader friendly! 經過整理,原來既全文如果分為3部份,可讀性就更高,將第一部份先上私Blog比各位C兄回味及吊毒癮!

"STAX系統係小弟印像中,無論係網評或小弟之前自己試聽(不過都係幾分鐘),感覺都係比較"經典",規矩斯文果種格調。爬文睇過有評論類似係"係好正,不過無甚驚喜,唔係我杯茶"! 小弟入手STAX系統之前其實有類似"憂慮",由於系統封閉,缺少可調音環節,效果會唔會缺乏動態音樂感?!  .....", 全文: STAX 靜電耳擴耳機我是誰?!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

話説小弟決心要入手WEE,今日剛剛落咗Special Order ..... 小弟之前收到風,話造埋最後一水,WEE可能停產 ...... Woo Audio WEE 正式入手!

整理文章:
STAX 系統 第二章: 初嘗驚喜!
STAX 系統 第三章: 非平衡更譲人驚嘆!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

襯一連幾日放大假,小弟整理好之前既STAX系統開箱及品聽長文,移到私Blog上竟然可以分成七章,可讀性應該係提升咗唔少!

七章一次過post曬出來,就一次過滿足哂C兄既毒癮!

STAX 系統 第一章: 我是誰?!
STAX 系統 第二章: 初嘗驚喜!
STAX 系統 第三章: 非平衡更譲人驚嘆!
STAX 系統 第四章: 理想預期 vs 耳聽為實
STAX 系統 第五章: 鬆容奔放 vs 精密控制
STAX 系統 第六章: 華麗殿堂 天工藝術
STAX 系統 第七章: 開箱與品聽小結

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小弟亦入手一d心儀咗一段時間既利器,準備玩餐飽! 係小弟眼中,雖然四件利器都係非常好玩既玩具,不過佢地既功能,同時對小弟體驗Head-Fi輸出都會有調節優化作用, 利器到手之日,就係小弟以自身作為變量受體系統元件被調節之時,究竟靈唔靈? 私Blog全文: 電! 磁! 靈!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小弟既宗旨係能力所及,就應該盡慶咁玩,再入埋呢件Line EMI Meter,係量度電源受電磁干擾(EMI)程度,而且有波幅解調獨立音頻提示,方便確定唔同干擾源。小弟除咗會用佢評估電源質量,亦可以用比較客觀既數據,測驗電池補完,再生電源,濾波器,及至其他各種電源淨化,調移及屏蔽等等抗干擾操作既實際成效,非常實用!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

今次呢件利器係為咗小弟自身安全,係香港咁高人口及工商業密集城市,帶住佢旁身,希望可以及時防避意料之外既高危電磁汚染源頭。移動版特別針對射頻及微波範圍,提供流動偵测及達到預設功率水平(人體可接受量安全標準)時發出警示。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

係前一章, 小弟表達咗想玩電磁測量儀器既意願, 覺得產品設計好實際, 對於小弟呢種背景既玩家, 係值得花些少銀兩私有化佢地! 直接向生產公司定購, 相比逐件係唔同供應商收集買入(運費平, 甚至免運費)就省時, 質量比較有保障.

運費唔平, 一件儀器要70美元, 所以一次過入手呢間公司現有既四款產品, 四件儀器共同運費一樣只係70美元. DHL速遞由美國飛香港, 快極都要幾日, 預期下星期收貨, 開箱日再報告!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

嘩!!! 小弟又來料,打算擺多一個示波器係工作枱上面,準備點樣用部示波器? 同Head-Fi體驗,"一體臨場"感動效果又有咩關係?! 私Blog全文: 示波器 第一章: 不惑慾望

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小弟認為當前係適當時機,達成幾十年來既心願,準備入手一台Tektronix TBS1052B示波器, 雖然慾望需求係出於感性,但係決擇就係理性既 ..... 私Blog全文: 示波器 第二章: 理性選擇.