設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ghhf

[隨身耳擴] 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kai25570 發表於 2017-6-26 19:33
ghhf ching 請教你,lcd3升級線除左reference 16外,重有無其他推介,Ebay diy線有無試過?thx ...

小弟只試過Reference 16, 的確比原厰線優性, 不過性價比小弟就唔評了. 抱歉小弟無試過其他線配LCD-3, 所以不便吹水誤人荷包 ...... LCD-3其實唔難推, 不過要推到佢出神器本色, C兄努力 .....  

星級玩家

ghhf 發表於 2017-6-26 22:13
小弟只試過Reference 16, 的確比原厰線優性, 不過性價比小弟就唔評了. 抱歉小弟無試過其他線配LCD-3, 所 ...

唔該ching,我用v281推,但用原廠線感覺未能達到在金x試lcdx時聽感,當時用Q audio 線,thx

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kai25570 發表於 2017-6-26 22:36
唔該ching,我用v281推,但用原廠線感覺未能達到在金x試lcdx時聽感,當時用Q audio 線,thx ...

就小弟對LCD-3最深印象既效果係,LCD-3既一種獨特中低頻内勁,一聴難忘,真係引死人。係合適膽管配合下(小弟主力以換膽調節效果),LCD-3甚至可以被推出悦耳"清爽甘甜"有d似STAX效果,完全擺脫一貫"沉暗"印象!

小弟未聽過LCD-X,唔識評論C兄既心儀效果,如果C兄想調效果,除咗耳機線,可以試下換訊號線,效果可能仲明顯。

星級玩家

ghhf 發表於 2017-6-27 09:15
就小弟對LCD-3最深印象既效果係,LCD-3既一種獨特中低頻内勁,一聴難忘,真係引死人。係合適膽管配合下( ...

Thx ching

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

WA5 初嘗玩死膽(八)WA5的設定

係小弟繼續進行抽絲剝繭,為死膽事件深入推理之前,先用些少口水介紹一吓WA5既輸入輸出控制設定。

C兄睇到前文幅WA5面板高清圖,唔好似為小弟既WA5巳經有花痕損傷,其實係反光及塵粒既效果,不過係黑色機身既背景下就特别明顯。雖然WA5仍然安放係臨時既木板車上,不過好平衡穩陣,無任何翻側風險! 而且小弟對WA5非常愛護,入手大半年,仲係百份百如新!

好啦,入番正題,大家都知WA5系統係兩件頭設計,係獨立電源組件面板上,只有一個機械式旋轉形總電源開關,同今次死膽事件無咩關係。WA5所有既輸入輸出控制設定,都係放係功放組件面板上,佢地就係小弟要進一步跟進追查既部份。

功放組件面板上最突出搶眼既,就係中間個大型電位器,不過唔好理佢住,小弟先討論確定,排除咗同死膽無關既部份! 再引用番前文中關鍵問題: WA5用同一套膽管組合推HD800及AKG K-1000,HD800無事,但KK就死膽,咁除咗耳機本身之外,系統其他配置設定究竟仲有咩分别?!

首先,圖中最右邊既係輸入端選項,小弟而家一直都係行第3檔, 以RCA接HUGO作DAC輸入(第1檔係XLR,第2檔都係RCA),服侍HD800及KK,可以確定係同輸入端選項設定無關。係輸出端方面,HD800係接咗上6.3輸出座,係功放組件最右部份(無拍入圖),KK就用最左邊既4pins XLR輸出座。WA5係單端系統,其實6.3及XLR兩個座係相連,同樣只提供單端輸出訊號,個XLR座純粹係方便輸出連接用平衡線既耳機(WA5 Version 2),所以亦可以排除咗HD800及KK用不同輸出座既分别。

係WA5既面板圖上面,仲有3個項控制設定未討論,由左至右,分别標示住"HP POWER","IMPEDANCE"及"LEVEL"。佢地對應推HD800及KK時既設定位置有咩異同? 會唔會就係死膽事件既關鍵線索? 究竟殺膽兇手是誰? 劇情發展到呢個階段,已經越來越迫近真相 ......

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

WA5 初嘗玩死膽(九)999誰是兇手

係上一節,話說劇情已經發展到,將追尋殺膽兇手既範圍,收窄到係WA5面板上既3個控制設定,分别係"HP POWER","IMPEDANCE"及"LEVEL"。

呢3個控制唔使小弟多講,就字面睇,有番咁上下聰明才智,同小弟一齊追踪殺膽兇手到呢個階段既C兄,都知佢地既作用。基本上前兩項係同輸出耳機匹配直接有關,最後一項係同輸入電平調節有關,小弟就唔詳述啦,追劇最忌係技術性而沉長,悶死讀者唔係小弟一貫作風。

首先,係當日死膽現場,KK係案發時慘叫一聲"霹啪"之後,就一路都係啞口,唔為自己解釋,目光發呆,眼球只係一直釘住呢3個控制,係案發當場既設定:

HP POWER: HIGH
IMPEDANCE: HIGH
LEVEL: HIGH

唔知係唔係全部都係HIGH位,HIGH得太多,樂極生悲,所以搞到KK真係HIGH咗嘢!

至於本性冷傲既HD800,雖然都係一路唔出聲,不過大家一早知道佢有不在場證據:

HP POWER: LOW
IMPEDANCE: HIGH
LEVEL: LOW

好啦,比較一吓對應推KK及HD800時既所有設定,究竟足唔足夠證據推論出誰是殺膽兇手?!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

WA5 初嘗玩死膽(十)HD800好大路

雖然已經將殺膽疑犯迫埋牆角,真兇將好快被揭開面紗! 不過,係法治世界,凡事都要講求證據,要殺膽真兇心服口服,就要有無疑點證據及推論! 咁又要用一大輪唇舌口水,不過係過程中,不知不覺就會更了解系統運作及特性! 小弟作為玩嘢類既用家,係求之不得,對其他有意跳入呢個火坑既C兄,都可以預期一吓,作好心理準備,入坑後可能出現既慘烈狀況!

好啦,小弟又要出動三吋不爛之舌,使兇手無所遁形! 首先,同C兄睇咗推HD800時控制設定,相信係無咩異議啦! HD800屬於高抗耳機,亦係有一定靈敏度,小弟用緊既控制設定,係好大路,亦係官方推薦既! 事實上,以小弟玩嘢既性格,當然會盡量試哂所有控制組合,揾出小弟個人覺得最好效果! 除咗HP POWER經常係LOW位之外,對於IMPEDANCE及LEVEL,小弟亦試過不同組合,最終都係覺得當前既大路控制組合(係WA5板面上3個控制,順序從左至右設為LOW, HIGH, LOW)配HD800係最舒服!

小弟就係咁用呢個控制組合,由開箱一直推行咗HD800幾個月,期間都换過幾個膽管組合,甚至試聽埋WE300B及WE274A配TGRP/ SYMB終極組合, 運作一路都非常暢順,而且覺得WA5表現越來越好,同初開箱時效果已有明顯分别。直至小弟開始用WA5推AKG K-1000,再配上C3G訊號膽之後,就發生離奇死膽事件,仲要係連環兇殺案,情節特别嚴重!

下一節就會再分析WA5推KK案發時既控制設定,KK與HD800控制設定之間既異同,係咪就可以推論出誰是殺膽兇手?!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

哈! 小弟潛咗水大半年,個私帖似乎殭而不死(keep住火III),仲有C兄PM問嘢。

踏入2018年,小弟既玩嘢生涯更上層樓,唔係大出血買機買膽,係脱離唔係好見得人既sofa㡳藏電格局,系統將搬入私窩,完全屬於自己既玩嘢天地!

新年頭祝各位C兄荷包腫脹,水頭充足,繼續血拼! 好消息陸續有來

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Project Move - 螞蟻搬大屋

小弟今日終收返個奈米office,實用得果260平方尺,感覺好似個大㕔咁。小弟準備留作私用,所有家當Head-fi系統包括WA5,WA22,WA6SE,STAX,電池補完全部都會搬哂入去。

雖然搬遷係大project,但小弟已完全掌控局勢,唔使急又唔使要快,無壓力慢慢螞蟻搬家執正佢。

呢個場小弟會做個人Lab,以後經典試聽大計就可以係完全屬於自己既私人空間中進行,點玩都得! 點可以唔興奮!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

ghhf 發表於 2018-2-23 20:50
小弟今日終收返個納米office,實用得果260平方尺,感覺好似個大㕔咁。小弟準備留作私用,所有家當Head-fi系 ...

除左羡慕同妒忌, 真係無咩野好講, 太正了!